Nieuws Bart Kiemeney gaat de Tour de France winnen voor kankeronderzoek
7 juli 2019

Bart Kiemeney start zaterdag 5 juli de Tour de France van Bart. Voor Bart Kiemeney, epidemioloog van het Radboudumc, start de Tour één dag vóór het peloton uit. Hij fietst alle etappes van de Tour om geld op te halen voor kankeronderzoek. Bart is onderzoeker en voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds. Met deze tour de force hoopt hij veel geld in te kunnen zamelen voor meer onderzoek naar kanker. Normaal krijgt hij subsidies hiervoor, nu wil hij zelf ook een fysieke inspanning leveren om aan oplossingen voor kanker bij te kunnen dragen. Zo heeft hij al honderden kilometers in de benen als training om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Maar dat is nog niet genoeg voor Bart.

Dagelijks kun je op de website van het Radboud Oncologie Fonds de Tour de France van Bart Kiemeney volgen.

Zijn eigen proloog op Wereldkankerdag diende in februari als eerste training voor het afleggen van grotere afstanden. Bart fietste toen samen met twee andere fanatiekelingen van Nijmegen naar Brussel: een rit die uiteindelijk elf en een half uur duurde. Zijn uitdaging eindigt op zaterdag 27 juli als hij, één dag voor het peloton, aankomt over zíjn finish in Parijs.
 

Start Tour de France

Dit jaar start de Tour de France in de Belgische hoofdstad. Dat was reden voor Bart, professor in de Epidemiologie die onderzoek doet naar erfelijkheid van (urine)blaaskanker, om zijn eerste voorbereiding te eindigen in Brussel. Bart, zelf woonachtig in Haps en geboren in Hilvarenbeek, legt  uit waarom hij van plan is de Tour de France te fietsen:
“Ik ben er als onderzoeker hartstikke goed in om geld op te maken. Een gemiddeld project kost al snel een half miljoen en ik heb er nogal wat gehad. Toen ik de vraag kreeg om voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds te worden, vond ik dat ik me ook maar eens moest inzetten om middelen voor kankeronderzoek te werven in plaats van alleen maar te gebruiken. Zeker na de actie van Maarten van der Weijden. Zwemmen langs elf Friese steden kan ik niet, maar een stukkie fietsen wel. Ik hoop dat mensen ook mijn actie van harte gaan steunen en dat we samen (nog) meer geld ophalen voor het kankeronderzoek!”
 

Trainen, trainen en nog eens…trainen

Bart fietst wekelijks sowieso bijna 300 kilometer van zijn huis naar het werk. Maar om ook daadwerkelijk die Tour de France te kunnen rijden, stond de afgelopen tijd voor Bart in het teken van honderden trainingskilometers extra. Een rondje om het Veluwemeer, een trainingsweekend in Italië op hoogte en zijn deelname aan het fietsevenement Zeven voor Leven. Op 26 juni trainde hij nog extra 200 km in ‘zijn eigen Radboudumc’ waar hij ruim 3000,00 euro ophaalde.

Voor meer informatie over deze Tour de France van Bart  en mogelijkheden om Bart te steunen gaat u dan naar https://actie.radboudoncologiefonds.nl/tourdefrancevanbart?nieuw=0 .

VOXweb volgt Bart op zijn Tour.
 

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39