30 januari 2018

Het Tandheelkunde-gebouw heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2017 gewonnen. Volgens de vakjury heeft de renovatie een voorbeeldfunctie voor vergelijkbare gebouwen. De uitverkiezing werd gisteravond bekend gemaakt in het Nijmeegse cultuurpodium LUX.

Voorbeeld voor hergebruik gebouwen

Uit het juryrapport: ‘De jury typeert de opdracht als een prachtige, effectieve transformatie van een brutalistisch gebouw tot een licht, uitnodigend en groots zorg- en onderwijsgebouw.’ De jury uit veel lof voor de bijzondere keuze voor behoud en herontwikkeling en de duurzaamheidsprestatie, met naast hergebruik een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik. Steeds is slim gekozen voor combinaties van oud en nieuw. Het project vervult in die zin een duidelijke voorbeeldfunctie en is een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie. Ook is er veel lof voor de kwaliteit van uitvoering: “De jury was al onder de indruk bij het benaderen van dit gebouw, maar viel binnen van de ene in de andere aangename verrassing. De manier waarop het interieur is aangepakt – de tapijten, de verlichting, de uitsparingen – zijn een feest.”

Al eerder in de prijzen

Eerder viel het gebouw van Tandheelkunde al in de prijzen met het winnen van de NRP Gulden Feniks 2017 in de categorie Renovatie. De Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.

Over de prijs

Het Architectuurcentrum Nijmegen organiseert in opdracht van de gemeente Nijmegen voor de zesde keer de Architectuurprijs Nijmegen. Met het uitreiken van de Architectuurprijs willen Architectuurcentrum Nijmegen en de gemeente Nijmegen de kwaliteit van architectuur in Nijmegen stimuleren en bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Meer informatie


Margie Alders

06 82 21 68 78

  • Snel naar