Nieuws Kinderwens Let op je gewicht
8 mei 2019

Vrouwen met een te hoog gewicht aan het begin van de zwangerschap hebben meer risico op zwangerschapscomplicaties, zoals zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en een hoog geboortegewicht bij het pasgeboren kind. Het effect van gewichtstoename tijdens de zwangerschap op complicaties is lager dan werd aangenomen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder meer dan 196.000 zwangere vrouwen dat op 7 mei is gepubliceerd in JAMA.

Zwangerschapscomplicaties voor moeder en kind traden op bij 34 procent van de vrouwen die met een normaal gewicht zwanger werden. Bij vrouwen met ernstige obesitas was dit ruim 60 procent. Van de vrouwen met zeer ernstige obesitas bij conceptie én een flinke gewichtstoename tijdens de zwangerschap, had maar liefst 94 procent zwangerschapscomplicaties. Kinderen met een te hoog of een te laag geboortegewicht kunnen vlak na de geboorte, maar ook later in hun leven, gezondheidsproblemen krijgen. Er zijn dus risico’s voor zowel moeder als kind.
 
In het onderzoek zijn meer dan 196.000 zwangere vrouwen opgenomen, afkomstig uit 25 cohortstudies uit Europa en Noord Amerika. Een van de deelnemende cohorten was de PRIDE Study, met coauteurs Nel Roeleveld en Marleen van Gelder. Dit grote, langlopende prospectieve cohortonderzoek onder zwangere vrouwen wordt gecoördineerd vanuit het Radboudumc. Het onderzoek werd gecoördineerd vanuit het ErasmusMC.
 
Lees meer op Amazingerasmusmc.nl
 
Publicatie in JAMA: LifeCycle Project-Maternal Obesity and Childhood Outcomes Study Group. Association of Gestational Weight Gain With Adverse Maternal and Infant Outcomes. JAMA. 2019;321(17):1702–1715. doi:10.1001/jama.2019.3820
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Adempatronen bij topsporters

22 oktober 2019

Hoe ademhalingspatronen samenhangen met prestatie op verschillende inspanningsniveaus is onduidelijk. Daarom zijn ziekenhuis Tjongerschansen Innovatielab Thialf, met medewerking van Radboudumc, een onderzoek gestart om deze samenhang in kaart te brengen.

lees meer

Film 'Papa's bloed' in première

21 oktober 2019

Een prachtige film over de zoektocht van Dennis Verweijen naar een stamceldonor. Zijn vrouw Anke maakte deze film af na zijn overlijden.

lees meer

Grotere kans op zwangerschaps­complicaties na beroerte

18 oktober 2019

Vrouwen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen en daarna zwanger worden, krijgen vaker zwangerschapscomplicaties, zoals een verhoogde bloeddruk, het HELLP-syndroom en vroeggeboortes dan vrouwen zonder een eerder herseninfarct.

lees meer

Programma InScience bekend, kaartverkoop gestart

17 oktober 2019

De vijfde editie van het wetenschappelijke filmfestival InScience vindt dit jaar plaats van 6-10 november. Ook deze keer is Radboudumc weer partner, en kun je enkele van onze onderzoekers op het festival bewonderen.

lees meer

Dutch Design Week special over Designing Humans Radboudumc en Technische Universiteit over ‘Van Human Design naar Designing Humans’

17 oktober 2019

Tijdens de Dutch Design Week presenteren Studium Generale van de TU/e, boekhandel Van Piere en Radboudumc een DDW-special over de Mens 2.0. Van Human Design naar Designing Humans.

lees meer