Nieuws Hardlopers hebben vaker kransslagaderverkalking dan wielrenners

1 maart 2019

Voortbouwend op eerdere resultaten hebben onderzoekers van het Radboudumc vastgesteld dat hardlopers vaker kransslagaderverkalking hebben dan wielrenners. De resultaten zijn gepubliceerd in JACC Cardiovacular Imaging. Verder onderzoek richt zich op de processen die voor de verkalking en de onderlinge verschillen tussen sportgroepen verantwoordelijk zijn.

Sporten is gezond en verlaagt het risico op chronische ziekten en vroegtijdige sterfte. Recentelijk toonden onderzoekers van het Radboudumc, UMC Utrecht en Meander Medisch Centrum echter aan dat kransslagaderverkalking vaker voorkomt bij actieve sporters. Een opmerkelijke bevinding, omdat meestal wordt aangenomen dat verkalking van de kransslagaders het risico op een hartinfarct verhoogt. In een vervolgstudie hebben de onderzoekers nu uitgezocht of het risico op kransslagaderverkalking verschilt tussen hardlopers en wielrenners.
 
Onderliggende processen
Vincent Aengevaeren, arts-onderzoeker en eerste auteur van het onderzoek: “Wij hebben de onderzoeksgroep verdeeld in 72 hardlopers, 81 wielrenners en 131 deelnemers die een andere sport beoefenden. Vervolgens hebben we vergeleken hoe vaak kransslagaderverkalking in iedere groep voorkomt, en of de aard van die verkalking verschillend was.” Het resultaat: van de hardlopers had 65 procent vaatwandverkalking (plaques), tegenover 53 procent van de wielrenners en 70 procent van de andere sporters.
“Houden we rekening met andere factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze plaques, zoals leeftijd, bloeddruk en cholesterol, dan wordt nog duidelijker dat wielrenners minder plaques hebben dan hardlopers of andere sporters”, zegt Aengevaeren. Fysioloog Thijs Eijsvogels, laatste auteur van het artikel vult aan: “Bovendien hebben de wielrenners vaker uitsluitend stabiele vaatwandplaques. Die plaques gaan minder snel stuk.” De onderzoekers zoeken mogelijke verklaringen voor hun bevindingen. Welke onderliggende processen zijn verantwoordelijk voor die plaques en de verschillen tussen de groepen sporters?
 
Aanknopingspunten
Aengevaeren: “Mogelijk speelt de lichaamshouding tijdens het sporten een rol. Het lichaamsgewicht van wielrenners wordt gedragen door de fiets, terwijl het lichaam van hardlopers continue wordt blootgesteld aan de schokken bij het rennen. We zien ook dat wielrenners vaker een lage botdichtheid hebben; wie weet speelt deze verandering in botsamenstelling en calciumhuishouding ook een rol in de kransslagvaten.” Eijsvogels wijst nog op een andere mogelijkheid: “Misschien zorgt de wat lagere intensiteit en andere lichaamshouding van wielrenners voor minder mechanische stress op de kransslagvaten in vergelijking met sporters die hardlopen.” Het zijn aanknopingspunten voor verder onderzoek, die meer duidelijkheid moeten geven over de verschillen die nu gevonden zijn. Beide onderzoekers geven aan dat het op basis van deze eerste resultaten nog voorbarig is om bijvoorbeeld wielrennen boven een andere sport te adviseren.
­­­­­­­­­­­­­­­-
Publicatie in JACC: Cardiovacular Imaging: Coronary Atherosclerosis in Athletes - Vincent L. Aengevaeren, MD, Arend Mosterd, MD, PhD, Sanjay Sharma, MD, Thijs L. Braber, MD, PhD, Paul D. Thompson, MD, Birgitta K. Velthuis, MD, PhD, Thijs M.H. Eijsvogels, PhD

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Onderzoek studenten rookvrij terrein bij hoofdingang Radboudumc

21 mei 2019

Van 20 tot en met 31 mei voeren studenten onderzoek uit in het kader van onze ambitie om het Radboudumc-terrein rookvrij te maken.

lees meer

Ondernemers presenteren memorabele missers

20 mei 2019

Nijmegen School of Management, Mercator Launch en StartUp Nijmegen organiseren op 21 mei de Fuck Up Night, een evenement waarbij ervaren ondernemers hun grote missers (failures/fuck ups) presenteren voor studenten en startende ondernemers.

lees meer

Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Bas Bloem 16 mei bij Omroep Gelderland Beluister de uitzending over zijn boek met Michael J. Fox

15 mei 2019

Neuroloog Bas Bloem in gesprek over het boek dat hij schrijft met Michael J. Fox over parkinson.

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer