Nieuws 2018 Radboudumc en Telix Pharmaceuticals sluiten overeenkomst

30 maart 2018

De afdelingen urologie en nucleaire geneeskunde van het Radboudumc hebben een overeenkomst gesloten met het Australische Telix Pharmaceutical, een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van diagnostische en therapeutische producten. In de samenwerking wordt onderzoek gedaan naar gericht gebruik van radiofarmaceutica, waarbij radioactieve elementen aan specifieke moleculen worden gekoppeld.

Telix ontwikkelt het product TLX-250 (89Zr-girentuximab) om heldercellig niercelkanker zichtbaar te maken. Bij het overgrote deel van nierkanker (ongeveer tachtig procent) is sprake van dergelijke heldercellige niertumoren. Na toediening van TLX-250 zijn deze cellen heel goed zichtbaar te maken met een PET-scan.
 
‘Nijmeegs’ antilichaam
Egbert Oosterwijk, onderzoeker in het laboratorium Experimentele urologie, heeft girentuximab  jaren geleden ontdekt. Het is een antilichaam dat heel specifiek aan een bepaald eiwit van heldercellig niercelcarcinoom kleeft. De afdelingen urologie en nucleaire geneeskunde van het Radboudumc hebben veel expertise opgebouwd met dit nierkanker specifieke antilichaam, zowel door fundamenteel onderzoek als onderzoek bij patiënten.
Met de nu gesloten overeenkomst gaan het Radboudumc en Telix hun al bestaande samenwerking intensiveren. Daarbij staan projecten op stapel om de optimale dosis voor een potentiële therapie te bepalen, maar ook projecten die het effect van therapieën op moleculair niveau kunnen weergeven.
 
Nieuwe techniek beschikbaar maken
Mark Rijpkema, onderzoeker bij de afdeling nucleaire geneeskunde, en Peter Mulders, hoogleraar urologie, zijn erg te spreken over de samenwerking met Telix. Een samenwerking om de rol van het antilichaam in combinatie met radionucleotiden verder te onderzoeken voor zowel diagnostiek als therapie bij patiënten met niertumoren. Mulders: “De samenwerking gaat meer inzicht geven in de werking en mogelijkheden van 89Zr-Girentuximab. Bij positieve resultaten leveren we zo een bijdrage aan het beschikbaar maken van deze technologie voor nierkankerpatiënten in Nederland en daarbuiten.“
 
Optimale beelden
Andreas Kluge, medeoprichter en CMO van Telix over de samenwerking: “We werken al langer samen met het Radboudumc, dat voorop loopt in de toepassing van 89Zr-Girentuximab bij patiënten. Bovendien hebben we veel vertrouwen in de stoffen die het ontwikkelt voor een optimale beeldkwaliteit en patiëntgemak.”
Als onderdeel van de samenwerking financiert Telix in het Radboudumc de aanstelling van een Klinische Fellow die zich specifiek met dit onderzoek gaat bezighouden. Verder speelt ook het Radboudumc Technology Center Imaging, met zijn cutting-edge technologie en kennis van preklinische en klinische beeldvorming, een essentiële rol in het project.
­­­­­­­-
meer info:
https://www.globenewswire.com/news-release/2018/03/14/1422807/0/en/Telix-Pharmaceuticals-and-Radboud-University-Medical-Centre-Conclude-Clinical-Collaboration-Agreement.html
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer

Zilveren Kruis kiest voor alliantie Nijmeegse en Eindhovense ziekenhuizen prostaatkankerzorg

6 september 2018

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de alliantie tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc vandaag aangewezen als één van de drie robotcentra waarmee het een contract afsluit voor prostaatoperaties.

lees meer
  • Snel naar