Nieuws Ruim 5 miljoen euro voor kankeronderzoek in Nijmegen

21 december 2018

KWF Kankerbestrijding kent ruim 5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in het radboudumc. Het gaat om 8 onderzoeken naar o.a. alvleesklierkanker, borstkanker, speekselklierkanker en botuitzaaiingen. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin 32,5 miljoen euro werd toegekend aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten.

De gehonoreerde projecten laten een grote verscheidenheid aan onderzoeksthema’s zien, maar hebben één ding gemeen. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten.

Borstkankerscreening
Een bedrag van ruim 730.000 euro gaat naar het onderzoeksproject van dr. Mireille Broeders (Health Evidence). Zij wil de borstkankerscreening verder verfijnen door meer informatie uit mammogrammen beschikbaar te maken. Door gegevens over o.a. doorbloeding en de dichtheid van het borstweefsel te combineren in een computeralgoritme, wil ze kunnen voorspellen hoe agressief een gevonden tumor is. Dit onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van over- en onderbehandeling van borstkankerpatiënten.

Alpe d’HuZes: nieuwe behandeling van botmetastasen
Van het bedrag dat naar Nijmegen gaat is ruim 1,6 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Hiervan kunnen 5 projecten worden gefinancierd, waaronder dat van dr. Ingrid van der Geest (Orthopedie). Zij onderzoekt nieuwe manieren om uitzaaiingen in de botten te opereren. Deze pijnlijke uitzaaiingen worden nu vaak nog bestraald, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarom zijn nieuwe behandelmogelijkheden hard nodig.

Zorgvuldig beoordelingsproces
Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Hierin staan de volgende criteria centraal: wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding.

Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis van hun bevindingen brengen de beoordelingscommissies van de KWF Adviesraad een advies uit aan KWF. Op basis van alle input neemt KWF een definitief financieringsbesluit. KWF ondersteunt alle onderzoekers bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.
 

Meer nieuws


Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer

Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer