Nieuws Tandheelkunde wint ook Nijmeegse architectuurprijs
30 januari 2018

Het Tandheelkunde-gebouw heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2017 gewonnen. Volgens de vakjury heeft de renovatie een voorbeeldfunctie voor vergelijkbare gebouwen. De uitverkiezing werd gisteravond bekend gemaakt in het Nijmeegse cultuurpodium LUX.

Voorbeeld voor hergebruik gebouwen

Uit het juryrapport: ‘De jury typeert de opdracht als een prachtige, effectieve transformatie van een brutalistisch gebouw tot een licht, uitnodigend en groots zorg- en onderwijsgebouw.’ De jury uit veel lof voor de bijzondere keuze voor behoud en herontwikkeling en de duurzaamheidsprestatie, met naast hergebruik een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik. Steeds is slim gekozen voor combinaties van oud en nieuw. Het project vervult in die zin een duidelijke voorbeeldfunctie en is een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie. Ook is er veel lof voor de kwaliteit van uitvoering: “De jury was al onder de indruk bij het benaderen van dit gebouw, maar viel binnen van de ene in de andere aangename verrassing. De manier waarop het interieur is aangepakt – de tapijten, de verlichting, de uitsparingen – zijn een feest.”

Al eerder in de prijzen

Eerder viel het gebouw van Tandheelkunde al in de prijzen met het winnen van de NRP Gulden Feniks 2017 in de categorie Renovatie. De Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.

Over de prijs

Het Architectuurcentrum Nijmegen organiseert in opdracht van de gemeente Nijmegen voor de zesde keer de Architectuurprijs Nijmegen. Met het uitreiken van de Architectuurprijs willen Architectuurcentrum Nijmegen en de gemeente Nijmegen de kwaliteit van architectuur in Nijmegen stimuleren en bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer

Master buddy programma voor startende ondernemers

22 juli 2021

Het jaarlijkse Master Buddy-programma van de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship (I&E) van de Radboud Universiteit start weer in september.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021

Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep?

lees meer