Nieuws Van heavy metal tot Nederlandstalig

24 mei 2018

Lowlandsbezoekers houden veel van pop, rock en dance/electronic. Heavy metal is vooral populair onder de bezoekers die tiener waren tussen 1970 en 2000. En wie heavy metal leuk vindt, houdt niet zo van hip-hop, R&B en Nederlandstalige muziek. Dat ontdekte Rob ter Horst, die in 2017 onderzoek deed op Lowlands en daar ook naar muziekvoorkeuren vroeg. De resultaten komen overeen met een onderzoek van Google naar muziekvoorkeuren.

Vorig jaar leidde bio-informaticus Ter Horst met drie collega’s een van de zes onderzoeken van Lowlands Science. Hij en zijn collega’s onderzochten waarom de jaarlijkse griepgolf altijd in de winter ligt. Onderdeel van het onderzoek was een vragenlijst en daarin vroeg het onderzoeksteam ook naar muziekvoorkeuren om een beeld te krijgen van de onderzoeksgroep.

“Na Lowlands was ik wat met de verkregen data aan het ‘spelen’ om te kijken of er samenhang was tussen de dingen die we gevraagd hadden. Het viel mij op dat de voorkeur voor heavy metal samenhing met iemands leeftijd.” Ter Horst besloot er verder in te duiken. “Ik heb de computer de muziekantwoorden van de 200 deelnemers in laten delen in groepen”, zegt ter Horst. Mensen met gelijke voorkeuren, werden samen in een groep geplaatst. De resultaten zette hij uiteen in een infographic (zie figuur 1). Daarin is te zien dat de groep liefhebbers van rock, pop en dance/electronic het grootst is. Deze groep houdt niet van heavy metal. De groep die hier wel van houdt, heeft het niet zo op hip-hop, R&B en Nederlandstalig.

Figuur 1

Google Metal
Google deed eerder een vergelijkbaar onderzoek naar muziekvoorkeuren en maakte in 2014 een ‘music timeline’ waarin ze de populariteit van muziekstijlen van 1950 tot 2012 publiceerden (zie figuur 2). Ook zij concluderen dat pop en rock wereldwijd inderdaad het meest populair zijn door de jaren heen. Metal was vooral populair tussen 1970 en 2000, maar verloor daarna aan populariteit.

Metal kent enorm veel sub-genres, maar is op te splitsen in twee hoofdgroepen: Classic Metal (bijv. Led Zeppelin, Deep Purple), en wat algemeen bekend is als Heavy Metal (bijv. Iron Maiden). Ter Horst zag dat Heavy Metal vooral populair is bij Lowlandsbezoekers tussen de 30 en 50. Dit zijn de mensen die tieners waren in de tijd dat metal volgens Google populair was.

Figuur 2

Extra uitleg bij figuur 1
Iedere dunne kolom is een bezoeker. Hoe toffer ze de muziekstijl vinden, hoe groener het vakje. Vinden ze er niets aan, dan is het vakje rood. Mensen met gelijke voorkeuren zijn samen in een groep geplaatst. Zo ontstonden er zeven groepen mensen met vergelijkbare voorkeuren. Voor de drie grootste groepen staat kort samengevat welke muziek ze duidelijk wel en niet leuk vinden. Groep 2 (zo’n 30%) houdt van Heavy Metal en Rock, maar is niet zo gek op Hip-Hop, R&B en Nederlandstalig. Groep 5 is bijna tegenovergesteld, en is niet zo gek op Heavy Metal en Rock, maar houdt juist van Hip-Hop en Dance/Electronic. Groep 4 is het grootst. Deze is fan van Rock, Pop en Dance/Electronic en houdt niet van Heavy Metal.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer