Nieuws Adempatronen bij topsporters
22 oktober 2019

Ademen is fundamenteel voor het leven en heeft directe invloed op de prestatie van topsporters. Het is echter onduidelijk hoe ademhalingspatronen samenhangen met prestatie op verschillende inspanningsniveaus. Om deze reden is op 8 oktober een nieuw wetenschappelijk onderzoek gestart om deze samenhang in kaart te brengen.
 
Zestig tot tachtig topschaatsers zullen een maximale inspanningstest ondergaan waarbij - naast de gebruikelijke parameters - ook nadrukkelijk gekeken wordt naar de ademhaling. Met behulp van een vest (Hexoskin®) worden buik- en borstademhaling nauwkeurig in beeld gebracht. Daarna zullen deze metingen worden vergeleken met prestaties op het ijs, wederom met het meten van de ademhaling. 
 
Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de relatie tussen adempatronen en prestaties vast te leggen en problemen die hier mogelijk uit voort vloeien te kunnen behandelen. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek de prestaties van de sporters kunnen verbeteren en dat de uitkomsten ook bruikbaar zullen zijn voor een bredere groep mensen met benauwdheidsklachten. De looptijd van dit onderzoek is van oktober 2019 tot en met maart 2020. De verwachting is dat voor de start van zomerijs de eerste resultaten bekend zullen zijn.
 
Onder leiding van Jean Driessen, lid van de expertgroep longgeneeskunde van het NOC en sportarts van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen en Innovatielab Thialf, zal Joost van Dobbenburgh, geneeskundestudent UMCG en schaatser van Jumbo-Visma, het onderzoek uitvoeren. Het onderzoek wordt verricht met medewerking van Tjongerschans Heerenveen, Innovatielab Thialf, MST en technisch geneeskundige Denise MannĂ©e van het Radboudumc, die onlangs met longonderzoek met hetzelfde shirt veel aandacht kreeg in binnen- en buitenlandse media, waaronder Forbes
­­­­
Meer informatie over
-Innovatielab Thialf
-ziekenhuis Tjongerschans
-bron bericht
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Indira Tendolkar benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry

22 november 2019

Neuroloog, psychiater en psychotherapeut Indira Tendolkar is met ingang van 1 oktober 2019 benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

lees meer

Innovatieproject is Beste Onderwijs­innovatie 2019 volgens Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs Studenten ontwikkelen zelfbedachte zorginnovaties

22 november 2019

Het Innovatieproject is een unieke onderwijsvorm waarin studenten in teamverband werken aan een zelfgekozen probleem in de gezondheidszorg, en een innovatie hiervoor bedenken.

lees meer

Nederlandse hoogleraren dementie ontmoetten minister Hugo de Jonge

21 november 2019

Nederlandse hoogleraren op bezoek bij Minister Hugo de Jonge. Radboudumc was erbij. Meer geld voor preventie van dementie.

lees meer

Veertien Radboud-onderzoekers in de lijst van meest geciteerde wetenschappers

21 november 2019

Web of Science maakte de 1% meest geciteerde wetenschappers van de periode 2008-2018 bekend. Maar liefst acht wetenschappers van Radboudumc haalden de lijst, en zes van Radboud Universiteit.

lees meer

Genetische varianten voor Multiple Sclerose ontdekt

18 november 2019

Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS.

lees meer

Gekweekt minibrein legt hapering in neurologische communicatie bloot Verstoord contact tussen neuronen Kleefstra syndroom in kweekbakjes hersteld

18 november 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen.

lees meer