Nieuws Grote investering in persoonsgerichte behandeling huidziekten

11 april 2019

Het onderzoeksproject BIOMAP krijgt 20,8 miljoen euro ondersteuning van het European Innovative Medicines Initiative (IMI) om het leven van psoriasis- en eczeempatiënten, de twee meest voorkomende ontstekingsziekten van de huid, te verbeteren. Onderzoekers van het Radboudumc gaan binnen dit project werken aan het bestuderen van biomarkers in nieuwe 3D-huidmodellen. Het is voor het eerst dat IMI een dergelijk groot onderzoek in de dermatologie ondersteunt.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland kampen met de huidaandoeningen eczeem en psoriasis. Hoewel er verschillende behandelingen beschikbaar zijn om de symptomen van deze huidziekten te verlichten, heeft lang niet iedereen daar baat bij. Door het analyseren van de data van meer dan 50.000 patiënten gedurende vijf jaar, willen de onderzoekers van BIOMAP inzicht krijgen in de belangrijkste verbeteringen die geboekt kunnen worden voor een beter begrip van de ziekte, zorg en toekomstige therapieën.
 
Biomarkers
Het Europese BIOMAP team bestaat uit onderzoekers van 26 academische instellingen, vijf bedrijven en vijf patiëntenorganisaties. Door het analyseren van het grootste patiëntenbestand ooit op het gebied van de huidgeneeskunde en het uitvoeren van geavanceerd moleculair onderzoek op cel- en weefselniveau, hopen de onderzoekers ook biomarkers te kunnen vinden die de persoonlijke variatie in het verloop van de ziekte kunnen voorspellen. Mede hierdoor kan een persoonsgerichte behandeling ontwikkeld worden voor deze chronische ontstekingsziekten van de huid.
 
Huidmodellen
Het Radboudumc krijgt een bijdrage van 258.000 euro voor de functionele analyse en validatie van de gevonden biomarkers in geavanceerde 3D-huidmodellen die op de afdeling Dermatologie zijn ontwikkeld. Onderzoeker Ellen van den Bogaard leidt de bijdrage van het Radboudumc : “BIOMAP biedt een unieke kans om nieuwe inzichten te verkrijgen in het ontstaan, het verloop en de behandeling psoriasis en eczeem. Ons onderzoek maakt het mogelijk om in de toekomst deze biomarkers in te zetten voor een persoonsgerichte behandeling en geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.”
  • Medewerkers
  • Intranet