Nieuws Ruim 5 miljoen euro voor kankeronderzoek in Nijmegen

21 december 2018

KWF Kankerbestrijding kent ruim 5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in het radboudumc. Het gaat om 8 onderzoeken naar o.a. alvleesklierkanker, borstkanker, speekselklierkanker en botuitzaaiingen. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin 32,5 miljoen euro werd toegekend aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten.

De gehonoreerde projecten laten een grote verscheidenheid aan onderzoeksthema’s zien, maar hebben één ding gemeen. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten.

Borstkankerscreening
Een bedrag van ruim 730.000 euro gaat naar het onderzoeksproject van dr. Mireille Broeders (Health Evidence). Zij wil de borstkankerscreening verder verfijnen door meer informatie uit mammogrammen beschikbaar te maken. Door gegevens over o.a. doorbloeding en de dichtheid van het borstweefsel te combineren in een computeralgoritme, wil ze kunnen voorspellen hoe agressief een gevonden tumor is. Dit onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van over- en onderbehandeling van borstkankerpatiënten.

Alpe d’HuZes: nieuwe behandeling van botmetastasen
Van het bedrag dat naar Nijmegen gaat is ruim 1,6 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Hiervan kunnen 5 projecten worden gefinancierd, waaronder dat van dr. Ingrid van der Geest (Orthopedie). Zij onderzoekt nieuwe manieren om uitzaaiingen in de botten te opereren. Deze pijnlijke uitzaaiingen worden nu vaak nog bestraald, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarom zijn nieuwe behandelmogelijkheden hard nodig.

Zorgvuldig beoordelingsproces
Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Hierin staan de volgende criteria centraal: wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding.

Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis van hun bevindingen brengen de beoordelingscommissies van de KWF Adviesraad een advies uit aan KWF. Op basis van alle input neemt KWF een definitief financieringsbesluit. KWF ondersteunt alle onderzoekers bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.
 

Meer nieuws


Ignacio Malagon, Nederlands eerste hoogleraar Kinderanesthesiologie

21 januari 2019

Ignacio Malagon is met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot hoogleraar Kinderanesthesiologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is de eerste hoogleraar op dit gebied in Nederland.

lees meer

Zwangerschapsecho beschikbaar stellen in ontwikkelingslanden

21 januari 2019

Thomas van den Heuvel van het Radboudumc ontwikkelde een goedkoop echosysteem dat automatisch zwangerschapsduur, stuitliggingen en tweelingzwangerschappen kan detecteren.

lees meer

Onderzoek doen met een verstandelijke beperking Nieuwe richtlijn voor inclusief gezondheidsonderzoek

14 januari 2019

Patiënten werken steeds vaker mee aan wetenschappelijk onderzoek naar hun aandoening. Maar hoe doe je dat bij mensen met een verstandelijke beperking? Tessa Frankena van het Radboudumc zocht het uit.

lees meer

Innovation­award voor fysiotherapeu­ten Yvonne Geurts en Shanna Bloemen

14 januari 2019

Ze kregen de award voor hun inzet en succesvolle implementatie van het innovatieve concept: Beter uit Bed. Met hun enthousiasme en een geheel andere blik op de gezondheidszorg hebben ze het hele huis letterlijk in beweging gekregen.

lees meer

Cees Buren verlaat Radboudumc per 1 juli aanstaande

11 januari 2019

Cees Buren, lid van de Raad van Bestuur en CFO, zal per 1 juli aanstaande na acht jaar het Radboudumc verlaten.

lees meer
  • Snel naar