25 maart 2019

De verkoop van hyacinten in 18 ziekenhuizen, waaronder Radboudumc, en bij Ranzijn Tuin en Dier heeft een recordbedrag van €33.631,61 opgeleverd voor betere zorg voor jonge mensen met kanker. Dat werd bekend gemaakt bij de afsluiting van het jaarlijks AYA-congres over de beste zorg voor jongvolwassenen met kanker.

Dankzij deze bijdrage konden jonge mensen met kanker (AYA’s) en hun naasten kosteloos deelnemen aan het congres. Onder de 350 deelnemers waren ook oncologen, verpleegkundig specialisten en andere medici aanwezig om ervaring en kennis uit te wisselen over optimale zorg en omgaan met de gevolgen van kanker op jongvolwassen leeftijd.

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn in ‘de bloei’ van hun leven. Dat vergt een specifieke aanpak bij de behandeling. Een deel van de opbrengst wordt daarom ook ingezet voor onderwijs aan verpleegkundigen over AYA-zorg. Deze nascholing gaat in op wat optimale AYA-zorg is, wat jonge mensen met kanker nodig hebben en de rol die de verpleegkundige daarin speelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bespreken van de gevolgen voor opleiding, werk, sociale contacten en eventuele mogelijkheden voor behoud van vruchtbaarheid. Integrale AYA-zorg is beschikbaar in zeven AYA-Kenniscentra bij de UMC’s met speciale AYA-poli zorgteams die hecht samenwerken met de behandelend specialisten. De kenniscentra zijn ook door algemene ziekenhuizen te raadplegen als daar een AYA wordt behandeld.
 

Meer nieuws


Rechtzetten neustussenschot verbetert kwaliteit van leven Meest uitgevoerde KNO-behandeling bij volwassenen is effectief

19 juni 2019

Het uitvoeren van een correctie van het neustussenschot is zinvol. Patiënten met een scheef neustussenschot ademen na de operatie beter en hun kwaliteit van leven neemt toe.

lees meer

Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer