Nieuws Koninklijke onderscheiding voor Neurochirurg prof dr J A Grotenhuis
10 oktober 2019

Tijdens zijn afscheidscollege donderdag 10 oktober heeft prof. dr. J.A. Grotenhuis een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch. André Grotenhuis krijgt deze onderscheiding voor zijn nationale en internationale werkzaamheden als neurochirurg.

Prof. dr. J.A. Grotenhuis wordt beschouwd als een pionier binnen de neurochirurgie en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe minimaal invasieve technieken als de endoscopische neurochirurgie, deze technieken worden nu als onmisbaar beschouwd.

Tevens was André Grotenhuis opleider neurochirurgie en ontving hij hier in 2016 de ‘opleider van het jaar’-prijs binnen het Radboudumc. Hij geldt als een voorbeeld voor zijn aios.

Zijn wetenschappelijke werk is aanzienlijk, zo verschenen er twee boeken van zijn hand, was hij betrokken bij zo’n 20 boeken,  publiceerde hij meer dan 90 peer-reviewed artikelen, is hij reviewer voor meerdere wetenschappelijke tijdschriften en gaf hij meer dan 400 lezingen en presentaties.

Hij was betrokken bij meerdere vak-gerelateerde verenigingen, onder andere was hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie, voorzitter van de European Association of Neurosurgical Societies, was hij lid van de Neuroendoscopy Committee van de World Federation of Neurosurgical Societies en had hij een rol binnen de Nederlandse Hypofysestichting. Tevens ontving hij veel erkenning voor zijn werk, hij kreeg een ‘International Lifetime Recognition Award’ van de American Association of Neurological Surgeons, ontving de Vilhelm Magnus eremedaille van de Scandinavische neurochirurgische vereniging en was erelid van zeven buitenlandse wetenschappelijke verenigingen.

André Grotenhuis was visiting professor aan vele verschillende universiteiten wereldwijd, waaronder de Case Western Reserve University (Cleveland, USA), de Johns Hopkins University (Baltimore, USA), Universidad Nacional de La Plata, (La Plata, Argentina), de AHEPA university (Thessaloniki, Griekenland) en het Christian Medical College (Vellore, India). Naast dit alles was hij sinds 2009 adviserend voor en Lid-beroepsgenoot van het Regionaal Medisch Tuchtcollege te Zwolle.

In het Radboudumc staat professor Grotenhuis bekend als een zeer integere, bescheiden arts, met een groot sociaal bewustzijn. Hij is zeer toegewijd aan zijn  collega’s, studenten en neurochirurgen in opleiding. Ook wordt hij  gekenmerkt door zijn grote betrokkenheid bij zijn patiënten en is gedurende zijn hele carrière voor zijn patiënten een grote steun geweest.

André Grotenhuis heeft heel veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de neurochirurgie en laat ook daarom na zijn pensioen een blijvende indruk achter binnen het Radboudumc en daarbuiten. 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Meekijken met een hersenoperatie? Parkinsonpatiënt ondergaat deep brain stimulation

12 december 2019

Neurochirurg Saman Vinke en neuroloog Rianne Esselink nemen je mee in de operatiekamer van het Radboudumc.

lees meer

Turbo grants voor onderzoekers Radboudumc en Universiteit Twente

11 december 2019

Het TURBO-programma van het Radboudumc en de Universiteit Twente heeft vier subsidies toegekend voor nieuw technisch-medisch onderzoek. De onderzoeksgroepen kunnen met de subsidie een innovatief idee uitwerken dat moet leiden tot een vervolgaanvraag bij een externe subsidieverstrekker.

lees meer

Haiko Bloemendal benoemd tot hoogleraar Netwerken in Oncologie

10 december 2019

Voorzitter van het Centrum voor Oncologie en medisch oncoloog Haiko Bloemendal is met ingang van 1 november benoemd tot hoogleraar Netwerken in Oncologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

lees meer

Young Stroke toolbox Kennisbron voor jonge mensen met een hersenbloeding of -infarct

10 december 2019

Op 10 december is de website YoungStroketoolbox.nl live gegaan. Deze website is er speciaal voor mensen die op jonge leeftijd (onder de 50 jaar) te maken krijgen met een hersenbloeding, herseninfarct of een afwijking van de hersenvaten. Vanavond ook te zien op RTL Nieuws (19.30 uur RTL 4).

lees meer

Twee ERC beurzen voor het Radboudumc

10 december 2019

Radboudumc-onderzoekers Teun Bousema en Ioannis Sechopoulos ontvangen ieder een ERC Consolidator Grant. De subsidies bedragen rond de twee miljoen euro per stuk. Met deze Europese onderzoekssubsidie kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek doen.

lees meer

Er is nog meer uit het exoom te halen Twee chromosomen van vader óf moeder

10 december 2019

Soms krijgt iemand zijn chromosoompaar niet van vader en moeder, maar zijn beide chromosomen van één ouder afkomstig. Die erfelijke afwijking, die tot gezondheidsproblemen kan leiden, is nu ook met exoom sequencing op te sporen, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in Genetics in Medicine.

lees meer