Nieuws Koninklijke onderscheiding voor neurochirurg prof. dr. J.A. Grotenhuis

10 oktober 2019

Tijdens zijn afscheidscollege donderdag 10 oktober heeft prof. dr. J.A. Grotenhuis een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch. André Grotenhuis krijgt deze onderscheiding voor zijn nationale en internationale werkzaamheden als neurochirurg.

Prof. dr. J.A. Grotenhuis wordt beschouwd als een pionier binnen de neurochirurgie en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe minimaal invasieve technieken als de endoscopische neurochirurgie, deze technieken worden nu als onmisbaar beschouwd.

Tevens was André Grotenhuis opleider neurochirurgie en ontving hij hier in 2016 de ‘opleider van het jaar’-prijs binnen het Radboudumc. Hij geldt als een voorbeeld voor zijn aios.

Zijn wetenschappelijke werk is aanzienlijk, zo verschenen er twee boeken van zijn hand, was hij betrokken bij zo’n 20 boeken,  publiceerde hij meer dan 90 peer-reviewed artikelen, is hij reviewer voor meerdere wetenschappelijke tijdschriften en gaf hij meer dan 400 lezingen en presentaties.

Hij was betrokken bij meerdere vak-gerelateerde verenigingen, onder andere was hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie, voorzitter van de European Association of Neurosurgical Societies, was hij lid van de Neuroendoscopy Committee van de World Federation of Neurosurgical Societies en had hij een rol binnen de Nederlandse Hypofysestichting. Tevens ontving hij veel erkenning voor zijn werk, hij kreeg een ‘International Lifetime Recognition Award’ van de American Association of Neurological Surgeons, ontving de Vilhelm Magnus eremedaille van de Scandinavische neurochirurgische vereniging en was erelid van zeven buitenlandse wetenschappelijke verenigingen.

André Grotenhuis was visiting professor aan vele verschillende universiteiten wereldwijd, waaronder de Case Western Reserve University (Cleveland, USA), de Johns Hopkins University (Baltimore, USA), Universidad Nacional de La Plata, (La Plata, Argentina), de AHEPA university (Thessaloniki, Griekenland) en het Christian Medical College (Vellore, India). Naast dit alles was hij sinds 2009 adviserend voor en Lid-beroepsgenoot van het Regionaal Medisch Tuchtcollege te Zwolle.

In het Radboudumc staat professor Grotenhuis bekend als een zeer integere, bescheiden arts, met een groot sociaal bewustzijn. Hij is zeer toegewijd aan zijn  collega’s, studenten en neurochirurgen in opleiding. Ook wordt hij  gekenmerkt door zijn grote betrokkenheid bij zijn patiënten en is gedurende zijn hele carrière voor zijn patiënten een grote steun geweest.

André Grotenhuis heeft heel veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de neurochirurgie en laat ook daarom na zijn pensioen een blijvende indruk achter binnen het Radboudumc en daarbuiten. 

Meer nieuws


Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Herdenking operatie Market Garden op 18 september Samen met de 82ste Airborne Divisie – je bent welkom

15 september 2023

Radboudumc staat stil bij de bevrijding van Nijmegen in 1944. Vertegenwoordigers van de 82ste Airborne Divisie, onderdeel van operatie Market Garden, nemen deel aan de herdenking.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet