Nieuws Ruim 5 miljoen euro voor kankeronderzoek in Nijmegen
21 december 2018

KWF Kankerbestrijding kent ruim 5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in het radboudumc. Het gaat om 8 onderzoeken naar o.a. alvleesklierkanker, borstkanker, speekselklierkanker en botuitzaaiingen. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin 32,5 miljoen euro werd toegekend aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten.

De gehonoreerde projecten laten een grote verscheidenheid aan onderzoeksthema’s zien, maar hebben één ding gemeen. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten.

Borstkankerscreening
Een bedrag van ruim 730.000 euro gaat naar het onderzoeksproject van dr. Mireille Broeders (Health Evidence). Zij wil de borstkankerscreening verder verfijnen door meer informatie uit mammogrammen beschikbaar te maken. Door gegevens over o.a. doorbloeding en de dichtheid van het borstweefsel te combineren in een computeralgoritme, wil ze kunnen voorspellen hoe agressief een gevonden tumor is. Dit onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van over- en onderbehandeling van borstkankerpatiënten.

Alpe d’HuZes: nieuwe behandeling van botmetastasen
Van het bedrag dat naar Nijmegen gaat is ruim 1,6 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Hiervan kunnen 5 projecten worden gefinancierd, waaronder dat van dr. Ingrid van der Geest (Orthopedie). Zij onderzoekt nieuwe manieren om uitzaaiingen in de botten te opereren. Deze pijnlijke uitzaaiingen worden nu vaak nog bestraald, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarom zijn nieuwe behandelmogelijkheden hard nodig.

Zorgvuldig beoordelingsproces
Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Hierin staan de volgende criteria centraal: wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding.

Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis van hun bevindingen brengen de beoordelingscommissies van de KWF Adviesraad een advies uit aan KWF. Op basis van alle input neemt KWF een definitief financieringsbesluit. KWF ondersteunt alle onderzoekers bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.
 

Meer nieuws


Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer

DELA, Radboudumc en Games for Health starten project om eenzaamheid bij ouderen te verminderen met spellen

2 augustus 2019

Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Een samenwerking tussen DELA, Radboudumc en Games for Health gaat onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen.

lees meer

Grote beurs van de Hartstichting voor Floris Schreuder

2 augustus 2019

Floris Schreuder heeft een van de tien Dekkerbeurzen van de Hartstichting ontvangen. Het is een persoonsgebonden beurs van 369.000 euro.

lees meer

Variatie in plasticiteit van de visuele schors in kaart gebracht en verklaard

2 augustus 2019

Over de plasticiteit van de hersenen is nog niet veel bekend. In een nieuwe studie is uitgezocht wat het verschil in plasticiteit is tussen de diverse delen van de visuele schors, en komen de auteurs ook met een verklarend mechanisme.

lees meer