Nieuws Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct. Dit blijkt uit een studie van Amsterdam UMC samen met 18 Nederlandse ziekenhuizen die dotterbehandelingen uitvoeren.

‘Mensen die een hartstilstand krijgen als gevolg van een groot hartinfarct moeten zo snel mogelijk een hartkatheterisatie en dotterbehandeling ondergaan. Wanneer de oorzaak niet zo duidelijk is, is er vaak discussie onder artsen of de patiënten direct bij ziekenhuisopname of later een hartkatheterisatie nodig hebben’, vertelt Jorrit Lemkes, interventiecardioloog bij Amsterdam UMC. De resultaten van het onderzoek, waar ook Niels van Royen van het Radboudumc aan meewerkte, zijn op 18 maart gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Voor het eerst duidelijkheid over timing van katheterisatie
Dit is wereldwijd de eerste gerandomiseerde studie naar de timing van hartkatheterisatie na een hartstilstand. 552 patiënten, bij wie niet duidelijk was of een hartinfarct de hartstilstand veroorzaakte, deden hieraan mee. De helft van deze patiënten kreeg een directe hartkatheterisatie bij ziekenhuisopname, terwijl de andere helft de ingreep pas een aantal dagen later onderging.

Meer zekerheid over welke behandeling
Aanvullend zegt Lemkes: ‘Deze kennis geeft het reanimatieteam op de eerste hulp meer rust, omdat nu duidelijk is dat je niet meteen deze behandeling hoeft te geven. Je kunt de patiënt nu naar de intensive care brengen en daar laten herstellen. Daarna kun je alsnog de hartkatheterisatie en eventuele dotterbehandeling verrichten.’

Sneller de patiënt koelen
‘We hadden natuurlijk gehoopt dat directe katheterisatie de overleving zou verbeteren, maar ik denk dat er een aantal verklaringen zijn voor dit resultaat. Een hiervan is dat de primaire doodsoorzaak bij deze patiënten vaak neurologische schade is, en hierop heeft directe hartkatheterisatie geen invloed’, aldus Lemkes. ‘Bijkomstig resultaat van deze studie is dat artsen nu met meer zekerheid kunnen kiezen voor een snelle koeling van de patiënt in plaats van een katheterisatie. Want het koelen van de patiënt na een hartstilstand kan helpen de neurologische schade te beperken.’

Mede-onderzoeker Niels van Royen, nu werkzaam in het Radboudumc: ‘De zorg voor gereanimeerde patiënten is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch blijft het een zeer kwetsbare patiëntengroep waar nog enorm veel winst te behalen is. In de komende jaren zullen we ons op andere strategieën focussen die er op gericht zijn om de schade aan andere organen, met name de hersenen, te beperken. Samenwerking binnen de netwerken van ambulancediensten en regionale ziekenhuizen is daarbij cruciaal. Het Nederlandse onderzoeksnetwerk dat aan de basis staat van deze studie is een geweldig platform voor de verdere ontwikkeling van de acute zorg voor de gereanimeerde patiënt.’

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

11 april is het Wereld Parkinson Dag. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan de ziekte van Parkinson. De op één na meest progressieve hersenziekte in de wereld. Nederland telt 50.000 mensen met deze aandoening. Verwacht wordt dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld.

lees meer