Nieuws Hardlopers hebben vaker kransslagaderverkalking dan wielrenners

1 maart 2019

Voortbouwend op eerdere resultaten hebben onderzoekers van het Radboudumc vastgesteld dat hardlopers vaker kransslagaderverkalking hebben dan wielrenners. De resultaten zijn gepubliceerd in JACC Cardiovacular Imaging. Verder onderzoek richt zich op de processen die voor de verkalking en de onderlinge verschillen tussen sportgroepen verantwoordelijk zijn.

Sporten is gezond en verlaagt het risico op chronische ziekten en vroegtijdige sterfte. Recentelijk toonden onderzoekers van het Radboudumc, UMC Utrecht en Meander Medisch Centrum echter aan dat kransslagaderverkalking vaker voorkomt bij actieve sporters. Een opmerkelijke bevinding, omdat meestal wordt aangenomen dat verkalking van de kransslagaders het risico op een hartinfarct verhoogt. In een vervolgstudie hebben de onderzoekers nu uitgezocht of het risico op kransslagaderverkalking verschilt tussen hardlopers en wielrenners.
 
Onderliggende processen
Vincent Aengevaeren, arts-onderzoeker en eerste auteur van het onderzoek: “Wij hebben de onderzoeksgroep verdeeld in 72 hardlopers, 81 wielrenners en 131 deelnemers die een andere sport beoefenden. Vervolgens hebben we vergeleken hoe vaak kransslagaderverkalking in iedere groep voorkomt, en of de aard van die verkalking verschillend was.” Het resultaat: van de hardlopers had 65 procent vaatwandverkalking (plaques), tegenover 53 procent van de wielrenners en 70 procent van de andere sporters.
“Houden we rekening met andere factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze plaques, zoals leeftijd, bloeddruk en cholesterol, dan wordt nog duidelijker dat wielrenners minder plaques hebben dan hardlopers of andere sporters”, zegt Aengevaeren. Fysioloog Thijs Eijsvogels, laatste auteur van het artikel vult aan: “Bovendien hebben de wielrenners vaker uitsluitend stabiele vaatwandplaques. Die plaques gaan minder snel stuk.” De onderzoekers zoeken mogelijke verklaringen voor hun bevindingen. Welke onderliggende processen zijn verantwoordelijk voor die plaques en de verschillen tussen de groepen sporters?
 
Aanknopingspunten
Aengevaeren: “Mogelijk speelt de lichaamshouding tijdens het sporten een rol. Het lichaamsgewicht van wielrenners wordt gedragen door de fiets, terwijl het lichaam van hardlopers continue wordt blootgesteld aan de schokken bij het rennen. We zien ook dat wielrenners vaker een lage botdichtheid hebben; wie weet speelt deze verandering in botsamenstelling en calciumhuishouding ook een rol in de kransslagvaten.” Eijsvogels wijst nog op een andere mogelijkheid: “Misschien zorgt de wat lagere intensiteit en andere lichaamshouding van wielrenners voor minder mechanische stress op de kransslagvaten in vergelijking met sporters die hardlopen.” Het zijn aanknopingspunten voor verder onderzoek, die meer duidelijkheid moeten geven over de verschillen die nu gevonden zijn. Beide onderzoekers geven aan dat het op basis van deze eerste resultaten nog voorbarig is om bijvoorbeeld wielrennen boven een andere sport te adviseren.
­­­­­­­­­­­­­­­-
Publicatie in JACC: Cardiovacular Imaging: Coronary Atherosclerosis in Athletes - Vincent L. Aengevaeren, MD, Arend Mosterd, MD, PhD, Sanjay Sharma, MD, Thijs L. Braber, MD, PhD, Paul D. Thompson, MD, Birgitta K. Velthuis, MD, PhD, Thijs M.H. Eijsvogels, PhD

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer

Nieuw open innovatieprogrammaTopFit gelanceerd tijdens Health Valley Event

15 maart 2019

Het Radboudumc is een van de initiatiefnemers van TopFit, een nieuw open innovatieprogramma in Oost-Nederland, dat gisteren werd gepresenteerd tijdens Health Valley

lees meer

RoboSculpt wint Health Valley Bridge Prijs 2019

15 maart 2019

Bezoekers van het Health Valley Event hebben het Radboudumc met het project RoboSculpt uitgeroepen tot winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2019.

lees meer