Nieuws Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk
18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct. Dit blijkt uit een studie van Amsterdam UMC samen met 18 Nederlandse ziekenhuizen die dotterbehandelingen uitvoeren.

‘Mensen die een hartstilstand krijgen als gevolg van een groot hartinfarct moeten zo snel mogelijk een hartkatheterisatie en dotterbehandeling ondergaan. Wanneer de oorzaak niet zo duidelijk is, is er vaak discussie onder artsen of de patiënten direct bij ziekenhuisopname of later een hartkatheterisatie nodig hebben’, vertelt Jorrit Lemkes, interventiecardioloog bij Amsterdam UMC. De resultaten van het onderzoek, waar ook Niels van Royen van het Radboudumc aan meewerkte, zijn op 18 maart gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Voor het eerst duidelijkheid over timing van katheterisatie
Dit is wereldwijd de eerste gerandomiseerde studie naar de timing van hartkatheterisatie na een hartstilstand. 552 patiënten, bij wie niet duidelijk was of een hartinfarct de hartstilstand veroorzaakte, deden hieraan mee. De helft van deze patiënten kreeg een directe hartkatheterisatie bij ziekenhuisopname, terwijl de andere helft de ingreep pas een aantal dagen later onderging.

Meer zekerheid over welke behandeling
Aanvullend zegt Lemkes: ‘Deze kennis geeft het reanimatieteam op de eerste hulp meer rust, omdat nu duidelijk is dat je niet meteen deze behandeling hoeft te geven. Je kunt de patiënt nu naar de intensive care brengen en daar laten herstellen. Daarna kun je alsnog de hartkatheterisatie en eventuele dotterbehandeling verrichten.’

Sneller de patiënt koelen
‘We hadden natuurlijk gehoopt dat directe katheterisatie de overleving zou verbeteren, maar ik denk dat er een aantal verklaringen zijn voor dit resultaat. Een hiervan is dat de primaire doodsoorzaak bij deze patiënten vaak neurologische schade is, en hierop heeft directe hartkatheterisatie geen invloed’, aldus Lemkes. ‘Bijkomstig resultaat van deze studie is dat artsen nu met meer zekerheid kunnen kiezen voor een snelle koeling van de patiënt in plaats van een katheterisatie. Want het koelen van de patiënt na een hartstilstand kan helpen de neurologische schade te beperken.’

Mede-onderzoeker Niels van Royen, nu werkzaam in het Radboudumc: ‘De zorg voor gereanimeerde patiënten is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch blijft het een zeer kwetsbare patiëntengroep waar nog enorm veel winst te behalen is. In de komende jaren zullen we ons op andere strategieën focussen die er op gericht zijn om de schade aan andere organen, met name de hersenen, te beperken. Samenwerking binnen de netwerken van ambulancediensten en regionale ziekenhuizen is daarbij cruciaal. Het Nederlandse onderzoeksnetwerk dat aan de basis staat van deze studie is een geweldig platform voor de verdere ontwikkeling van de acute zorg voor de gereanimeerde patiënt.’

Meer nieuws


Laat je leefstijl checken en doe mee aan reanimatie-oefening met een VR-bril

12 oktober 2019

Het Radboudumc besteedt jaarlijks extra aandacht aan leefstijl en gezondheid voor medewerkers, en voor patiënten, bezoekers en andere belangstellenden. Dit jaar kunt u hiervoor terecht op 16 oktober van 10.00 tot 14.00 uur.

lees meer

Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer

Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek

11 oktober 2019

Publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag helpen bij wetenschappelijk onderzoek. De TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten, onder andere met videobeelden. Het publiek kan voor dit doel filmpjes insturen.

lees meer

Prinses Margriet op werkbezoek bij oogonderzoeksprogramma Ter gelegenheid van World Sight Day

11 oktober 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bracht op donderdagmiddag 10 oktober een werkbezoek aan het oogonderzoeksprogramma van Bartiméus voor mensen met een verstandelijke beperking bij ’s Heeren Loo in Ermelo.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor neurochirurg prof. dr. J.A. Grotenhuis Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

10 oktober 2019

André Grotenhuis ontving bij zijn afscheid op donderdag 10 oktober een lintje voor zijn buitengewone verdiensten in de Neurochirurgie.

lees meer

Rol van zuurstoftekort in auto-immuunziekte sclerodermie ontrafeld

10 oktober 2019

Dankzij het onderzoek dat afgelopen maandag leidde tot de Nobelprijs voor de Geneeskunde kan Laurent Paardekooper vandaag promoveren op het ontstaan van de auto-immuunziekte sclerodermie. Bij de ziekte speelt zuurstoftekort ook een rol.

lees meer