Nieuws Health valley

13 maart 2019

Op 14 maart 2019 komen zorgprofessionals uit heel Nederland en Europa naar Nijmegen, om tijdens het Health Valley Event innovaties en ontwikkelingen in de gezondheidszorg met elkaar te delen.

Het Radboudumc grijpt samen met The Economic Board de kans aan om nieuwe samenwerkingspartners te zoeken voor onderzoek en innovatie.
 
Van idee tot marktintroductie
Met het Briskr:Validate! Accelerator Netwerk worden er betere connecties gelegd tussen innovaties die hard nodig zijn binnen het ziekenhuis en (regionale) bedrijven die in staat zijn om deze innovaties te ontwikkelen. Het project helpt bij het matchen van projecten en technologie. Partners van Briskr:Validate! zijn onder andere het Radboudumc, The Economic Board, Health Valley en Oost NL.
 
Martijn Kriens van het Radboudumc, projectleider van Briskr:Validate! Accelerator Netwerk, ziet dat er binnen de zorg prioriteiten moeten worden gesteld. Men moet kijken naar hoe de benodigde zorg haalbaar is. Door deze vraag te stellen zien we dat innovaties en technologie uit het bedrijfsleven belangrijk zijn om ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren”.
 
‘De zorg is op dit moment complex en heeft daarom hulp van regionale ondernemers, maar ook daarbuiten, nodig om van concept tot implementatie te komen. Gemiddeld doet een idee in de zorg er meer dan zeven jaar over om tot marktintroductie te komen.’
 
Een voorbeeld van zo’n idee is Susan, aangedragen door Barend Heeren (manager Hereismydata™ bij het Radboud REshape & Innovation Center). Susan is een virtuele coach die, gepersonaliseerd, 24/7 helpt om gezonder te leven en zo mensen met een leefstijl-gerelateerde aandoening de regie op hun eigen gezondheid leert nemen. Ze biedt hiermee efficiëntie voor en betere dienstverlening door de huisarts. ‘Wij helpen dit soort validaties uitbreiden, sterk gericht op de prioriteiten zoals die aanwezig zijn binnen de zorginstellingen.’
 
Behoefte aan samenwerking
Lucy Overbeek kan meepraten over de behoefte aan de ondersteuning van regionale ondernemers binnen (zorg)onderzoek. Overbeek is projectmanager van de Healthy Brain Study, een project van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek voor het opzetten van breinonderzoek. ‘Dit onderzoek is voor en door Nijmegenaren, waarbij we in drie jaar tijd duizend Nijmegenaren een jaar lang willen gaan volgen en testen om beter te begrijpen hoe ons brein werkt en hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt. We willen met deze studie een bijdrage leveren aan maatschappelijke doelen.’
 
Met het onderzoek wil de Healthy Brain Studie in de toekomst zorgen voor efficiëntere en gelukkigere mensen. Overbeek is enthousiast over samenwerkingen met regionale ondernemers: ‘Ook wij hebben binnen Healthy Brain behoefte aan samenwerking met regionale ondernemers die ons kunnen helpen binnen de studie. Daarnaast hebben wij hen ook iets te bieden: het beantwoorden van (maatschappelijke) vragen met onze data. Wij zitten nog in de ontwikkelingsfase maar zien nu al een toekomst voor ons met bedrijven uit de regio. Zowel tijdens de studie als daarna.’
 
Volgens Kriens is alle hulp welkom om tot betere doorstroming van innovaties te komen. Briskr:Validate! vormt hierbij de bemiddelaar tussen zorginstellingen en het bedrijfsleven en gaat hiermee de komende jaren de uitdaging binnen de zorg aan: “Daarom roepen wij ook ondernemers van buiten de regio op om met hun creatieve invloed naar de regio te komen en mee te werken aan innovaties binnen de zorg.”
 
 
 
 
 

Meer nieuws


Onderzoek studenten rookvrij terrein bij hoofdingang Radboudumc

21 mei 2019

Van 20 tot en met 31 mei voeren studenten onderzoek uit in het kader van onze ambitie om het Radboudumc-terrein rookvrij te maken.

lees meer

Ondernemers presenteren memorabele missers

20 mei 2019

Nijmegen School of Management, Mercator Launch en StartUp Nijmegen organiseren op 21 mei de Fuck Up Night, een evenement waarbij ervaren ondernemers hun grote missers (failures/fuck ups) presenteren voor studenten en startende ondernemers.

lees meer

Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Bas Bloem 16 mei bij Omroep Gelderland Beluister de uitzending over zijn boek met Michael J. Fox

15 mei 2019

Neuroloog Bas Bloem in gesprek over het boek dat hij schrijft met Michael J. Fox over parkinson.

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer