Nieuws Nieuwe radioactief gelabelde stoffen ontwikkelen

24 januari 2019

Het Radboudumc gaat samenwerken met het nucleaire instituut NRG in Petten. In Petten wordt een onderzoekslocatie opgezet waar nucleaire experts uit verschillende ziekenhuizen in Nederland nieuwe geneesmiddelen gaan ontwikkelen. Aan dit initiatief is een Europese subsidie van 6,8 miljoen euro toegekend.

Sandra Heskamp, Peter Laverman en Frank Nijsen van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde zullen van deze onderzoekslocatie gebruik maken om nieuwe radioactief gelabelde stoffen te ontwikkelen die specifiek binden aan kankercellen. Deze stoffen worden gebruikt om een hoge dosis radioactiviteit heel gericht naar de tumor te brengen zodat de kankercellen worden opgeruimd en normaal weefsel wordt gespaard. Op deze manier kunnen tumoren heel effectief behandeld worden met minimale bijwerkingen.
 
Prostaatkanker en levertumoren
In het nieuwe testlab (Field-lab) zullen onderzoekers en artsen van verschillende ziekenhuizen samenwerken. Hierdoor kan de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen flink versneld worden. De nieuwe medicijnen kunnen ingezet worden voor veel verschillende vormen van kanker. Het Radboudumc zal zich met name richten op de behandeling van prostaatkanker en levertumoren.
 
Advancing Nuclear Medicine
Het testlab is een initiatief van het concortium Advancing Nuclear Medicine dat, naast het Radboudumc, bestaat uit het Antoni van Leeuwenhoek, Stichting Voorbereiding Pallas-reactor, Erasmus MC, Amsterdam UMC, NucMed en het Nijmeegse bedrijf FutureChemistry.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. . Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is gepubliceerd in PLoS Medicine.

lees meer