Nieuws Vidi subsidie voor veertien Nijmeegse onderzoekers

1 juni 2018

Veertien Nijmeegse onderzoekers, vijf van het Radboudumc, acht van de Radboud Universiteit en een van het Max Planck Instituut, ontvangen elk maximaal 800.000 euro om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. Zij ontvangen een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.
 
Radboudumc

Een toolbox gebaseerd op microchips om osteoporose te behandelen
Alireza Dolatshahi-Pirouz, Radboudumc, afdeling Tandheelkunde
Osteoporose is de meest voorkomende aandoening onder ouderen. Nieuwe innovaties om osteoporose aan te kunnen pakken zijn hard nodig. Het doel van dit onderzoek is om een toolbox te ontwikkelen waarin eenvoudig duizenden verschillende therapieën kunnen worden getest met 1 enkel experiment. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hydrogelgebaseerde stamcel therapieën.
http://www.dtu.dk/english/service/phonebook/person?id=103024&tab=2&qt=dtupublicationquery
 
De Slaapparadox
Martin Dresler, Radboudumc, afdeling Cognitive Neuroscience
REM-slaap is een paradoxale toestand. In diepe slaap zijn onze hersenen uitermate actief. Terwijl we al dromend levendige simulaties van de werkelijkheid ervaren, is ons geheugen en denkvermogen sterk beperkt. De onderzoekers willen de neurobiologie van deze REM-slaap ontrafelen en erachter komen hoe droomervaringen ontstaan in de hersenen. https://www.ru.nl/personen/dresler-m/

Het ontregelde brein te lijf in zeldzame syndromen
Tjitske Kleefstra, Radboudumc, afdeling Genetica
Voor patiënten met zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen is het steeds beter mogelijk een genetische diagnose te stellen en daarmee ook een betere op het individu afgestemde behandeling toe te passen. In dit project wordt daartoe een nieuwe strategie ontwikkeld en geïmplementeerd in de klinische praktijk met een focus op ernstige psychopathologie.

Behandeling van hoge bloeddruk om dementia te voorkomen.
Edo Richard, Radboudumc, afdeling Neurologie
Dr Richard gaat onderzoeken waardoor hoge bloeddruk het risico op dementie verhoogt en hoe persoonsgerichte behandeling dementie kan helpen voorkomen. Hij gebruikt hiervoor gegevens van tienduizenden mensen van over de hele wereld die decennia gevolgd zijn, en zal ook hun hersenen onderzoeken na overlijden.

Waarom sterven gezonde mensen aan de griep?
Frank van de Veerdonk, Radboudumc, afdeling Interne Geneeskunde, Infectieziekten
Een nieuwe grieppandemie is onvermijdelijk en zal leiden tot miljoenen doden waaronder vele gezonde (jong)volwassenen. Dodelijke complicaties van de griep zijn schimmelinfecties of een
levensbedreigende ontstekingsreactie. Dit onderzoek zal inzicht geven waarom deze complicaties kunnen ontstaan en kan leiden tot nieuwe behandelopties die levens kan redden tijdens een ernstig griepseizoen.
 
Radboud Universiteit

Woorden combineren tijdens spreken en luisteren
Andrea Martin, Donders Centre for Cognitive Neuroimaging
Het menselijke taalvermogen stelt ons in staat om combinaties van woorden te maken met oneindig veel mogelijke nieuwe betekenissen,  maar theorieën van taalbegrip en taalproductie specificeren geen expliciet mechanisme voor hoe het brein dit doet. De onderzoekers zullen een computermodel ontwikkelen dat woorden combineert in zowel spraak als begrip en dat op een brein-achtige manier werkt, en ze zullen dit model testen met neuromagnetische technieken.
http://www.mpi.nl/people/martin-andrea

Hoe het brein complexe geluiden verwerkt
Bernhard Englitz, Donders Centre for NeuroscienceGehoor is een belangrijk zintuig voor de mens. In het huidige project zullen de onderzoekers analyseren welk gedeelte van het brein reageert op natuurlijke geluiden, en hoe verschillende type neuronen reageren in de auditieve hersengebieden. De resultaten geven ons inzicht in hoe mensen horen in een wereld met gecompliceerde geluiden.
https://www.ru.nl/personen/englitz-b/
 
