Nieuws Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland
3 december 2019

Tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event in het VondelCS in Amsterdam werd prof. dr. Angela Maas gisteravond uitgeroepen tot Meest invloedrijke vrouw in Nederland.


Angela Maas heeft zich gespecialiseerd in het vrouwenhart, en maakt zich al jaren sterk voor de verschillen tussen de manier waarop vrouwen- en mannenharten bekeken en behandeld moeten worden. In het juryrapport van de Opzij Top100  wordt hierdoor gesproken over de eerste 'cardiofeministe'.

Hart voor Vrouwen

Nationaal en internationaal is Angela Maas bekend om haar expertise op dit gebied. In het Radboudumc richtte ze de Stichting Hart voor Vrouwen op in 2014. Deze stichting zet zich in voor multidisciplinair onderzoek gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Ook bracht ze in mei 2019 het boek Hart voor Vrouwen uit bij de Arbeiderspers, waarin ze ingaat op de specifieke karakteristieken die bij het vrouwenhart horen en waar je als vrouw zelf op moet letten. Het boek is in Nederland goed ontvangen en wordt nu na de zesde druk ook vertaald naar het Engels.

Spreken voor de Verenigde Naties

Recent is Angela Maas door de Nederlandse Vrouwenraad voorgedragen als 2020 vertegenwoordiger voor Nederland bij de Verenigde Naties (VN). Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de voordracht geaccepteerd. Hiermee is cardioloog Angela Maas voor 2020 de Vrouwenvertegenwoordiger en zal ze deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN. Namens de Nederlandse vrouwen zal zij de Algemene Vergadering van de VN toespreken in oktober 2020. Nederland is het enige land dat consequent ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger opneemt in zijn Regeringsdelegatie. Angela Maas’ missie voor 2020 is het verder uitdragen van het belang van aandacht voor vrouwengezondheid in bredere zin en het empoweren van vrouwen in de zorg; waarbij ze wil bijdragen aan betere carrièreperspectieven voor alle vrouwen die werken in de zorg.

Top 100 Categorieën

De Opzij Top 100 bestaat uit tien categorieën (gezondheid, bedrijfsleven, politiek, sport, cultuur, openbaar bestuur/orde, onderwijs en wetenschap, media, tech en non-profit.) Elke categorie heeft een winnaar. Het Radboudumc feliciteert alle winnaars van de Opzij Top 100, o.a Lilianne Ploumen (politiek), voetbalkeepster Sari van Veenendaal (sport), SER-voorzitter Mariëtte Hamer (openbaar bestuur/orde), Simone Brummelhuis (bedrijfsleven).
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Radboudumc en Voeding Leeft willen met nieuwe leefstijlbehandeling kankerprognose verbeteren

3 juli 2020

Radboudumc, Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl slaan de handen ineen om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor de groeiende groep kankerpatiënten.

lees meer

Carolijn Ploem per 1 oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

3 juli 2020

Drs. Carolijn J. Ploem is door het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit met ingang van 1 oktober 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Zij krijgt de portefeuille Organisatie van Zorg & Human Resources.

lees meer

Radboudumc-artsen naar Suriname voor COVID-hulp

3 juli 2020

Vandaag vertrekt vanaf Schiphol een landelijk team van COVID-deskundigen naar Suriname om ondersteuning te bieden bij de COVID-zorg aldaar. Het Radboudumc coördineert deze hulpactie en biedt terplekke ook hulp en expertise met de inzet van onder meer infectiologen.

lees meer

Herma Renkema benoemd tot Chief Early Development Officer bij Khondrion

3 juli 2020

Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, heeft Herma Renkema per 1 juli 2020 benoemd tot Chief Early Development Officer. Ze zal zich sterk richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor mitochondriële ziekten.

lees meer

Nieuwe donorwet van kracht per 1 juli Wat is de impact van deze wet? En wat zijn de grootste misverstanden hierover?

2 juli 2020

Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet. Orgaandonatie--coördinator Willem Hordijk licht de impact van de wijziging toe, en neuroloog-intensivist Farid Abdo bespreekt de 5 grootste misverstanden over deze nieuwe wet.

lees meer

Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer