Nieuws Ruim 5 miljoen euro voor kankeronderzoek in Nijmegen

21 december 2018

KWF Kankerbestrijding kent ruim 5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in het radboudumc. Het gaat om 8 onderzoeken naar o.a. alvleesklierkanker, borstkanker, speekselklierkanker en botuitzaaiingen. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin 32,5 miljoen euro werd toegekend aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten.

De gehonoreerde projecten laten een grote verscheidenheid aan onderzoeksthema’s zien, maar hebben één ding gemeen. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten.

Borstkankerscreening
Een bedrag van ruim 730.000 euro gaat naar het onderzoeksproject van dr. Mireille Broeders (Health Evidence). Zij wil de borstkankerscreening verder verfijnen door meer informatie uit mammogrammen beschikbaar te maken. Door gegevens over o.a. doorbloeding en de dichtheid van het borstweefsel te combineren in een computeralgoritme, wil ze kunnen voorspellen hoe agressief een gevonden tumor is. Dit onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van over- en onderbehandeling van borstkankerpatiënten.

Alpe d’HuZes: nieuwe behandeling van botmetastasen
Van het bedrag dat naar Nijmegen gaat is ruim 1,6 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Hiervan kunnen 5 projecten worden gefinancierd, waaronder dat van dr. Ingrid van der Geest (Orthopedie). Zij onderzoekt nieuwe manieren om uitzaaiingen in de botten te opereren. Deze pijnlijke uitzaaiingen worden nu vaak nog bestraald, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarom zijn nieuwe behandelmogelijkheden hard nodig.

Zorgvuldig beoordelingsproces
Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Hierin staan de volgende criteria centraal: wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding.

Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis van hun bevindingen brengen de beoordelingscommissies van de KWF Adviesraad een advies uit aan KWF. Op basis van alle input neemt KWF een definitief financieringsbesluit. KWF ondersteunt alle onderzoekers bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.
 

Meer nieuws


Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer

Nieuw leven voor oud antibioticum Welkom alternatief voor zeer resistente longinfecties

13 mei 2019

Het oude antibioticum minocycline kan een nieuw leven krijgen in de behandeling van Mycobacterium avium longinfecties. In Journal of Antimicrobial Chemotherapy bepaalden medisch microbiologen Mike Ruth en Jakko van Ingen van het Radboudumc de werkzame dosis ervan.

lees meer

Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde

10 mei 2019

Internist-intensivist van Rijnstate, Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde bij het Radboudumc.

lees meer

Algoritme berekent aanwezigheid en agressiviteit van prostaattumor Analyseprogramma MRI-scans maakt objectieve diagnose in principe overal mogelijk

9 mei 2019

Een computerprogramma dat MRI-beelden analyseert, kan de aanwezigheid en zelfs de agressiviteit van een prostaattumor betrouwbaar in kaart brengen. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc met internationale collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Investigative Radiology

lees meer