Nieuws Van heavy metal tot Nederlandstalig

24 mei 2018

Lowlandsbezoekers houden veel van pop, rock en dance/electronic. Heavy metal is vooral populair onder de bezoekers die tiener waren tussen 1970 en 2000. En wie heavy metal leuk vindt, houdt niet zo van hip-hop, R&B en Nederlandstalige muziek. Dat ontdekte Rob ter Horst, die in 2017 onderzoek deed op Lowlands en daar ook naar muziekvoorkeuren vroeg. De resultaten komen overeen met een onderzoek van Google naar muziekvoorkeuren.

Vorig jaar leidde bio-informaticus Ter Horst met drie collega’s een van de zes onderzoeken van Lowlands Science. Hij en zijn collega’s onderzochten waarom de jaarlijkse griepgolf altijd in de winter ligt. Onderdeel van het onderzoek was een vragenlijst en daarin vroeg het onderzoeksteam ook naar muziekvoorkeuren om een beeld te krijgen van de onderzoeksgroep.

“Na Lowlands was ik wat met de verkregen data aan het ‘spelen’ om te kijken of er samenhang was tussen de dingen die we gevraagd hadden. Het viel mij op dat de voorkeur voor heavy metal samenhing met iemands leeftijd.” Ter Horst besloot er verder in te duiken. “Ik heb de computer de muziekantwoorden van de 200 deelnemers in laten delen in groepen”, zegt ter Horst. Mensen met gelijke voorkeuren, werden samen in een groep geplaatst. De resultaten zette hij uiteen in een infographic (zie figuur 1). Daarin is te zien dat de groep liefhebbers van rock, pop en dance/electronic het grootst is. Deze groep houdt niet van heavy metal. De groep die hier wel van houdt, heeft het niet zo op hip-hop, R&B en Nederlandstalig.

Figuur 1

Google Metal
Google deed eerder een vergelijkbaar onderzoek naar muziekvoorkeuren en maakte in 2014 een ‘music timeline’ waarin ze de populariteit van muziekstijlen van 1950 tot 2012 publiceerden (zie figuur 2). Ook zij concluderen dat pop en rock wereldwijd inderdaad het meest populair zijn door de jaren heen. Metal was vooral populair tussen 1970 en 2000, maar verloor daarna aan populariteit.

Metal kent enorm veel sub-genres, maar is op te splitsen in twee hoofdgroepen: Classic Metal (bijv. Led Zeppelin, Deep Purple), en wat algemeen bekend is als Heavy Metal (bijv. Iron Maiden). Ter Horst zag dat Heavy Metal vooral populair is bij Lowlandsbezoekers tussen de 30 en 50. Dit zijn de mensen die tieners waren in de tijd dat metal volgens Google populair was.

Figuur 2

Extra uitleg bij figuur 1
Iedere dunne kolom is een bezoeker. Hoe toffer ze de muziekstijl vinden, hoe groener het vakje. Vinden ze er niets aan, dan is het vakje rood. Mensen met gelijke voorkeuren zijn samen in een groep geplaatst. Zo ontstonden er zeven groepen mensen met vergelijkbare voorkeuren. Voor de drie grootste groepen staat kort samengevat welke muziek ze duidelijk wel en niet leuk vinden. Groep 2 (zo’n 30%) houdt van Heavy Metal en Rock, maar is niet zo gek op Hip-Hop, R&B en Nederlandstalig. Groep 5 is bijna tegenovergesteld, en is niet zo gek op Heavy Metal en Rock, maar houdt juist van Hip-Hop en Dance/Electronic. Groep 4 is het grootst. Deze is fan van Rock, Pop en Dance/Electronic en houdt niet van Heavy Metal.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Onderzoek naar eiwitinname onder Zevenheuvelenlopers

12 november 2018

Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman gaat tijdens de NN Zevenheuvelenloop met haar team van het Radboudumc onderzoeken of een eiwitdrankje helpt tegen spierpijn na 15 kilometer hardlopen.

lees meer

Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar

9 november 2018

Per 1 november 2018 is Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar Persoonsgerichte preventie: de verbinding tussen zorg en public health.

lees meer

Nieuwe 3D echotechniek voor betere diagnose vaatziekten NWO en bedrijfsleven investeren in innovatief onderzoek

8 november 2018

Het project ULTRA-X-TREME krijgt 4 miljoen euro subsidie van NWO-TTW voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen.

lees meer

Vier Turbo grants voor onderzoekers Radboudumc en Universiteit Twente

7 november 2018

In het TURBO-programma, een samenwerking tussen de Universiteit Twente en het Radboudumc, zijn vier subsidies toegekend voor nieuw technisch-medisch onderzoek.

lees meer

Nieuwe cao voor medewerkers umc’s

6 november 2018

Er is een nieuwe, driejarige cao voor de ruim 70.000 werknemers van de universitair medische centra (umc’s).

lees meer
  • Snel naar