Nieuws InScience programma bekend kaartverkoop gestart
17 oktober 2019

InScience, International Science Film Festival Nijmegen is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. En ook dit jaar is er weer een sterke line-up. De opening op 6 november trapt bijvoorbeeld af met de indrukwekkende documentaire Human Nature over de kansen en bedreigingen van genetische modificatie.

Vanaf vandaag is het hele programma bekend en kun je kaartjes kopen. Bijvoorbeeld voor de volgende onderdelen, waar onderzoekers van Radboudumc aan meewerken: 

Big Ideas

Op 7 november kun je Radboudumc hoogleraar menselijke en moleculaire genetica Han Brunner bewonderen in Big Ideas. Hij zal het hebben over de kansen en beperkingen van genetische analyse. Aansluitend bekijk je Gattaca, de favoriete film van Brunner. Hoeveel van deze dystopische science fiction kunnen we in het echt verwachten?

Films

Op vrijdag 8 november zijn er twee films te zien waarbij Radboudumc onderzoekers een rol spelen:
Ik ben er even niet (19:00). Onderzoeker Nael Nadif Kasri doet een nagesprek met de filmmaker in  de expositie Mapping the Experience in De Lindenberg.
The inventor: out for blood in silicon valley (21:45). Fysioloog Waander van Heerde geeft inzicht in de beloftes en gevaren van uitvindingen in zijn vakgebied.

Maar er is meer!

Naast het filmprogramma zijn er ook interactieve onderdelen waar het Radboudumc aan meegewerkt heeft, en kun je zelfs meedoen aan onderzoek. De urologen en seksuologen die op Lowlands het populaire onderzoek ‘Wat heb jij in je broek?’ uitvoerden, staan ook op InScience klaar met hun vragenlijsten (9 en 10 november).
In het ‘museale laboratorium’ Exploratorium staan twee interactieve installaties: “Designerbaby’s” en “Red de oceaan, bacterie voor bacterie”. Deze zijn ontwikkeld door Diederik de Bruin en Arjan Brouwer. Toegankelijk van 7 tot en met 10 november.
Tijdens de docentenavond geeft Diederik de Bruin een lezing over GMO in de zorg/medische wereld. Deze is ook toegankelijk voor geïnteresseerden: 7 november om 18.30.

Bekijk het volledige programma op de site van InScience.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer

Invasieve schimmelinfecties bij influenza en COVID-19

29 juni 2020

In de longen van veel COVID-patiënten op de IC wordt de Aspergillus schimmel aangetroffen. Het lijkt op wat wordt gezien bij influenzapatiënten op de IC, maar op basis van de eerste gegevens lijkt een ernstige schimmelinfectie bij COVID-patiënten minder vaak voor te komen. Alertheid blijft geboden.

lees meer

Langdurige onzekerheid over gehoorverlies bij 12 Nederlandse families opgehelderd

29 juni 2020

De schuldige is één genetische afwijking, die met deze ontdekking meteen een van de meest voorkomende oorzaken van erfelijk gehoorverlies bij Nederlanders is.

lees meer

Versoepeling toegangsbeleid Radboudumc Alleen samen voorkomen we verspreiding van het coronavirus

26 juni 2020

Na de eerste weken met het nieuwe toegangsbeleid voor begeleiders en bezoekers in het Radboudumc, is er nu ruimte gekomen om hierin wat te versoepelen. Dit betekent dat er meer uitzonderingen zijn toegevoegd voor begeleiders en bezoekers. Hier leest u hoe u ons kunt bezoeken.

lees meer

Nieuwe manier van werken ziekenhuizen leidt tot doelmatiger zorg zonder kwaliteitsverlies

25 juni 2020

Door nieuwe manieren van werken in Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Bernhoven in Uden is de doelmatigheid van de zorg verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van IQ Healthcare.

lees meer

(Thuis) werken tijdens de hittegolf Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft 4 tips

25 juni 2020

Nu veel mensen thuis werken, en op de thuiswerkplek meestal geen airco is geïnstalleerd, vragen we ons af: hoe kunnen we tijdens de hittegolf toch goed werken? Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft tips waar u écht wat aan hebt. Zoals: ‘Stel jezelf juist bloot aan de warmte’.

lees meer