Slaap er eens een nachtje over
Lisa Genzel, Donders Centre for Neuroscience
We onthouden slechts een deel van onze ervaringen in ons langetermijngeheugen en door recente, ongebruikelijke gebeurtenissen te herhalen tijdens slaap, wordt bepaald welke ervaringen dat zijn. De onderzoekers bestuderen hoe twee hersengebieden, de hippocampus en prefrontale cortex, tijdens slaap communiceren, om zo te onderzoeken hoe onze herinneringen worden geselecteerd en versterkt.
https://www.radboudumc.nl/en/people/lisa-genzel

Duiding van het DNA
Simon van Heeringen, Radboud Institute for Molecular Life Sciences
Een bevruchte eicel ontwikkelt zich tot een compleet organisme met vele verschillende celtypes. Hoe is dit versleuteld in het DNA? De onderzoekers gaan de ontwikkeling van verschillende dieren vergelijken. Ze zullen computeralgoritmes trainen met ‘big data’ om beslissingen van de cel te begrijpen. Deze kennis is essentieel voor regeneratieve geneeskunde.
https://www.ru.nl/personen/heeringen-s-van/
 
Nieuwe spelers in de stikstofcyclus
Sebastian Lücker, Institute for Water and Wetland Research
Menselijke activiteiten hebben een enorme negatieve impact op het wereldwijde stikstofbudget, waardoor eutrofiëring (toevoer van een overmaat aan voedingsstoffen), verlies van biodiversiteit en gezondheidsproblemen veroorzaakt worden. Toch zijn enkele van de belangrijkste bacteriën die betrokken zijn bij het verwijderen van stikstof slecht begrepen. Sebastian Lücker zal nieuwe stikstofcyclusbacteriën bestuderen en gebruiken om de afvalwaterbehandeling te optimaliseren. 

Hersengolven: de bouwstenen van het brein
Saskia Haegens, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Onze hersenen krijgen dagelijks een enorme stroom aan informatie binnen, welke gefilterd en verwerkt moet worden. Hierbij is het cruciaal dat op het juiste moment de relevante hersengebieden met elkaar verbonden worden. De onderzoekers gaan uitzoeken hoehersengolven dit regelen.
https://www.ru.nl/personen/haegens-s/
 
Bestemming Bereikt? Een Multidisciplinair Onderzoek naar Migranten en Familierecht in Marokko
Nadia Sonneveld, Research Centre for State and Law
Europa probeert migratieovereenkomsten te sluiten met Noord- Afrikaanse regeringen. Maar wat zijn de rechten van migranten in deze landen, en hoe gaan ontvangende staten en migranten hier in de praktijk mee om? Dit project biedt antwoorden door een rechts- antropologische analyse van familierechtelijke gebeurtenissen in het leven van migranten in Marokko.
https://www.researchgate.net/profile/Nadia_Sonneveld

Cryptografie voor de volgende eeuw
Peter Schwabe, Institute for Computing and Information Sciences
Natuurkundigen werken hard aan het bouwen van een zogenaamde ‘‘quantumcomputer’’. Naast het bieden van diverse nuttige toepassingen zullen quantumcomputers ook de versleuteling kunnen
breken die gebruikt wordt om bijvoorbeeld internetverkeer te beveiligen. Dit project zal cryptografie naar het volgende niveau tillen, zodat het weerstand biedt tegen aanvallen van quantumcomputers.
https://www.ru.nl/personen/schwabe-p/
 
Max Planck Institute for Psycholinguistics

Elementaire deeltjes van de taal
Mark Dingemanse, Max Planck Institute for Psycholinguistics
Elk gesprek ter wereld staat of valt met kleine woordjes als ‘mm’, ‘huh?’, en ‘oh’. Toch weten we niet waar ze vandaan komen, hoe ze hun vorm krijgen, en of ze echt universeel zijn. We gaan met computermodellen en opnames van sociale interactie op zoek naar de elementaire deeltjes die gesprekken bijeenhouden.
http://www.mpi.nl/people/dingemanse-mark
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar