Nieuws Vidi subsidie voor veertien Nijmeegse onderzoekers

1 juni 2018

Veertien Nijmeegse onderzoekers, vijf van het Radboudumc, acht van de Radboud Universiteit en een van het Max Planck Instituut, ontvangen elk maximaal 800.000 euro om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. Zij ontvangen een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.
 
Radboudumc

Een toolbox gebaseerd op microchips om osteoporose te behandelen
Alireza Dolatshahi-Pirouz, Radboudumc, afdeling Tandheelkunde
Osteoporose is de meest voorkomende aandoening onder ouderen. Nieuwe innovaties om osteoporose aan te kunnen pakken zijn hard nodig. Het doel van dit onderzoek is om een toolbox te ontwikkelen waarin eenvoudig duizenden verschillende therapieën kunnen worden getest met 1 enkel experiment. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hydrogelgebaseerde stamcel therapieën.
http://www.dtu.dk/english/service/phonebook/person?id=103024&tab=2&qt=dtupublicationquery
 
De Slaapparadox
Martin Dresler, Radboudumc, afdeling Cognitive Neuroscience
REM-slaap is een paradoxale toestand. In diepe slaap zijn onze hersenen uitermate actief. Terwijl we al dromend levendige simulaties van de werkelijkheid ervaren, is ons geheugen en denkvermogen sterk beperkt. De onderzoekers willen de neurobiologie van deze REM-slaap ontrafelen en erachter komen hoe droomervaringen ontstaan in de hersenen. https://www.ru.nl/personen/dresler-m/

Het ontregelde brein te lijf in zeldzame syndromen
Tjitske Kleefstra, Radboudumc, afdeling Genetica
Voor patiënten met zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen is het steeds beter mogelijk een genetische diagnose te stellen en daarmee ook een betere op het individu afgestemde behandeling toe te passen. In dit project wordt daartoe een nieuwe strategie ontwikkeld en geïmplementeerd in de klinische praktijk met een focus op ernstige psychopathologie.

Behandeling van hoge bloeddruk om dementia te voorkomen.
Edo Richard, Radboudumc, afdeling Neurologie
Dr Richard gaat onderzoeken waardoor hoge bloeddruk het risico op dementie verhoogt en hoe persoonsgerichte behandeling dementie kan helpen voorkomen. Hij gebruikt hiervoor gegevens van tienduizenden mensen van over de hele wereld die decennia gevolgd zijn, en zal ook hun hersenen onderzoeken na overlijden.

Waarom sterven gezonde mensen aan de griep?
Frank van de Veerdonk, Radboudumc, afdeling Interne Geneeskunde, Infectieziekten
Een nieuwe grieppandemie is onvermijdelijk en zal leiden tot miljoenen doden waaronder vele gezonde (jong)volwassenen. Dodelijke complicaties van de griep zijn schimmelinfecties of een
levensbedreigende ontstekingsreactie. Dit onderzoek zal inzicht geven waarom deze complicaties kunnen ontstaan en kan leiden tot nieuwe behandelopties die levens kan redden tijdens een ernstig griepseizoen.
 
Radboud Universiteit

Woorden combineren tijdens spreken en luisteren
Andrea Martin, Donders Centre for Cognitive Neuroimaging
Het menselijke taalvermogen stelt ons in staat om combinaties van woorden te maken met oneindig veel mogelijke nieuwe betekenissen,  maar theorieën van taalbegrip en taalproductie specificeren geen expliciet mechanisme voor hoe het brein dit doet. De onderzoekers zullen een computermodel ontwikkelen dat woorden combineert in zowel spraak als begrip en dat op een brein-achtige manier werkt, en ze zullen dit model testen met neuromagnetische technieken.
http://www.mpi.nl/people/martin-andrea

Hoe het brein complexe geluiden verwerkt
Bernhard Englitz, Donders Centre for NeuroscienceGehoor is een belangrijk zintuig voor de mens. In het huidige project zullen de onderzoekers analyseren welk gedeelte van het brein reageert op natuurlijke geluiden, en hoe verschillende type neuronen reageren in de auditieve hersengebieden. De resultaten geven ons inzicht in hoe mensen horen in een wereld met gecompliceerde geluiden.
https://www.ru.nl/personen/englitz-b/
 
