Nieuws Grote beurs van de Hartstichting voor Floris Schreuder
2 augustus 2019

Floris Schreuder heeft een van de tien Dekkerbeurzen van de Hartstichting ontvangen. Het is een persoonsgebonden beurs van 369.000 euro.

Schreuder onderzoekt met de beurs de vraag of hersenschade die ontstaat ná een hersenbloeding (de zogenoemde secundaire hersenschade, SHS) te verminderen is. Deze secundaire hersenschade is het gevolg van een ontstekingsreactie die bedoeld is om de bloeding en het beschadigde hersenweefsel op te ruimen. De ontsteking leidt echter onbedoeld ook tot beschadiging van omliggend gezond hersenweefsel, wat een negatief effect heeft op het herstel. Het onderzoek is erop gericht de ontsteking te remmen. Dit kan mogelijk door de bloeduitstorting te verkleinen via een kijkoperatie of door een ontstekingsremmer te gebruiken. 

De Dekkerbeurzen zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Dekker was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière.  Met de beurzen stelt de Hartstichting talentvolle onderzoekers in staat om een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen, en zo een volgende stap in hun carrière als onderzoeker te maken. Het is de 33e keer dat de Hartstichting de Dekkerbeurzen uitreikt.
 

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

06 24 59 27 70

Meer nieuws


Adempatronen bij topsporters

22 oktober 2019

Hoe ademhalingspatronen samenhangen met prestatie op verschillende inspanningsniveaus is onduidelijk. Daarom zijn ziekenhuis Tjongerschansen Innovatielab Thialf, met medewerking van Radboudumc, een onderzoek gestart om deze samenhang in kaart te brengen.

lees meer

Film 'Papa's bloed' in première

21 oktober 2019

Een prachtige film over de zoektocht van Dennis Verweijen naar een stamceldonor. Zijn vrouw Anke maakte deze film af na zijn overlijden.

lees meer

Grotere kans op zwangerschaps­complicaties na beroerte

18 oktober 2019

Vrouwen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen en daarna zwanger worden, krijgen vaker zwangerschapscomplicaties, zoals een verhoogde bloeddruk, het HELLP-syndroom en vroeggeboortes dan vrouwen zonder een eerder herseninfarct.

lees meer

Programma InScience bekend, kaartverkoop gestart

17 oktober 2019

De vijfde editie van het wetenschappelijke filmfestival InScience vindt dit jaar plaats van 6-10 november. Ook deze keer is Radboudumc weer partner, en kun je enkele van onze onderzoekers op het festival bewonderen.

lees meer

Dutch Design Week special over Designing Humans Radboudumc en Technische Universiteit over ‘Van Human Design naar Designing Humans’

17 oktober 2019

Tijdens de Dutch Design Week presenteren Studium Generale van de TU/e, boekhandel Van Piere en Radboudumc een DDW-special over de Mens 2.0. Van Human Design naar Designing Humans.

lees meer