Nieuws Grote beurs van de Hartstichting voor Floris Schreuder
2 augustus 2019

Floris Schreuder heeft een van de tien Dekkerbeurzen van de Hartstichting ontvangen. Het is een persoonsgebonden beurs van 369.000 euro.

Schreuder onderzoekt met de beurs de vraag of hersenschade die ontstaat ná een hersenbloeding (de zogenoemde secundaire hersenschade, SHS) te verminderen is. Deze secundaire hersenschade is het gevolg van een ontstekingsreactie die bedoeld is om de bloeding en het beschadigde hersenweefsel op te ruimen. De ontsteking leidt echter onbedoeld ook tot beschadiging van omliggend gezond hersenweefsel, wat een negatief effect heeft op het herstel. Het onderzoek is erop gericht de ontsteking te remmen. Dit kan mogelijk door de bloeduitstorting te verkleinen via een kijkoperatie of door een ontstekingsremmer te gebruiken. 

De Dekkerbeurzen zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Dekker was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière.  Met de beurzen stelt de Hartstichting talentvolle onderzoekers in staat om een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen, en zo een volgende stap in hun carrière als onderzoeker te maken. Het is de 33e keer dat de Hartstichting de Dekkerbeurzen uitreikt.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

24 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Meniscusprothese van ATRO Medical ontvangt FDA Breakthrough Designation

22 januari 2020

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft voor de Trammpolin meniscusprothese een Breakthrough Device Designation ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De toekenning kan de toegang tot de Amerikaanse markt versnellen.

lees meer

57% van zorgpersoneel Radboudumc tegen griep gevaccineerd Opnieuw stijging vaccinatiegraad seizoensgriep

22 januari 2020

In 2019 is 57% van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2018, toen 53,4 procent zich liet inenten tegen de griep.

lees meer

Bas Bloem vandaag te gast bij 5 Uur Live

21 januari 2020

De neuroloog is samen met Ernst Daniël Smid te gast om te praten over Parkinson

lees meer