Nieuws Hoge koninklijke onderscheiding voor neonatoloog dr Djien Liem
6 september 2019

Dr. Djien Liem (1953) werd in Surabaya, Indonesië, geboren en heeft een enorme medisch-inhoudelijke en wetenschappelijke expertise opgebouwd in de neonatologie. Hij startte in 1973 zijn opleiding geneeskunde aan het Radboudumc en heeft daar in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis zijn carrière opgebouwd. Over een periode van 40 jaar hebben patiëntjes en ouders, collega's en studenten in dr. Liem een uitgesproken betrokken mens als arts, collega en docent gehad.

Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft hij zijn aandacht gericht op pasgeborenen en zich daarbij steeds een voorloper op zijn vakgebied getoond. Vooral op het gebied van de zuurstofvoorziening, van essentieel belang voor de hersenontwikkeling, heeft hij zich beziggehouden met vernieuwing. Het brein is niet voor niets zijn expertisegebied.

Hij heeft zijn kennis steeds weten over te brengen op collega’s binnen en buiten het Radboudumc, waardoor ook elders de zorg voor neonaten kon verbeteren. Daarnaast vervult hij in het opleiden van nieuwe kinderartsen een voorbeeldige rol. Zo sterk zelfs dat hij als een van de weinigen het predicaat principal lecturer heeft toebedeeld gekregen.

Hij wordt bijzonder gewaardeerd om zijn kennisoverdracht én de manier waarop hij zijn kennis overbrengt op anderen - ouder, collega, student. Dat doet hij niet alleen binnen de landsgrenzen, maar ook daarbuiten. Hij heeft collega-kinderartsen uit ontwikkelingslanden steeds betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen en zijn kennis daarover ook met hen gedeeld. Daarmee een belangrijke bijdrage leverend aan de zorg voor pasgeborenen ver buiten de grenzen van ons eigen land.

Naast deze bijzondere kwaliteiten heeft hij zich steeds laten zien als een uitstekend arts, die altijd klaar staat voor zijn patiënten en met veel compassie en deskundigheid ouders bijstaat. Hierdoor is hij zeer geliefd niet alleen bij ouders van patiëntjes, maar ook bij de collega’s van de afdeling Kindergeneeskunde en Neonatologie.

Tijdens zijn afscheidssymposium 'Reflecties op het neonatale brein', op vrijdag 6 september in het Radboudumc, ontving dr. Liem uit handen van burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dr. Liem woont in Molenhoek, een dorpskern binnen deze gemeente.

Dr. Liem zal ook na zijn afscheid blijven onderwijzen in het land waar hij zijn hele leven een belangrijke band mee heeft gevoeld, Indonesië. Ook zal hij verbonden blijven aan de Radboudumc voor onderzoek.

      
     Foto's: www.robgieling.nl

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 82 21 68 78

Meer nieuws


Prof Kit Roes benoemd tot hoogleraar Biostatistiek

13 september 2019

De heer Kit Roes is met ingang van 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Biostatistiek aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

lees meer

Ig Nobelprijs voor Nijmeegs onderzoek naar Dirty Money Prestigieuze Amerikaanse prijs voor publicatie met een knipoog

13 september 2019

Voor onderzoek naar dirty money ontvingen Andreas Voss, arts-microbioloog in het Radboudumc en het CWZ, en zijn collega-onderzoekers in de Verenigde Staten een Ig Nobel prijs.

lees meer

Alertheid op voorschrijven verslavende pijnstillers blijft nodig Opioïdengebruik in Nederland; nog geen Amerikaanse toestanden

13 september 2019

Hoewel ook in Nederland het gebruik van opioïde-pijnstillers de afgelopen tien jaar is gestegen, is er geen sprake van Amerikaanse toestanden schrijven Arnt Schellekens en collega’s in The Lancet Public Health.

lees meer

Thuis sporten heeft positief effect voor patiënten met Parkinson

11 september 2019

Radboudumc onderzoekers Bas Bloem, Nicolien van der Kolk en collega's laten zien dat patiënten in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson maandenlang kunnen sporten. Het sporten had een positief effect op de motoriek, met een verbetering die overeenkwam met het effect van gangbare medicatie.

lees meer

Yvonne Engels benoemd tot hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg

10 september 2019

Yvonne Engels is met ingang van 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit/Radboudumc

lees meer

Onderzoek ontvlechting Radboud Universiteit en Radboudumc

9 september 2019

De Stichting Katholieke Universiteit (SKU) gaat de mogelijkheid onderzoeken om de Radboud Universiteit en Radboudumc bestuurlijk te ontvlechten. Doel is beide organisaties slagvaardiger te maken in een steeds dynamischer en complexere omgeving.

lees meer