Nieuws Medewerkers Radboudumc en de Vierdaagse
16 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen.
Wat we al wisten werd bevestigd: achter elke collega, schuilt een warm mens die naast het werk in ons Radboudumc ook voor anderen iets wil betekenen.


Aflevering 1: Linda Koster, kindernefroloog. Linda loopt de Vierdaagse als eerbetoon aan haar overleden man Henk.

1. Hoe ben je hiertoe gekomen? Wat drijft je?

In oktober 2018 is mijn man Henk Koster overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij kreeg deze diagnose in 2014. Dankzij een operatie, chemotherapie en bestraling heeft hij nog ruim vier jaar geleefd en daarvan een groot deel met goede kwaliteit van leven.
Hij liep de Vierdaagse twee keer, in 2016 en 2017, terwijl hij toen al heel ziek was. Beide keren kwam hij hiermee in de Gelderlander
.’

2. Wat ga je precies doen?

Nu, in 2019, ga ik, voor de eerste keer, in zijn voetsporen alsnog zíjn Vierdaagse van 2018 lopen. En ja, de 4 x 50 km. En ongetraind, want trainen daar deed Henk ook niet aan.

3. Wat wil je hiermee bereiken?

In 2017 liep mijn Henk met een missie: geld ophalen voor betere behandeling op maat voor patiënten met alvleesklierkanker, zie deze pagina.
In 2018 wilde hij zo graag opnieuw lopen voor dit goede doel. Helaas was hij toen al te ziek om dit nog te kunnen doen. Het heeft hem zeer veel woede, frustratie en verdriet gekost om te accepteren dat hij te ziek was om te kunnen lopen. In oktober 2018 is hij overleden.
Ik zal ook geld inzamelen voor “zijn” goede doel: betere behandeling voor patiënten met alvleesklierkanker.’ Kijk mee op mijn pagina en doneer als je wil: lopenmeteenmissie.nl .'

4. Hoe wil je straks op de Vierdaagse terugkijken?

Voor mij is het lopen in de voetsporen van mijn overleden man een vorm van rouwverwerking. In mijn hoofd beleef ik dat als volgt. Het proces van rouw en het verwerken van het verlies heeft voor mij bepaalde onderdelen die ik moet doorlopen. Het is als een boek met een onbekend aantal hoofdstukken en een onbekend aantal bladzijden. Ik weet niet waar ik ben en hoe lang het duurt totdat het boek uit is. Alle processen zijn als het omslaan van een bladzijde of het sluiten van een heel hoofdstuk. De Vierdaagse lopen is voor mij een heel hoofdstuk uit dat boek….
Uiteindelijk zal het boek uit zijn en berg ik het op in de kast vol herinneringen.’

Meer informatie


Margie Alders

06 82 21 68 78

Meer nieuws


Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer

DELA, Radboudumc en Games for Health starten project om eenzaamheid bij ouderen te verminderen met spellen

2 augustus 2019

Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Een samenwerking tussen DELA, Radboudumc en Games for Health gaat onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen.

lees meer

Grote beurs van de Hartstichting voor Floris Schreuder

2 augustus 2019

Floris Schreuder heeft een van de tien Dekkerbeurzen van de Hartstichting ontvangen. Het is een persoonsgebonden beurs van 369.000 euro.

lees meer