Slaap er eens een nachtje over
Lisa Genzel, Donders Centre for Neuroscience
We onthouden slechts een deel van onze ervaringen in ons langetermijngeheugen en door recente, ongebruikelijke gebeurtenissen te herhalen tijdens slaap, wordt bepaald welke ervaringen dat zijn. De onderzoekers bestuderen hoe twee hersengebieden, de hippocampus en prefrontale cortex, tijdens slaap communiceren, om zo te onderzoeken hoe onze herinneringen worden geselecteerd en versterkt.
https://www.radboudumc.nl/en/people/lisa-genzel

Duiding van het DNA
Simon van Heeringen, Radboud Institute for Molecular Life Sciences
Een bevruchte eicel ontwikkelt zich tot een compleet organisme met vele verschillende celtypes. Hoe is dit versleuteld in het DNA? De onderzoekers gaan de ontwikkeling van verschillende dieren vergelijken. Ze zullen computeralgoritmes trainen met ‘big data’ om beslissingen van de cel te begrijpen. Deze kennis is essentieel voor regeneratieve geneeskunde.
https://www.ru.nl/personen/heeringen-s-van/
 
Nieuwe spelers in de stikstofcyclus
Sebastian Lücker, Institute for Water and Wetland Research
Menselijke activiteiten hebben een enorme negatieve impact op het wereldwijde stikstofbudget, waardoor eutrofiëring (toevoer van een overmaat aan voedingsstoffen), verlies van biodiversiteit en gezondheidsproblemen veroorzaakt worden. Toch zijn enkele van de belangrijkste bacteriën die betrokken zijn bij het verwijderen van stikstof slecht begrepen. Sebastian Lücker zal nieuwe stikstofcyclusbacteriën bestuderen en gebruiken om de afvalwaterbehandeling te optimaliseren. 

Hersengolven: de bouwstenen van het brein
Saskia Haegens, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Onze hersenen krijgen dagelijks een enorme stroom aan informatie binnen, welke gefilterd en verwerkt moet worden. Hierbij is het cruciaal dat op het juiste moment de relevante hersengebieden met elkaar verbonden worden. De onderzoekers gaan uitzoeken hoehersengolven dit regelen.
https://www.ru.nl/personen/haegens-s/
 
Bestemming Bereikt? Een Multidisciplinair Onderzoek naar Migranten en Familierecht in Marokko
Nadia Sonneveld, Research Centre for State and Law
Europa probeert migratieovereenkomsten te sluiten met Noord- Afrikaanse regeringen. Maar wat zijn de rechten van migranten in deze landen, en hoe gaan ontvangende staten en migranten hier in de praktijk mee om? Dit project biedt antwoorden door een rechts- antropologische analyse van familierechtelijke gebeurtenissen in het leven van migranten in Marokko.
https://www.researchgate.net/profile/Nadia_Sonneveld

Cryptografie voor de volgende eeuw
Peter Schwabe, Institute for Computing and Information Sciences
Natuurkundigen werken hard aan het bouwen van een zogenaamde ‘‘quantumcomputer’’. Naast het bieden van diverse nuttige toepassingen zullen quantumcomputers ook de versleuteling kunnen
breken die gebruikt wordt om bijvoorbeeld internetverkeer te beveiligen. Dit project zal cryptografie naar het volgende niveau tillen, zodat het weerstand biedt tegen aanvallen van quantumcomputers.
https://www.ru.nl/personen/schwabe-p/
 
Max Planck Institute for Psycholinguistics

Elementaire deeltjes van de taal
Mark Dingemanse, Max Planck Institute for Psycholinguistics
Elk gesprek ter wereld staat of valt met kleine woordjes als ‘mm’, ‘huh?’, en ‘oh’. Toch weten we niet waar ze vandaan komen, hoe ze hun vorm krijgen, en of ze echt universeel zijn. We gaan met computermodellen en opnames van sociale interactie op zoek naar de elementaire deeltjes die gesprekken bijeenhouden.
http://www.mpi.nl/people/dingemanse-mark
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar