Nieuws Keuzehulp ondersteunt ouders en artsen bij dreigende extreme vroeggeboorte
6 november 2019

Een extreme vroeggeboorte op de grens van levensvatbaarheid (bij 24 weken zwangerschapsduur) kan bij ouders zorgen voor angst, onzekerheid en vragen. Vragen die bijvoorbeeld te maken hebben met de overlevingskansen van hun nog ongeboren kind, risico’s op blijvende geestelijke en lichamelijke schade en de behandelmogelijkheden. Het bieden van deze volledige en afgewogen informatie aan ouders vergt ook veel van zorgverleners en behandelaren. Hoe informeer je eerlijk met de nodige aandacht voor de emotionele en ethische aspecten?

Om beide partijen optimaal te ondersteunen hebben het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en het UMC Utrecht een online keuzehulp ontwikkeld waarbij belangrijke aspecten en risico’s in kaart zijn gebracht: www.keuzehulpvroeggeboorte.nlHet biedt ouders informatie om goed voorbereid keuzes te maken over behandelopties of het afzien daarvan.

De keuzehulp is tot stand gekomen in samenwerking met ouders en de afdelingen verloskunde en neonatologie van het Amalia kinderziekenhuis (Marije Hogeveen en Rosa Geurtzen) en het UMC Utrecht, met steun van het Fonds Gezond Geboren. De keuzehulp sluit aan bij de huidige landelijke richtlijn “Perinataal beleid bij extreme vroeggeboorte” en bij de aanbevelingen uit het framework “Prenatale counseling bij dreigende vroeggeboorte op de grens van levensvatbaarheid.”
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Mutaties in het SPOP gen veroorzaken twee verschillende syndromen met verstandelijke beperking Onderzoekers Radboudumc vinden gen met twee gezichten

28 februari 2020

Na een jarenlange medische speurtocht hebben onderzoekers van het Radboudumc en hun Zwitserse collega’s de oorzaak gevonden van twee zeldzame aandoeningen die een verstandelijke beperking met bijzondere gelaatskenmerken veroorzaakt.

lees meer

Coronavirus maatregelen Radboudumc

27 februari 2020

Het Radboudumc is goed voorbereid op patiënten met het nieuwe coronavirus (COVD-19). We hebben alle protocollen klaar mochten mensen met een verdenking op besmetting zich aandienen.

lees meer

Arnt Schellekens benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie

26 februari 2020

Arnt Schellekens is met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan het Radboudumc.

lees meer

ImmUniverse wil meer individuele en ziekteoverstijgende aanpak immuun-gemedieerde ontstekingsziekten Europees project speurt naar gemeenschappelijke biomarkers voor colitis ulcerosa en atopische dermatitis

25 februari 2020

Het Radboudumc gaat met 25 Europese partners de onderliggende ziektemechanismen van Colitis ulcerosa en Atopische dermatitis onderzoeken om de diagnose en behandeling van patiënten met deze aandoeningen te verbeteren.

lees meer

Jurgen Fütterer benoemd tot hoogleraar Beeldgestuurde Oncologische Interventies

25 februari 2020

Jurgen Fütterer is met ingang van 1 december 2019 benoemd tot hoogleraar Beeldgestuurde Oncologische Interventies aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is expert op het gebied van beeldvormingstechnieken bij kanker, beeldgestuurde interventies en robotica.

lees meer