Nieuws Hoge koninklijke onderscheiding voor neonatoloog dr Djien Liem
6 september 2019

Dr. Djien Liem (1953) werd in Surabaya, Indonesië, geboren en heeft een enorme medisch-inhoudelijke en wetenschappelijke expertise opgebouwd in de neonatologie. Hij startte in 1973 zijn opleiding geneeskunde aan het Radboudumc en heeft daar in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis zijn carrière opgebouwd. Over een periode van 40 jaar hebben patiëntjes en ouders, collega's en studenten in dr. Liem een uitgesproken betrokken mens als arts, collega en docent gehad.

Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft hij zijn aandacht gericht op pasgeborenen en zich daarbij steeds een voorloper op zijn vakgebied getoond. Vooral op het gebied van de zuurstofvoorziening, van essentieel belang voor de hersenontwikkeling, heeft hij zich beziggehouden met vernieuwing. Het brein is niet voor niets zijn expertisegebied.

Hij heeft zijn kennis steeds weten over te brengen op collega’s binnen en buiten het Radboudumc, waardoor ook elders de zorg voor neonaten kon verbeteren. Daarnaast vervult hij in het opleiden van nieuwe kinderartsen een voorbeeldige rol. Zo sterk zelfs dat hij als een van de weinigen het predicaat principal lecturer heeft toebedeeld gekregen.

Hij wordt bijzonder gewaardeerd om zijn kennisoverdracht én de manier waarop hij zijn kennis overbrengt op anderen - ouder, collega, student. Dat doet hij niet alleen binnen de landsgrenzen, maar ook daarbuiten. Hij heeft collega-kinderartsen uit ontwikkelingslanden steeds betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen en zijn kennis daarover ook met hen gedeeld. Daarmee een belangrijke bijdrage leverend aan de zorg voor pasgeborenen ver buiten de grenzen van ons eigen land.

Naast deze bijzondere kwaliteiten heeft hij zich steeds laten zien als een uitstekend arts, die altijd klaar staat voor zijn patiënten en met veel compassie en deskundigheid ouders bijstaat. Hierdoor is hij zeer geliefd niet alleen bij ouders van patiëntjes, maar ook bij de collega’s van de afdeling Kindergeneeskunde en Neonatologie.

Tijdens zijn afscheidssymposium 'Reflecties op het neonatale brein', op vrijdag 6 september in het Radboudumc, ontving dr. Liem uit handen van burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dr. Liem woont in Molenhoek, een dorpskern binnen deze gemeente.

Dr. Liem zal ook na zijn afscheid blijven onderwijzen in het land waar hij zijn hele leven een belangrijke band mee heeft gevoeld, Indonesië. Ook zal hij verbonden blijven aan de Radboudumc voor onderzoek.

      
     Foto's: www.robgieling.nl

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Verloop van dementie beter in kaart gebracht

12 november 2019

Dementie is een ziekte met vele gezichten. Het kan diverse oorzaken hebben, maar hoe de ziekte verloopt wordt ook door veel factoren beïnvloedt. Miriam Haaksma onderzocht deze invloeden en promoveert daarop aan het Radboudumc op 12 november 2019.

lees meer

Hoe gezond bent u? Test het nu! Gratis leefstijlchecks op dag van de chronisch zieken

12 november 2019

Cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker zijn de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van een beroerte. De afdeling Neurologie van het Radboudumc organiseert daarom een publiekevenement op 12 november. Iedereen die zijn of haar gezondheid wil laten testen (is welkom.

lees meer

1,9 miljoen euro voor landelijk onderzoek naar schildklierhormonen

11 november 2019

Internist-endocrinoloog Marco Medici heeft met een landelijk samenwerkingsverband 1,9 miljoen euro toegekend gekregen voor een klinische studie naar schildklierhormonen.

lees meer

ENABLE Conferentie in Nijmegen boordevol activiteiten voor het brede publiek

11 november 2019

Deze week zijn er in Nijmegen diverse publieksactiviteiten rondom wetenschap te beleven!

lees meer

Verbouwing Amalia kinderziekenhuis gestart Met sloop en verbouwing van tweede verdieping

7 november 2019

Op de tweede verdieping komen de klinische afdelingen: medium care, short stay, dagbehandeling en het kinderbrandwondencentrum. Het plein inclusief Radboud kinderTV en theater, wordt een fijne plek voor kinderen en hun ouders.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. Merel Ritskes-Hoitinga Officier in de Orde van Oranje-Nassau

7 november 2019

Prof. Merel Ritskes-Hoitinga ontving bij haar oratie op 6 november een Koninklijke Onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau van burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen voor haar werk op het gebied van verantwoord proefdieronderzoek. (foto: Paul Lagro)

lees meer