Nieuws Van heavy metal tot Nederlandstalig

24 mei 2018

Lowlandsbezoekers houden veel van pop, rock en dance/electronic. Heavy metal is vooral populair onder de bezoekers die tiener waren tussen 1970 en 2000. En wie heavy metal leuk vindt, houdt niet zo van hip-hop, R&B en Nederlandstalige muziek. Dat ontdekte Rob ter Horst, die in 2017 onderzoek deed op Lowlands en daar ook naar muziekvoorkeuren vroeg. De resultaten komen overeen met een onderzoek van Google naar muziekvoorkeuren.

Vorig jaar leidde bio-informaticus Ter Horst met drie collega’s een van de zes onderzoeken van Lowlands Science. Hij en zijn collega’s onderzochten waarom de jaarlijkse griepgolf altijd in de winter ligt. Onderdeel van het onderzoek was een vragenlijst en daarin vroeg het onderzoeksteam ook naar muziekvoorkeuren om een beeld te krijgen van de onderzoeksgroep.

“Na Lowlands was ik wat met de verkregen data aan het ‘spelen’ om te kijken of er samenhang was tussen de dingen die we gevraagd hadden. Het viel mij op dat de voorkeur voor heavy metal samenhing met iemands leeftijd.” Ter Horst besloot er verder in te duiken. “Ik heb de computer de muziekantwoorden van de 200 deelnemers in laten delen in groepen”, zegt ter Horst. Mensen met gelijke voorkeuren, werden samen in een groep geplaatst. De resultaten zette hij uiteen in een infographic (zie figuur 1). Daarin is te zien dat de groep liefhebbers van rock, pop en dance/electronic het grootst is. Deze groep houdt niet van heavy metal. De groep die hier wel van houdt, heeft het niet zo op hip-hop, R&B en Nederlandstalig.

Figuur 1

Google Metal
Google deed eerder een vergelijkbaar onderzoek naar muziekvoorkeuren en maakte in 2014 een ‘music timeline’ waarin ze de populariteit van muziekstijlen van 1950 tot 2012 publiceerden (zie figuur 2). Ook zij concluderen dat pop en rock wereldwijd inderdaad het meest populair zijn door de jaren heen. Metal was vooral populair tussen 1970 en 2000, maar verloor daarna aan populariteit.

Metal kent enorm veel sub-genres, maar is op te splitsen in twee hoofdgroepen: Classic Metal (bijv. Led Zeppelin, Deep Purple), en wat algemeen bekend is als Heavy Metal (bijv. Iron Maiden). Ter Horst zag dat Heavy Metal vooral populair is bij Lowlandsbezoekers tussen de 30 en 50. Dit zijn de mensen die tieners waren in de tijd dat metal volgens Google populair was.

Figuur 2

Extra uitleg bij figuur 1
Iedere dunne kolom is een bezoeker. Hoe toffer ze de muziekstijl vinden, hoe groener het vakje. Vinden ze er niets aan, dan is het vakje rood. Mensen met gelijke voorkeuren zijn samen in een groep geplaatst. Zo ontstonden er zeven groepen mensen met vergelijkbare voorkeuren. Voor de drie grootste groepen staat kort samengevat welke muziek ze duidelijk wel en niet leuk vinden. Groep 2 (zo’n 30%) houdt van Heavy Metal en Rock, maar is niet zo gek op Hip-Hop, R&B en Nederlandstalig. Groep 5 is bijna tegenovergesteld, en is niet zo gek op Heavy Metal en Rock, maar houdt juist van Hip-Hop en Dance/Electronic. Groep 4 is het grootst. Deze is fan van Rock, Pop en Dance/Electronic en houdt niet van Heavy Metal.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor KNO-arts dr. Ronald Admiraal Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

24 september 2018

Ronald Admiraal heeft tijdens zijn afscheidssymposium op vrijdag 21 september een lintje ontvangen voor zijn werk als KNO-arts.

lees meer

Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer
  • Snel naar