Nieuws Hoge koninklijke onderscheiding voor neonatoloog dr Djien Liem
6 september 2019

Dr. Djien Liem (1953) werd in Surabaya, Indonesië, geboren en heeft een enorme medisch-inhoudelijke en wetenschappelijke expertise opgebouwd in de neonatologie. Hij startte in 1973 zijn opleiding geneeskunde aan het Radboudumc en heeft daar in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis zijn carrière opgebouwd. Over een periode van 40 jaar hebben patiëntjes en ouders, collega's en studenten in dr. Liem een uitgesproken betrokken mens als arts, collega en docent gehad.

Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft hij zijn aandacht gericht op pasgeborenen en zich daarbij steeds een voorloper op zijn vakgebied getoond. Vooral op het gebied van de zuurstofvoorziening, van essentieel belang voor de hersenontwikkeling, heeft hij zich beziggehouden met vernieuwing. Het brein is niet voor niets zijn expertisegebied.

Hij heeft zijn kennis steeds weten over te brengen op collega’s binnen en buiten het Radboudumc, waardoor ook elders de zorg voor neonaten kon verbeteren. Daarnaast vervult hij in het opleiden van nieuwe kinderartsen een voorbeeldige rol. Zo sterk zelfs dat hij als een van de weinigen het predicaat principal lecturer heeft toebedeeld gekregen.

Hij wordt bijzonder gewaardeerd om zijn kennisoverdracht én de manier waarop hij zijn kennis overbrengt op anderen - ouder, collega, student. Dat doet hij niet alleen binnen de landsgrenzen, maar ook daarbuiten. Hij heeft collega-kinderartsen uit ontwikkelingslanden steeds betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen en zijn kennis daarover ook met hen gedeeld. Daarmee een belangrijke bijdrage leverend aan de zorg voor pasgeborenen ver buiten de grenzen van ons eigen land.

Naast deze bijzondere kwaliteiten heeft hij zich steeds laten zien als een uitstekend arts, die altijd klaar staat voor zijn patiënten en met veel compassie en deskundigheid ouders bijstaat. Hierdoor is hij zeer geliefd niet alleen bij ouders van patiëntjes, maar ook bij de collega’s van de afdeling Kindergeneeskunde en Neonatologie.

Tijdens zijn afscheidssymposium 'Reflecties op het neonatale brein', op vrijdag 6 september in het Radboudumc, ontving dr. Liem uit handen van burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dr. Liem woont in Molenhoek, een dorpskern binnen deze gemeente.

Dr. Liem zal ook na zijn afscheid blijven onderwijzen in het land waar hij zijn hele leven een belangrijke band mee heeft gevoeld, Indonesië. Ook zal hij verbonden blijven aan de Radboudumc voor onderzoek.

      
     Foto's: www.robgieling.nl

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Eerste promotie in de Aula volgens nieuwe richtlijnen Woensdag 3 juni, 14.30 uur, Aula Radboud Universiteit

2 juni 2020

Woensdag 3 juni vindt de eerste Radboudumc-promotie in de Aula van de Radboud Universiteit plaats volgens de nieuwe RIVM-richtlijnen. Floor Ploos van Amstel promoveert op haar onderzoek naar een methode om de last en problemen die vrouwen met kanker ervaren te meten.

lees meer

Welke competenties moet de arts van de toekomst hebben? ‘Aandacht voor preventie en kwaliteit van leven’

2 juni 2020

Voorzitter Raamplan Artsopleiding 2020 en directeur Radboudumc Health Academy Roland Laan: ‘De “Nijmeegse” focus op persoonsgerichtheid en innovatie is in dit landelijke plan terug te zien.’

lees meer

Het belang van gender en geslacht bij het bestrijden van COVID-19 Hoogleraar Radboudumc schrijft rapport voor Europese Commissie

2 juni 2020

Sabine Oertelt-Prigione van het Radboudumc, laat in een rapport voor de Europese Commissie zien dat geslacht en gender een belangrijke rol spelen bij de uitbraak en bestrijding van het coronavirus.

lees meer

Biomarkers in COVID-19 patiënten ondersteunen bradykinine hypothese

29 mei 2020

Onderzoek naar ontstekingsstoffen in bloed van COVID-19 patiënten ondersteunt de hypothese dat kinines een rol kunnen spelen bij de ernstige ademhalingsproblemen, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in MedRxiv

lees meer

Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer