Nieuws Philip van der Wees nieuwe hoogleraar Paramedische Wetenschappen Radboudumc

29 mei 2018

Philip van der Wees is met ingang van 1 juni 2018 benoemd tot hoogleraar Paramedische Wetenschappen aan het Radboudumc. De focus van de leerstoel is waardegedreven paramedische zorg in interdisciplinaire netwerken. Paramedische zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten, leveren een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van herstel en het leren omgaan met een ziekte of aandoening in het dagelijks leven. Het onderzoek en onderwijs binnen de nieuwe leerstoel richt zich enerzijds op kwaliteitsbevordering en implementatie van paramedische zorg in het interdisciplinaire netwerk; en anderzijds op het ontrafelen van werkingsmechanismen en evaluatie van nieuwe technologieën en behandelstrategieën van paramedische zorg.

Van der Wees is fysiotherapeut en senior onderzoeker op de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc. Hij is coördinator van het onderzoeksthema ‘Duurzame organisatie van zorgsystemen’. Hij onderzoekt uitkomsten van zorg, met name door middel van patiënt-gerapporteerde uitkomstmetingen (PROMs). Hij leidt ook het expertisecentrum IQ PROM, dat zich richt op de toepassing en evaluatie van patiënt gerapporteerde uitkomstmetingen.

Philip van der Wees (Benthuizen, 1966) studeerde Fysiotherapie aan de Haagse Hogeschool en behaalde in 1994 zijn Master of Science in Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 2009 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen in de fysiotherapie. Hij is sinds 2013 senior onderzoeker bij de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc. Sinds 2017 is hij adjunct professor bij de School of Medicine and Health Sciences; Department of Clinical Research and Leadership, George Washington University, Washington DC.
 
De leerstoel Paramedische Wetenschappen is een samenwerking van de afdelingen IQ healthcare, Revalidatie en Orthopedie (Radboudumc) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.  
 

Meer nieuws


Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer