Nieuws Koninklijke onderscheiding voor Neurochirurg prof dr J A Grotenhuis
10 oktober 2019

Tijdens zijn afscheidscollege donderdag 10 oktober heeft prof. dr. J.A. Grotenhuis een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch. André Grotenhuis krijgt deze onderscheiding voor zijn nationale en internationale werkzaamheden als neurochirurg.

Prof. dr. J.A. Grotenhuis wordt beschouwd als een pionier binnen de neurochirurgie en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe minimaal invasieve technieken als de endoscopische neurochirurgie, deze technieken worden nu als onmisbaar beschouwd.

Tevens was André Grotenhuis opleider neurochirurgie en ontving hij hier in 2016 de ‘opleider van het jaar’-prijs binnen het Radboudumc. Hij geldt als een voorbeeld voor zijn aios.

Zijn wetenschappelijke werk is aanzienlijk, zo verschenen er twee boeken van zijn hand, was hij betrokken bij zo’n 20 boeken,  publiceerde hij meer dan 90 peer-reviewed artikelen, is hij reviewer voor meerdere wetenschappelijke tijdschriften en gaf hij meer dan 400 lezingen en presentaties.

Hij was betrokken bij meerdere vak-gerelateerde verenigingen, onder andere was hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie, voorzitter van de European Association of Neurosurgical Societies, was hij lid van de Neuroendoscopy Committee van de World Federation of Neurosurgical Societies en had hij een rol binnen de Nederlandse Hypofysestichting. Tevens ontving hij veel erkenning voor zijn werk, hij kreeg een ‘International Lifetime Recognition Award’ van de American Association of Neurological Surgeons, ontving de Vilhelm Magnus eremedaille van de Scandinavische neurochirurgische vereniging en was erelid van zeven buitenlandse wetenschappelijke verenigingen.

André Grotenhuis was visiting professor aan vele verschillende universiteiten wereldwijd, waaronder de Case Western Reserve University (Cleveland, USA), de Johns Hopkins University (Baltimore, USA), Universidad Nacional de La Plata, (La Plata, Argentina), de AHEPA university (Thessaloniki, Griekenland) en het Christian Medical College (Vellore, India). Naast dit alles was hij sinds 2009 adviserend voor en Lid-beroepsgenoot van het Regionaal Medisch Tuchtcollege te Zwolle.

In het Radboudumc staat professor Grotenhuis bekend als een zeer integere, bescheiden arts, met een groot sociaal bewustzijn. Hij is zeer toegewijd aan zijn  collega’s, studenten en neurochirurgen in opleiding. Ook wordt hij  gekenmerkt door zijn grote betrokkenheid bij zijn patiënten en is gedurende zijn hele carrière voor zijn patiënten een grote steun geweest.

André Grotenhuis heeft heel veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de neurochirurgie en laat ook daarom na zijn pensioen een blijvende indruk achter binnen het Radboudumc en daarbuiten. 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer

Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek

11 oktober 2019

Publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag helpen bij wetenschappelijk onderzoek. De TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten, onder andere met videobeelden. Het publiek kan voor dit doel filmpjes insturen.

lees meer

Prinses Margriet op werkbezoek bij oogonderzoeksprogramma Ter gelegenheid van World Sight Day

11 oktober 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bracht op donderdagmiddag 10 oktober een werkbezoek aan het oogonderzoeksprogramma van Bartiméus voor mensen met een verstandelijke beperking bij ’s Heeren Loo in Ermelo.

lees meer

Rol van zuurstoftekort in auto-immuunziekte sclerodermie ontrafeld

10 oktober 2019

Dankzij het onderzoek dat afgelopen maandag leidde tot de Nobelprijs voor de Geneeskunde kan Laurent Paardekooper vandaag promoveren op het ontstaan van de auto-immuunziekte sclerodermie. Bij de ziekte speelt zuurstoftekort ook een rol.

lees meer

Oude verpleegstersflat Transitorium krijgt nieuw leven ingeblazen Nieuwe bestemming voor oude verpleegstersflat

10 oktober 2019

De oude verpleegstersflat op het Radboudumc-terrein krijgt nieuwe bestemming. De verbouwing geeft ruimte voor een groot aantal duurzame oplossingen. Radboudumc gaat deze ontwikkelen met eigenaar SSH&.

lees meer

Nobelprijs voor onderzoek dat onthult hoe zuurstof het gedrag van cellen bijstuurt Hoogleraar Dorine Swinkels werkt samen met winnaars Nobelprijs Geneeskunde

8 oktober 2019

De Nobelprijs voor Geneeskunde 2019 is toegekend aan de Amerikanen William Kaelin, Gregg Semenza en de Brit Peter Ratcliffe. Dorine Swinkels, hoogleraar experimentele klinische chemie aan het Radboudumc, werkt met hen samen.

lees meer