Nieuws Nieuwe radioactief gelabelde stoffen ontwikkelen

24 januari 2019

Het Radboudumc gaat samenwerken met het nucleaire instituut NRG in Petten. In Petten wordt een onderzoekslocatie opgezet waar nucleaire experts uit verschillende ziekenhuizen in Nederland nieuwe geneesmiddelen gaan ontwikkelen. Aan dit initiatief is een Europese subsidie van 6,8 miljoen euro toegekend.

Sandra Heskamp, Peter Laverman en Frank Nijsen van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde zullen van deze onderzoekslocatie gebruik maken om nieuwe radioactief gelabelde stoffen te ontwikkelen die specifiek binden aan kankercellen. Deze stoffen worden gebruikt om een hoge dosis radioactiviteit heel gericht naar de tumor te brengen zodat de kankercellen worden opgeruimd en normaal weefsel wordt gespaard. Op deze manier kunnen tumoren heel effectief behandeld worden met minimale bijwerkingen.
 
Prostaatkanker en levertumoren
In het nieuwe testlab (Field-lab) zullen onderzoekers en artsen van verschillende ziekenhuizen samenwerken. Hierdoor kan de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen flink versneld worden. De nieuwe medicijnen kunnen ingezet worden voor veel verschillende vormen van kanker. Het Radboudumc zal zich met name richten op de behandeling van prostaatkanker en levertumoren.
 
Advancing Nuclear Medicine
Het testlab is een initiatief van het concortium Advancing Nuclear Medicine dat, naast het Radboudumc, bestaat uit het Antoni van Leeuwenhoek, Stichting Voorbereiding Pallas-reactor, Erasmus MC, Amsterdam UMC, NucMed en het Nijmeegse bedrijf FutureChemistry.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

11 april is het Wereld Parkinson Dag. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan de ziekte van Parkinson. De op één na meest progressieve hersenziekte in de wereld. Nederland telt 50.000 mensen met deze aandoening. Verwacht wordt dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld.

lees meer