Nieuws Hyacintenverkoop voor jongvolwassenen met kanker brengt 33600 euro op

25 maart 2019

De verkoop van hyacinten in 18 ziekenhuizen, waaronder Radboudumc, en bij Ranzijn Tuin en Dier heeft een recordbedrag van €33.631,61 opgeleverd voor betere zorg voor jonge mensen met kanker. Dat werd bekend gemaakt bij de afsluiting van het jaarlijks AYA-congres over de beste zorg voor jongvolwassenen met kanker.

Dankzij deze bijdrage konden jonge mensen met kanker (AYA’s) en hun naasten kosteloos deelnemen aan het congres. Onder de 350 deelnemers waren ook oncologen, verpleegkundig specialisten en andere medici aanwezig om ervaring en kennis uit te wisselen over optimale zorg en omgaan met de gevolgen van kanker op jongvolwassen leeftijd.

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn in ‘de bloei’ van hun leven. Dat vergt een specifieke aanpak bij de behandeling. Een deel van de opbrengst wordt daarom ook ingezet voor onderwijs aan verpleegkundigen over AYA-zorg. Deze nascholing gaat in op wat optimale AYA-zorg is, wat jonge mensen met kanker nodig hebben en de rol die de verpleegkundige daarin speelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bespreken van de gevolgen voor opleiding, werk, sociale contacten en eventuele mogelijkheden voor behoud van vruchtbaarheid. Integrale AYA-zorg is beschikbaar in zeven AYA-Kenniscentra bij de UMC’s met speciale AYA-poli zorgteams die hecht samenwerken met de behandelend specialisten. De kenniscentra zijn ook door algemene ziekenhuizen te raadplegen als daar een AYA wordt behandeld.
 

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

11 april is het Wereld Parkinson Dag. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan de ziekte van Parkinson. De op één na meest progressieve hersenziekte in de wereld. Nederland telt 50.000 mensen met deze aandoening. Verwacht wordt dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld.

lees meer