Nieuws Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland
3 december 2019

Tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event in het VondelCS in Amsterdam werd prof. dr. Angela Maas gisteravond uitgeroepen tot Meest invloedrijke vrouw in Nederland.


Angela Maas heeft zich gespecialiseerd in het vrouwenhart, en maakt zich al jaren sterk voor de verschillen tussen de manier waarop vrouwen- en mannenharten bekeken en behandeld moeten worden. In het juryrapport van de Opzij Top100  wordt hierdoor gesproken over de eerste 'cardiofeministe'.

Hart voor Vrouwen

Nationaal en internationaal is Angela Maas bekend om haar expertise op dit gebied. In het Radboudumc richtte ze de Stichting Hart voor Vrouwen op in 2014. Deze stichting zet zich in voor multidisciplinair onderzoek gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Ook bracht ze in mei 2019 het boek Hart voor Vrouwen uit bij de Arbeiderspers, waarin ze ingaat op de specifieke karakteristieken die bij het vrouwenhart horen en waar je als vrouw zelf op moet letten. Het boek is in Nederland goed ontvangen en wordt nu na de zesde druk ook vertaald naar het Engels.

Spreken voor de Verenigde Naties

Recent is Angela Maas door de Nederlandse Vrouwenraad voorgedragen als 2020 vertegenwoordiger voor Nederland bij de Verenigde Naties (VN). Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de voordracht geaccepteerd. Hiermee is cardioloog Angela Maas voor 2020 de Vrouwenvertegenwoordiger en zal ze deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN. Namens de Nederlandse vrouwen zal zij de Algemene Vergadering van de VN toespreken in oktober 2020. Nederland is het enige land dat consequent ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger opneemt in zijn Regeringsdelegatie. Angela Maas’ missie voor 2020 is het verder uitdragen van het belang van aandacht voor vrouwengezondheid in bredere zin en het empoweren van vrouwen in de zorg; waarbij ze wil bijdragen aan betere carrièreperspectieven voor alle vrouwen die werken in de zorg.

Top 100 Categorieën

De Opzij Top 100 bestaat uit tien categorieën (gezondheid, bedrijfsleven, politiek, sport, cultuur, openbaar bestuur/orde, onderwijs en wetenschap, media, tech en non-profit.) Elke categorie heeft een winnaar. Het Radboudumc feliciteert alle winnaars van de Opzij Top 100, o.a Lilianne Ploumen (politiek), voetbalkeepster Sari van Veenendaal (sport), SER-voorzitter Mariëtte Hamer (openbaar bestuur/orde), Simone Brummelhuis (bedrijfsleven).
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Anne Speckens bij de Boeddhistische Blik NCRV Zondag 19 januari Boeddha's in het Westen deel 2, NCRV, NPO2, 15.25 uur

16 januari 2020

Zondag 19 januari is deel 2 te zien van de Boeddhistische Blik, Boeddha's in het Westen. Anne Speckens wordt daarin ook geïnterviewd o.a. over Mindfulness.

lees meer

Promotie: hoe snel kun je zien als je ouder wordt?

15 januari 2020

De snelheid waarmee we zien is niet iets waar we vaak over nadenken. Het is iets dat we veelal voor lief nemen, en ook de meeste oogtests gaan eraan voorbij. Karlijn Woutersen deed wel onderzoek naar dit onderwerp en promoveerde er 15 januari op.

lees meer

Intensivist Farid Abdo bij Op1 over donorregistratie

14 januari 2020

Nierstichting en Patiëntenvereniging starten campagne 'Doneer 1 minuut' over registratie donorschap

lees meer

Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

13 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Rubicon-subsidie voor 2 jonge Radboudumc-onderzoekers Beurzen voor Marieke Klein en Sami Mohammed

13 januari 2020

De prestigieuze Rubicon-beurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

lees meer