Nieuws Adempatronen bij topsporters
22 oktober 2019

Ademen is fundamenteel voor het leven en heeft directe invloed op de prestatie van topsporters. Het is echter onduidelijk hoe ademhalingspatronen samenhangen met prestatie op verschillende inspanningsniveaus. Om deze reden is op 8 oktober een nieuw wetenschappelijk onderzoek gestart om deze samenhang in kaart te brengen.
 
Zestig tot tachtig topschaatsers zullen een maximale inspanningstest ondergaan waarbij - naast de gebruikelijke parameters - ook nadrukkelijk gekeken wordt naar de ademhaling. Met behulp van een vest (Hexoskin®) worden buik- en borstademhaling nauwkeurig in beeld gebracht. Daarna zullen deze metingen worden vergeleken met prestaties op het ijs, wederom met het meten van de ademhaling. 
 
Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de relatie tussen adempatronen en prestaties vast te leggen en problemen die hier mogelijk uit voort vloeien te kunnen behandelen. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek de prestaties van de sporters kunnen verbeteren en dat de uitkomsten ook bruikbaar zullen zijn voor een bredere groep mensen met benauwdheidsklachten. De looptijd van dit onderzoek is van oktober 2019 tot en met maart 2020. De verwachting is dat voor de start van zomerijs de eerste resultaten bekend zullen zijn.
 
Onder leiding van Jean Driessen, lid van de expertgroep longgeneeskunde van het NOC en sportarts van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen en Innovatielab Thialf, zal Joost van Dobbenburgh, geneeskundestudent UMCG en schaatser van Jumbo-Visma, het onderzoek uitvoeren. Het onderzoek wordt verricht met medewerking van Tjongerschans Heerenveen, Innovatielab Thialf, MST en technisch geneeskundige Denise Mannée van het Radboudumc, die onlangs met longonderzoek met hetzelfde shirt veel aandacht kreeg in binnen- en buitenlandse media, waaronder Forbes
­­­­
Meer informatie over
-Innovatielab Thialf
-ziekenhuis Tjongerschans
-bron bericht
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer

Wegafsluiting Geert Groteplein Noord vrijdag 29 mei

27 mei 2020

Op vrijdag 29 mei is het Geert Groteplein Noord afgesloten voor autoverkeer.

lees meer

Extra maatregel toegang Radboudumc Uitbreiding zorg brengt meer mensen in ons huis. Extra maatregel ingevoerd.

27 mei 2020

De uitbreiding van onze zorg brengt meer mensen in ons huis. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen voeren we een aangescherpte check uit bij alle ingangen.

lees meer

Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer

Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer