Nieuws Adempatronen bij topsporters

22 oktober 2019

Ademen is fundamenteel voor het leven en heeft directe invloed op de prestatie van topsporters. Het is echter onduidelijk hoe ademhalingspatronen samenhangen met prestatie op verschillende inspanningsniveaus. Om deze reden is op 8 oktober een nieuw wetenschappelijk onderzoek gestart om deze samenhang in kaart te brengen.
 
Zestig tot tachtig topschaatsers zullen een maximale inspanningstest ondergaan waarbij - naast de gebruikelijke parameters - ook nadrukkelijk gekeken wordt naar de ademhaling. Met behulp van een vest (Hexoskin®) worden buik- en borstademhaling nauwkeurig in beeld gebracht. Daarna zullen deze metingen worden vergeleken met prestaties op het ijs, wederom met het meten van de ademhaling. 
 
Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de relatie tussen adempatronen en prestaties vast te leggen en problemen die hier mogelijk uit voort vloeien te kunnen behandelen. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek de prestaties van de sporters kunnen verbeteren en dat de uitkomsten ook bruikbaar zullen zijn voor een bredere groep mensen met benauwdheidsklachten. De looptijd van dit onderzoek is van oktober 2019 tot en met maart 2020. De verwachting is dat voor de start van zomerijs de eerste resultaten bekend zullen zijn.
 
Onder leiding van Jean Driessen, lid van de expertgroep longgeneeskunde van het NOC en sportarts van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen en Innovatielab Thialf, zal Joost van Dobbenburgh, geneeskundestudent UMCG en schaatser van Jumbo-Visma, het onderzoek uitvoeren. Het onderzoek wordt verricht met medewerking van Tjongerschans Heerenveen, Innovatielab Thialf, MST en technisch geneeskundige Denise Mannée van het Radboudumc, die onlangs met longonderzoek met hetzelfde shirt veel aandacht kreeg in binnen- en buitenlandse media, waaronder Forbes
­­­­
Meer informatie over
-Innovatielab Thialf
-ziekenhuis Tjongerschans
-bron bericht
 

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet