Nieuws Eerste hybride AF ablatie in het Radboudumc succesvol verlopen

12 april 2019

Gisteren hebben hartchirurg dr. Leen van Garsse en cardioloog dr. Rypko Beukema de eerste hybride ablatie bij een patiënt met een hardnekkige en complexe vorm van boezemfibrilleren uitgevoerd in het Radboudumc.

Rypko Beukema kijkt zeer tevreden terug op de ingreep: ‘De operatie is zeer goed verlopen. De patiënt – alweer terug op de verpleegafdeling – is zelf ook heel tevreden over hoe hij er nu alweer bijzit, na deze zware ingreep. Hij heeft een goede eetlust en kijkt er vooral weer naar uit om te mogen sporten, wat hij door de aandoening niet meer kon.’ Het Radboudumc is een van de weinige ziekenhuizen wereldwijd dat hybride AF ablaties uitvoert bij patiënten met boezemfibrilleren.

Wat is hybride ablatie?
Een hybride ablatie is een complexe ingreep waarbij zowel cardiologen als hartchirurgen betrokken zijn en waarvoor een speciale operatiekamer nodig is met röntgenapparatuur. In Nederland beschikt maar een beperkt aantal ziekenhuizen over zo’n OK, zoals de MITeC OK van het Radboudumc.

De specialisten van het Radboudumc zijn opgeleid voor deze operatie in het Maastricht UMC+, waarmee het Radboudumc de Academische Alliantie vormt. In de eerste periode zullen specialisten van het Maastricht UMC+ (hartchirurg dr. Maesen en cardioloog dr. Luermans) nog deel uitmaken van het operatieteam dat in het Radboudumc gaat opereren. Rypko Beukema over de samenwerking: ‘Het voelt erg fijn om zo intensief met een ervaren team te kunnen werken, onder gecontroleerde omstandigheden.’ 

Complexe vormen van boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren wordt veroorzaakt door ongecontroleerde elektrische prikkels in en rond de longaders bij het hart. De prikkels zijn te stoppen door op deze plekken via een katheterbehandeling littekens te maken: pulmonaal venen isolatie (PVI). Mensen met hardnekkige of complexe vormen van boezemfibrilleren zijn vaak al meerdere keren geopereerd. Voor deze mensen is hybride ablatie een geschikte oplossing.

Bij hybride ablatie worden twee technieken gecombineerd: PVI via een kijkoperatie door de hartchirurg en katheter-ablatie door de cardioloog. De patiënt is onder algehele narcose en het hart klopt (in tegenstelling tot een openhart operatie waarbij de patiënt aan de hart-longmachine ligt. Via kleine sneetjes in de borstkas wordt de kijkoperatie uitgevoerd en de katheters worden ingebracht via de lies.

De hartchirurg maakt tijdens een kijkoperatie littekens aan de buitenkant van het hart. Er ontstaan lijnen rondom de longaders. De cardioloog kijkt via de katheter in het hart of er nog lekken zijn in de lijnen en geeft aan waar de chirurg eventueel aanvullende littekens moet maken. Aan de binnenkant van het hart kan de cardioloog extra littekens maken met de katheter, om te zorgen dat de blokkade volledig is.

De voordelen van hybride ablatie

De hybride ablatie is een goede optie voor patiënten met een hardnekkige vorm van boezemfibrilleren. De ingreep is beperkt invasief omdat het via een kijkoperatie gebeurt en de patiënt niet aan de hart-longmachine hoeft. Het herstel verloopt hierdoor sneller dan bij een openhartoperatie.

De eerste resultaten over het onderzoek naar de hybride ablaties zijn veelbelovend en patiënten zijn erg positief over de ingreep. Het is een veilige operatie, die wordt gedaan door een dedicated team en waarbij – mede door de invasieve aanpak – weinig complicaties optreden. Zo’n 80-90% van de ingrepen is succesvol. Een hybride ablatie is wel kostbaar, omdat er meerdere specialisten bij betrokken zijn en er een hybride operatiekamer nodig is met ruimte voor meerdere specialisten en apparatuur. In Nederland beschikt een beperkt aantal ziekenhuizen over zo’n operatiekamer zoals de MITeC OK van het Radboudumc.

 

Meer nieuws


Levertumoren van binnenuit bestralen is van buitenaf live te volgen

17 februari 2022 Tijdens de behandeling van een patiënt met leverkanker zag een onderzoeksteam van het Radboudumc de ingespoten radioactieve bolletjes voor de eerste keer ‘live op het beeldscherm’ de lever instromen. lees meer

LUMO Labs en Oost NL investeren in Aiosyn Investering versnelt ontwikkeling AI-platform voor diagnostiek

4 februari 2022 Aiosyn, een spin-off van het Radboudumc, heeft een investering ontvangen van LUMO Labs. Oost NL is co-investeerder. lees meer

Start-up Patholyt ontwikkelt AI-innovaties voor de patholoog

21 september 2021 Patholyt wil de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren. Patholyt is een spin-off van het Radboudumc, koploper in het onderzoek naar AI binnen de pathologie lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet