Nieuws Drie miljoen voor jonge hartonderzoekers
23 januari 2019

Tien getalenteerde wetenschappers hebben vandaag een persoonlijke onderzoeksbeurs ontvangen van de Hartstichting. Zij doen komende jaren onderzoek naar hart- en vaatziekten. Van het Radboudumc kreeg Siroon Bekkering een beurs voor haar onderzoek naar de rol van ontstekingen bij slagaderverkalking. Het is de 32e keer dat deze zogenaamde Dekkerbeurzen worden uitgereikt. De tien onderzoekers ontvangen in totaal een bedrag van bijna drie miljoen euro.

De Dekkerbeurzen zijn bedoeld om de carrières van toponderzoekers te stimuleren. Floris Italianer, directeur bij de Hartstichting: “We hopen dat deze talenten zich ontwikkelen tot patiëntgerichte leiders en onderzoekers, die ons helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten. We motiveren hen met hun onderzoek het verschil te maken in de spreekkamer, of op de operatietafel van de hartchirurg.”
 
Verkalkte slagaderen
Siroon Bekkering, onderzoeker bij de afdeling Interne Geneeskunde, krijgt een beurs van 209.000 euro voor onderzoek naar de verergering van slagaderverkalking door agressieve ontstekingscellen. Ontstekingscellen zitten in het bloed, maar ook in slagaderverkalkingen. Mensen met ernstige verkalking en chronisch ontstoken bloedvaten hebben er ook meer van. Bekkering gaat onderzoeken of bepaalde ontstekingscellen ook agressiever zijn bij deze mensen. En of eerder contact met cholesteroldeeltjes en ontstekingsmoleculen deze cellen agressief heeft gemaakt. Dit kan verklaren hoe bloedvaten chronisch ontstoken raken, wat uiteindelijk nieuwe behandelingen mogelijk kan maken.
 
Selectie
Voor de felbegeerde beurzen kwamen in totaal 72 aanvragen binnen. Bij de selectie van de beurzen wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. De onderzoekers werken allemaal aan een universitair medisch centrum of universiteit. Met de kennis uit deze onderzoeken kunnen artsen hart- en vaatziekten in de toekomst eerder opsporen en beter behandelen. Een op de drie laureaten hebben met hun onderzoek bijgedragen aan betere medische richtlijnen, zoals die voor de behandeling van hartfalen. Van alle onderzoekers die de hoogste beurs hebben ontvangen, is de meerderheid (85%) hoogleraar geworden.
 
Over de Dekkerbeurzen
De Dekkerbeurzen worden jaarlijks toegekend aan talentvolle wetenschappers op het gebied van hart- en vaatziekten. De beurzen zijn vernoemd naar wijlen Bart Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur van de Hartstichting was. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting in totaal 58 miljoen uitgereikt. Er zijn verschillende soorten Dekkerbeurzen, die aansluiten bij de fase van de carrière van een onderzoeker.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Overlijdenskans na een herseninfarct op jonge leeftijd duidelijk gedaald

23 mei 2019

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is van 1998 tot2010 duidelijk gedaald, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het medisch tijdschrift JAMA. De noodzaak om de behandeling van hersenbloedingen verder te verbeteren blijft.

lees meer

Zet een tattoo voor Hart voor Vrouwen

14 mei 2019

Voor 1 euro koop je een (plak)tattoo en steun je onderzoek naar het vrouwenhart. De actie is vandaag (14 mei) tussen 11.30 en 13.30 uur vóór het Restaurant (A-gebouw) in het Radboudumc.

lees meer

Boek ‘Hart voor vrouwen’ van cardioloog Angela Maas Aandacht voor vrouwspecifieke hartproblemen

8 mei 2019

Angela Maas vertelt over risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, het ‘gebroken hart’, hartschade bij borstkanker en meer.

lees meer

Nieuwe behandelingen na een herseninfarct of -bloeding 14 mei Europese Dag van de Beroerte in het Radboudumc

26 april 2019

Wie meer wil weten over het voorkomen en herkennen van een beroerte en nieuwe behandelingen, is op dinsdag 14 mei van harte welkom in het Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer