Nieuws De definities van schimmelinfecties na tien jaar weer gereviseerd
19 december 2019

Een invasieve schimmelinfectie kan levensbedreigend zijn voor patiënten die eigenlijk voor een andere indicatie in het ziekenhuis liggen, zoals leukemie. Dankzij ons Expertisecentrum Schimmelinfecties is er sinds 2002 een consensusdocument over hoe deze infecties vastgesteld kunnen worden. Dit document heeft zojuist weer een update gekregen.

De zogenoemde ‘EORTC/MSG consensus definities’ zijn bedoeld als een standaard referentie voor klinische studies met antifungale middelen, het evalueren van diagnostische bepalingen en voor epidemiologisch onderzoek. Uiteraard kunnen ze ook clinici helpen om te bepalen of er mogelijk, waarschijnlijk of zeker een invasieve schimmelinfectie aanwezig is. Om tot deze conclusie te komen worden drie elementen gebruikt: de gastheer (bijv. is er wel of geen stamceltransplantatie toegepast), klinische factoren (bijv. het CT-scan beeld) en microbiologische resultaten (bijv. kweken of biomarkers). Deze definities voor schimmelinfecties kunnen wat betreft status vergeleken worden met de beroemde DSM (“Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders”) van de psychiatrie.

Grotere kans op infectie

Een patiënt met leukemie, bijvoorbeeld, heeft door de aard van de ziekte al een verzwakt immuunsysteem, maar dat wordt nog eens versterkt door chemotherapie. Een op zichzelf onschuldige schimmel (zoals Aspergillus op de foto) die vrij in onze omgeving voorkomt kan daardoor ineens de kans krijgen om een infectie te veroorzaken. Omdat de symptomen daarvan niet altijd even duidelijk zijn, helpen de consensus definities de arts om de infectie in kaart te brengen en de beste actie te ondernemen.

De eerste versie van de consensus definities was een initiatief van Ben de Pauw, Jacques Meis en Peter Donnelly van het Radboudumc, in 2002. In 2008 was er al een revisie getrokken door De Pauw en Donnelly waarbij Bart-Jan Kullberg ook een bijdrage had. Bij deze laatste editie is Donnelly – inmiddels gepensioneerd – wederom de trekker, en verder zijn Kullberg, Meis, Paul Verweij en Cornelia Schaefer-Prokop betrokken. Deze revisies zullen van tijd tot tijd nodig blijven, maar zoals de auteurs schrijven: ‘we hopen dat deze bijgewerkte definities van schimmelinfecties hun waarde blijven toevoegen aan klinisch, diagnostisch en epidemiologisch onderzoek.’
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Biomarkers in COVID-19 patiënten ondersteunen bradykinine hypothese

29 mei 2020

Onderzoek naar ontstekingsstoffen in bloed van COVID-19 patiënten ondersteunt de hypothese dat kinines een rol kunnen spelen bij de ernstige ademhalingsproblemen, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in MedRxiv

lees meer

Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer

Wegafsluiting Geert Groteplein Noord vrijdag 29 mei

27 mei 2020

Op vrijdag 29 mei is het Geert Groteplein Noord afgesloten voor autoverkeer.

lees meer

Extra maatregel toegang Radboudumc Uitbreiding zorg brengt meer mensen in ons huis. Extra maatregel ingevoerd.

27 mei 2020

De uitbreiding van onze zorg brengt meer mensen in ons huis. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen voeren we een aangescherpte check uit bij alle ingangen.

lees meer

Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer