Nieuws Kinderwens Let op je gewicht
8 mei 2019

Vrouwen met een te hoog gewicht aan het begin van de zwangerschap hebben meer risico op zwangerschapscomplicaties, zoals zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en een hoog geboortegewicht bij het pasgeboren kind. Het effect van gewichtstoename tijdens de zwangerschap op complicaties is lager dan werd aangenomen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder meer dan 196.000 zwangere vrouwen dat op 7 mei is gepubliceerd in JAMA.

Zwangerschapscomplicaties voor moeder en kind traden op bij 34 procent van de vrouwen die met een normaal gewicht zwanger werden. Bij vrouwen met ernstige obesitas was dit ruim 60 procent. Van de vrouwen met zeer ernstige obesitas bij conceptie én een flinke gewichtstoename tijdens de zwangerschap, had maar liefst 94 procent zwangerschapscomplicaties. Kinderen met een te hoog of een te laag geboortegewicht kunnen vlak na de geboorte, maar ook later in hun leven, gezondheidsproblemen krijgen. Er zijn dus risico’s voor zowel moeder als kind.
 
In het onderzoek zijn meer dan 196.000 zwangere vrouwen opgenomen, afkomstig uit 25 cohortstudies uit Europa en Noord Amerika. Een van de deelnemende cohorten was de PRIDE Study, met coauteurs Nel Roeleveld en Marleen van Gelder. Dit grote, langlopende prospectieve cohortonderzoek onder zwangere vrouwen wordt gecoördineerd vanuit het Radboudumc. Het onderzoek werd gecoördineerd vanuit het ErasmusMC.
 
Lees meer op Amazingerasmusmc.nl
 
Publicatie in JAMA: LifeCycle Project-Maternal Obesity and Childhood Outcomes Study Group. Association of Gestational Weight Gain With Adverse Maternal and Infant Outcomes. JAMA. 2019;321(17):1702–1715. doi:10.1001/jama.2019.3820

Meer nieuws


Vier TURBO-grants voor medisch-technisch onderzoek

19 oktober 2021

Vier TURBO-subsidies zijn vandaag toegekend aan onderzoekers van de Universiteit Twente (TechMed Centre) en het Radboudumc voor vernieuwend technisch-medisch onderzoek. Met de subsidie kunnen ze gezamenlijk een innovatief idee uitwerken.

lees meer

Muis geeft aanpassing aan infectie door aan volgende generaties Epigenetica: Immunisatie wordt doorgegeven aan nakomelingen

19 oktober 2021

Heeft een infectie invloed op de immunisatie van volgende generaties? Ja, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en internationale collega’s gepubliceerd in Nature Immunology.

lees meer

Coronalockdown leidt tot verdubbeling depressies bij zwangere vrouwen

12 oktober 2021

Zorgen over het virus en verminderde ondersteuning van hulpverlening en sociaal netwerk dragen bij aan mentale gezondheidsproblemen

lees meer

Vaker genetisch testen bij kinderen met een taalachterstand

8 oktober 2021

Genetische oorzaak voor ontwikkelingsstoornis in taal en spraak bij kind geeft opluchting voor de ouders. Lot Snijders Blok beschrijft fouten in vijf nieuwe genen.

lees meer