18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct. Dit blijkt uit een studie van Amsterdam UMC samen met 18 Nederlandse ziekenhuizen die dotterbehandelingen uitvoeren.

‘Mensen die een hartstilstand krijgen als gevolg van een groot hartinfarct moeten zo snel mogelijk een hartkatheterisatie en dotterbehandeling ondergaan. Wanneer de oorzaak niet zo duidelijk is, is er vaak discussie onder artsen of de patiënten direct bij ziekenhuisopname of later een hartkatheterisatie nodig hebben’, vertelt Jorrit Lemkes, interventiecardioloog bij Amsterdam UMC. De resultaten van het onderzoek, waar ook Niels van Royen van het Radboudumc aan meewerkte, zijn op 18 maart gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Voor het eerst duidelijkheid over timing van katheterisatie
Dit is wereldwijd de eerste gerandomiseerde studie naar de timing van hartkatheterisatie na een hartstilstand. 552 patiënten, bij wie niet duidelijk was of een hartinfarct de hartstilstand veroorzaakte, deden hieraan mee. De helft van deze patiënten kreeg een directe hartkatheterisatie bij ziekenhuisopname, terwijl de andere helft de ingreep pas een aantal dagen later onderging.

Meer zekerheid over welke behandeling
Aanvullend zegt Lemkes: ‘Deze kennis geeft het reanimatieteam op de eerste hulp meer rust, omdat nu duidelijk is dat je niet meteen deze behandeling hoeft te geven. Je kunt de patiënt nu naar de intensive care brengen en daar laten herstellen. Daarna kun je alsnog de hartkatheterisatie en eventuele dotterbehandeling verrichten.’

Sneller de patiënt koelen
‘We hadden natuurlijk gehoopt dat directe katheterisatie de overleving zou verbeteren, maar ik denk dat er een aantal verklaringen zijn voor dit resultaat. Een hiervan is dat de primaire doodsoorzaak bij deze patiënten vaak neurologische schade is, en hierop heeft directe hartkatheterisatie geen invloed’, aldus Lemkes. ‘Bijkomstig resultaat van deze studie is dat artsen nu met meer zekerheid kunnen kiezen voor een snelle koeling van de patiënt in plaats van een katheterisatie. Want het koelen van de patiënt na een hartstilstand kan helpen de neurologische schade te beperken.’

Mede-onderzoeker Niels van Royen, nu werkzaam in het Radboudumc: ‘De zorg voor gereanimeerde patiënten is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch blijft het een zeer kwetsbare patiëntengroep waar nog enorm veel winst te behalen is. In de komende jaren zullen we ons op andere strategieën focussen die er op gericht zijn om de schade aan andere organen, met name de hersenen, te beperken. Samenwerking binnen de netwerken van ambulancediensten en regionale ziekenhuizen is daarbij cruciaal. Het Nederlandse onderzoeksnetwerk dat aan de basis staat van deze studie is een geweldig platform voor de verdere ontwikkeling van de acute zorg voor de gereanimeerde patiënt.’

Meer nieuws


Rechtzetten neustussenschot verbetert kwaliteit van leven Meest uitgevoerde KNO-behandeling bij volwassenen is effectief

19 juni 2019

Het uitvoeren van een correctie van het neustussenschot is zinvol. Patiënten met een scheef neustussenschot ademen na de operatie beter en hun kwaliteit van leven neemt toe.

lees meer

Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer