Nieuws Nieuwe behandelingen na een herseninfarct of -bloeding 14 mei Europese Dag van de Beroerte

26 april 2019

Wie meer wil weten over het voorkomen en herkennen van een beroerte en nieuwe behandelingen, is op dinsdag 14 mei van harte welkom in het Radboudumc. Maar ook iedereen die zijn of haar gezondheid wil laten testen (bloeddruk, glucose, cholesterol en BMI) is welkom. Met deze activiteiten geeft het Radboudumc dit jaar invulling aan de Europese Dag van de Beroerte.


Patiënten herstellen sneller en beter na een herseninfarct als het lukt om het afgesloten bloedvat snel open te maken met een katheter. Een deel van de patiënten met een herseninfarct komt in aanmerking voor een acute behandeling om het bloedstolsel, dat het herseninfarct heeft veroorzaakt, op te lossen (intraveneuze trombolyse) en/of te verwijderen (intra-arteriële behandeling). Dit zijn twee voorbeelden van recente ontwikkelingen op het gebied van acute behandelingen, waarvoor kortgeleden ook vier landelijke studies zijn gestart waaraan ook het Radboudumc deelneemt.

Tijdens de Europese Dag van de Beroerte besteden zorginstellingen in verschillende landen aandacht aan dit onderwerp. De activiteiten tijdens deze dag vinden plaats van 10.00 tot 15.00 uur bij het restaurant van het Radboudumc.
 
Gezondheidscontrole
Cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker zijn de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van een beroerte. Deze kunt u laten meten. U kunt ook een berekening laten maken van uw BMI. Dat is de maat om een indruk te krijgen of uw gewicht gezond is. Verpleegkundigen (in opleiding) zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en voor het geven van advies en voorlichting over hart- en vaatziekten en de mogelijke relatie met de leefstijl.
 
Lezingen
Neurologen drs. Floris Schreuder en prof dr. Karin Klijn geven een interactieve lezing over de oorzaak en behandeling van een herseninfarct en -bloeding (11.00 uur) en over de ontwikkelingen in de acute behandelingen bij herseninfarcten en  -bloedingen (14.00 uur).  De lezingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk en bieden ruimte voor het stellen van vragen.

Meer informatie


Margie Alders

06 82 21 68 78

Meer nieuws


Onderzoek studenten rookvrij terrein bij hoofdingang Radboudumc

21 mei 2019

Van 20 tot en met 31 mei voeren studenten onderzoek uit in het kader van onze ambitie om het Radboudumc-terrein rookvrij te maken.

lees meer

Ondernemers presenteren memorabele missers

20 mei 2019

Nijmegen School of Management, Mercator Launch en StartUp Nijmegen organiseren op 21 mei de Fuck Up Night, een evenement waarbij ervaren ondernemers hun grote missers (failures/fuck ups) presenteren voor studenten en startende ondernemers.

lees meer

Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Bas Bloem 16 mei bij Omroep Gelderland Beluister de uitzending over zijn boek met Michael J. Fox

15 mei 2019

Neuroloog Bas Bloem in gesprek over het boek dat hij schrijft met Michael J. Fox over parkinson.

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer