Nieuws Hyacintenverkoop voor jongvolwassenen met kanker brengt 33600 euro op
25 maart 2019

De verkoop van hyacinten in 18 ziekenhuizen, waaronder Radboudumc, en bij Ranzijn Tuin en Dier heeft een recordbedrag van €33.631,61 opgeleverd voor betere zorg voor jonge mensen met kanker. Dat werd bekend gemaakt bij de afsluiting van het jaarlijks AYA-congres over de beste zorg voor jongvolwassenen met kanker.

Dankzij deze bijdrage konden jonge mensen met kanker (AYA’s) en hun naasten kosteloos deelnemen aan het congres. Onder de 350 deelnemers waren ook oncologen, verpleegkundig specialisten en andere medici aanwezig om ervaring en kennis uit te wisselen over optimale zorg en omgaan met de gevolgen van kanker op jongvolwassen leeftijd.

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn in ‘de bloei’ van hun leven. Dat vergt een specifieke aanpak bij de behandeling. Een deel van de opbrengst wordt daarom ook ingezet voor onderwijs aan verpleegkundigen over AYA-zorg. Deze nascholing gaat in op wat optimale AYA-zorg is, wat jonge mensen met kanker nodig hebben en de rol die de verpleegkundige daarin speelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bespreken van de gevolgen voor opleiding, werk, sociale contacten en eventuele mogelijkheden voor behoud van vruchtbaarheid. Integrale AYA-zorg is beschikbaar in zeven AYA-Kenniscentra bij de UMC’s met speciale AYA-poli zorgteams die hecht samenwerken met de behandelend specialisten. De kenniscentra zijn ook door algemene ziekenhuizen te raadplegen als daar een AYA wordt behandeld.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Laat je leefstijl checken en doe mee aan reanimatie-oefening met een VR-bril

12 oktober 2019

Het Radboudumc besteedt jaarlijks extra aandacht aan leefstijl en gezondheid voor medewerkers, en voor patiënten, bezoekers en andere belangstellenden. Dit jaar kunt u hiervoor terecht op 16 oktober van 10.00 tot 14.00 uur.

lees meer

Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer

Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek

11 oktober 2019

Publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag helpen bij wetenschappelijk onderzoek. De TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten, onder andere met videobeelden. Het publiek kan voor dit doel filmpjes insturen.

lees meer

Prinses Margriet op werkbezoek bij oogonderzoeksprogramma Ter gelegenheid van World Sight Day

11 oktober 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bracht op donderdagmiddag 10 oktober een werkbezoek aan het oogonderzoeksprogramma van Bartiméus voor mensen met een verstandelijke beperking bij ’s Heeren Loo in Ermelo.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor neurochirurg prof. dr. J.A. Grotenhuis Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

10 oktober 2019

André Grotenhuis ontving bij zijn afscheid op donderdag 10 oktober een lintje voor zijn buitengewone verdiensten in de Neurochirurgie.

lees meer

Rol van zuurstoftekort in auto-immuunziekte sclerodermie ontrafeld

10 oktober 2019

Dankzij het onderzoek dat afgelopen maandag leidde tot de Nobelprijs voor de Geneeskunde kan Laurent Paardekooper vandaag promoveren op het ontstaan van de auto-immuunziekte sclerodermie. Bij de ziekte speelt zuurstoftekort ook een rol.

lees meer