Nieuws Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland
3 december 2019

Tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event in het VondelCS in Amsterdam werd prof. dr. Angela Maas gisteravond uitgeroepen tot Meest invloedrijke vrouw in Nederland.


Angela Maas heeft zich gespecialiseerd in het vrouwenhart, en maakt zich al jaren sterk voor de verschillen tussen de manier waarop vrouwen- en mannenharten bekeken en behandeld moeten worden. In het juryrapport van de Opzij Top100  wordt hierdoor gesproken over de eerste 'cardiofeministe'.

Hart voor Vrouwen

Nationaal en internationaal is Angela Maas bekend om haar expertise op dit gebied. In het Radboudumc richtte ze de Stichting Hart voor Vrouwen op in 2014. Deze stichting zet zich in voor multidisciplinair onderzoek gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Ook bracht ze in mei 2019 het boek Hart voor Vrouwen uit bij de Arbeiderspers, waarin ze ingaat op de specifieke karakteristieken die bij het vrouwenhart horen en waar je als vrouw zelf op moet letten. Het boek is in Nederland goed ontvangen en wordt nu na de zesde druk ook vertaald naar het Engels.

Spreken voor de Verenigde Naties

Recent is Angela Maas door de Nederlandse Vrouwenraad voorgedragen als 2020 vertegenwoordiger voor Nederland bij de Verenigde Naties (VN). Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de voordracht geaccepteerd. Hiermee is cardioloog Angela Maas voor 2020 de Vrouwenvertegenwoordiger en zal ze deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN. Namens de Nederlandse vrouwen zal zij de Algemene Vergadering van de VN toespreken in oktober 2020. Nederland is het enige land dat consequent ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger opneemt in zijn Regeringsdelegatie. Angela Maas’ missie voor 2020 is het verder uitdragen van het belang van aandacht voor vrouwengezondheid in bredere zin en het empoweren van vrouwen in de zorg; waarbij ze wil bijdragen aan betere carrièreperspectieven voor alle vrouwen die werken in de zorg.

Top 100 Categorieën

De Opzij Top 100 bestaat uit tien categorieën (gezondheid, bedrijfsleven, politiek, sport, cultuur, openbaar bestuur/orde, onderwijs en wetenschap, media, tech en non-profit.) Elke categorie heeft een winnaar. Het Radboudumc feliciteert alle winnaars van de Opzij Top 100, o.a Lilianne Ploumen (politiek), voetbalkeepster Sari van Veenendaal (sport), SER-voorzitter Mariëtte Hamer (openbaar bestuur/orde), Simone Brummelhuis (bedrijfsleven).
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Prof dr Bart-Jan Kullberg nieuwe voorzitter Gezondheidsraad

6 december 2019

Prof. dr. Bart-Jan Kullberg wordt per 1 januari 2020 voorzitter van de Gezondheidsraad. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

lees meer

Grote gevolgen voor kwaliteit van leven bij kinderen met psoriasis nu bewezen Dermatologen Marieke Seyger en Finola Bruins in het Jeugdjournaal, 19.00u, NPO3

6 december 2019

Onderzoek wijst uit dat bij kinderen met psoriasis de meeste verbetering in kwaliteit van leven optreedt als hun huidafwijkingen door behandeling met minimaal 90% afnemen.

lees meer

Geen brancard, maar stoel op Spoedeisende Hulp HAN-studenten onderzoeken gebruik behandelstoel voor opname

3 december 2019

Patiënten die in het Radboudumc worden opgenomen op de Spoedeisende Hulp krijgen tijdelijk - waar mogelijk - de keuze tussen behandelstoel of reguliere brancard.

lees meer

Community Psoriasis live

3 december 2019

Op 1 december is de online community Psoriasis live gegaan. In deze community kunnen kinderen, jongeren en jongvolwassenen met psoriasis en hun ouders met elkaar in contact komen.

lees meer

Ontwikkeling van gentherapie voor USH2C-gen gaat van start Stichting Ushersyndroom en andere patiëntenverenigingen financieren onderzoek

2 december 2019

Patiënten met Ushersyndroom en onderzoekers van het Radboudumc gaan wetenschappelijk onderzoek doen naar een behandeling voor Ushersyndroom, type 2C. Stichting Ushersyndroom financiert het onderzoek, met bijdragen van CUREUsher (UK/Ierland) en de LSBS.

lees meer