Nieuws Help de hartfalenpatient steun onderzoek
16 oktober 2019


Hartfalenpatiënten krijgen vaak het advies om tegen de klachten minder vocht te drinken. Maar een vochtbeperking is lastig, de patiënt heeft continu dorst. Daarom wil cardioloog Roland van Kimmenade onderzoeken of minder drinken wel zin heeft. Hij is een van de acht onderzoekers die door middel van crowdfunding acht weken de tijd krijgt om € 25.000 op te halen voor onderzoek. Als dat lukt, dan verdubbelt de Hartstichting dat bedrag.

‘Een op de vijf mensen krijgt hartfalen’, vertelt Roland. ‘Deze mensen moeten zich voor de rest van hun leven aan een vochtbeperking houden. We denken dat dit een onaanvaardbare belasting is. Er zijn voldoende aanwijzingen dat dit niet nodig is.’

Is minder drinken echt nodig?

Samen met verpleegkundig specialisten Lisette Baltussen en Marjolein Verdijk wil Roland dit onderzoeken. Roland: ‘Om te onderzoeken of minder drinken echt nodig is, splitsen we zo’n 500 hartfalenpatiënten op in twee groepen. De ene groep drinkt maximaal 1,5 liter vocht per dag, zoals nu gebruikelijk is. De andere groep mag onbeperkt drinken. De impact van deze aanpassing controleren we nauwkeurig om conclusies te kunnen trekken voor alle patiënten.’

Zorgt onbeperkt drinken niet voor meer klachten en wel voor een betere levenskwaliteit? Dan is de vochtbeperking niet nodig. Het resultaat van dit onderzoek kan onmiddellijk worden toegepast. Roland: ‘Help ons, zodat wij onze patiënten van hun vochtbeperking kunnen bevrijden.’

• Met € 25.000 kan het onderzoek van start. Lees meer over het onderzoek en hoe je kunt doneren

Op de foto: Marjolein Verdijk, Roland van Kimmenade en Lisette Baltussen onderzoeken of minder drinken bij hartfalenpatiënt echt nodig is.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Invasieve schimmelinfecties bij influenza en COVID-19

29 juni 2020

In de longen van veel COVID-patiënten op de IC wordt de Aspergillus schimmel aangetroffen. Het lijkt op wat wordt gezien bij influenzapatiënten op de IC, maar op basis van de eerste gegevens lijkt een ernstige schimmelinfectie bij COVID-patiënten minder vaak voor te komen. Alertheid blijft geboden.

lees meer

Langdurige onzekerheid over gehoorverlies bij 12 Nederlandse families opgehelderd

29 juni 2020

De schuldige is één genetische afwijking, die met deze ontdekking meteen een van de meest voorkomende oorzaken van erfelijk gehoorverlies bij Nederlanders is.

lees meer

Versoepeling toegangsbeleid Radboudumc Alleen samen voorkomen we verspreiding van het coronavirus

26 juni 2020

Na de eerste weken met het nieuwe toegangsbeleid voor begeleiders en bezoekers in het Radboudumc, is er nu ruimte gekomen om hierin wat te versoepelen. Dit betekent dat er meer uitzonderingen zijn toegevoegd voor begeleiders en bezoekers. Hier leest u hoe u ons kunt bezoeken.

lees meer

(Thuis) werken tijdens de hittegolf Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft 4 tips

25 juni 2020

Nu veel mensen thuis werken, en op de thuiswerkplek meestal geen airco is geïnstalleerd, vragen we ons af: hoe kunnen we tijdens de hittegolf toch goed werken? Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft tips waar u écht wat aan hebt. Zoals: ‘Stel jezelf juist bloot aan de warmte’.

lees meer

Met een laser niet te opereren hersentumoren te lijf Radboudumc introduceert nieuwe behandeling glioblastoom

24 juni 2020

Bijna een derde van de glioblastomen (agressieve hersentumoren) is niet te opereren. In het najaar introduceert het Radboudumc een nieuwe behandeling waarbij de tumor van binnenuit wordt verhit met energierijk laserlicht.

lees meer