Nieuws Hoge koninklijke onderscheiding voor neonatoloog dr Djien Liem
6 september 2019

Dr. Djien Liem (1953) werd in Surabaya, Indonesië, geboren en heeft een enorme medisch-inhoudelijke en wetenschappelijke expertise opgebouwd in de neonatologie. Hij startte in 1973 zijn opleiding geneeskunde aan het Radboudumc en heeft daar in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis zijn carrière opgebouwd. Over een periode van 40 jaar hebben patiëntjes en ouders, collega's en studenten in dr. Liem een uitgesproken betrokken mens als arts, collega en docent gehad.

Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft hij zijn aandacht gericht op pasgeborenen en zich daarbij steeds een voorloper op zijn vakgebied getoond. Vooral op het gebied van de zuurstofvoorziening, van essentieel belang voor de hersenontwikkeling, heeft hij zich beziggehouden met vernieuwing. Het brein is niet voor niets zijn expertisegebied.

Hij heeft zijn kennis steeds weten over te brengen op collega’s binnen en buiten het Radboudumc, waardoor ook elders de zorg voor neonaten kon verbeteren. Daarnaast vervult hij in het opleiden van nieuwe kinderartsen een voorbeeldige rol. Zo sterk zelfs dat hij als een van de weinigen het predicaat principal lecturer heeft toebedeeld gekregen.

Hij wordt bijzonder gewaardeerd om zijn kennisoverdracht én de manier waarop hij zijn kennis overbrengt op anderen - ouder, collega, student. Dat doet hij niet alleen binnen de landsgrenzen, maar ook daarbuiten. Hij heeft collega-kinderartsen uit ontwikkelingslanden steeds betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen en zijn kennis daarover ook met hen gedeeld. Daarmee een belangrijke bijdrage leverend aan de zorg voor pasgeborenen ver buiten de grenzen van ons eigen land.

Naast deze bijzondere kwaliteiten heeft hij zich steeds laten zien als een uitstekend arts, die altijd klaar staat voor zijn patiënten en met veel compassie en deskundigheid ouders bijstaat. Hierdoor is hij zeer geliefd niet alleen bij ouders van patiëntjes, maar ook bij de collega’s van de afdeling Kindergeneeskunde en Neonatologie.

Tijdens zijn afscheidssymposium 'Reflecties op het neonatale brein', op vrijdag 6 september in het Radboudumc, ontving dr. Liem uit handen van burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dr. Liem woont in Molenhoek, een dorpskern binnen deze gemeente.

Dr. Liem zal ook na zijn afscheid blijven onderwijzen in het land waar hij zijn hele leven een belangrijke band mee heeft gevoeld, Indonesië. Ook zal hij verbonden blijven aan de Radboudumc voor onderzoek.

      
     Foto's: www.robgieling.nl

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer