Nieuws Nieuwe radioactief gelabelde stoffen ontwikkelen
24 januari 2019

Het Radboudumc gaat samenwerken met het nucleaire instituut NRG in Petten. In Petten wordt een onderzoekslocatie opgezet waar nucleaire experts uit verschillende ziekenhuizen in Nederland nieuwe geneesmiddelen gaan ontwikkelen. Aan dit initiatief is een Europese subsidie van 6,8 miljoen euro toegekend.

Sandra Heskamp, Peter Laverman en Frank Nijsen van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde zullen van deze onderzoekslocatie gebruik maken om nieuwe radioactief gelabelde stoffen te ontwikkelen die specifiek binden aan kankercellen. Deze stoffen worden gebruikt om een hoge dosis radioactiviteit heel gericht naar de tumor te brengen zodat de kankercellen worden opgeruimd en normaal weefsel wordt gespaard. Op deze manier kunnen tumoren heel effectief behandeld worden met minimale bijwerkingen.
 
Prostaatkanker en levertumoren
In het nieuwe testlab (Field-lab) zullen onderzoekers en artsen van verschillende ziekenhuizen samenwerken. Hierdoor kan de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen flink versneld worden. De nieuwe medicijnen kunnen ingezet worden voor veel verschillende vormen van kanker. Het Radboudumc zal zich met name richten op de behandeling van prostaatkanker en levertumoren.
 
Advancing Nuclear Medicine
Het testlab is een initiatief van het concortium Advancing Nuclear Medicine dat, naast het Radboudumc, bestaat uit het Antoni van Leeuwenhoek, Stichting Voorbereiding Pallas-reactor, Erasmus MC, Amsterdam UMC, NucMed en het Nijmeegse bedrijf FutureChemistry.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Niets te gek voor de patiënt; ook niet tijdens de Vierdaagse Ook voor patiënten een leuke Vierdaagse-intocht

19 juli 2019

Ook dit jaar heeft een team van vrijwilligers, logistiek medewerkers, beveiligers, artsen en verpleegkundigen onder de bezielende leiding van gastheer Jan Jaap Schmitz ervoor gezorgd dat ook onze patiënten een gezellige intocht konden beleven. En met DJ Jos erbij kon de dag niet meer stuk.

lees meer

Invoering één landelijk waarschuwingssysteem maakt kinderafdelingen nog veiliger Professionals kindzorg in Nederland verwachten veel van ‘Dutch PEWS’

19 juli 2019

Signaleringssysteem 'Dutch Pews' kan onderbuik gevoel van ouders 'meenemen' naast vitale functies van opgenomen kinderen in signaleringssysteem.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Jos Wessels: sinds 2014 DJ op het Radboudterras tijdens de intocht

19 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen.

lees meer

Eerste resultaten Vierdaagse Onderzoek 2019 bekend

19 juli 2019

De eerste resultaten van het onderzoeksteam van Prof. Maria Hopman van het Radboudumc zijn bekend.

lees meer

Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten

19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Ricardo Eeren: een jongensdroom in het teken van veiligheid

17 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen. Afl. 2 Beveiliger Ricardo Eeren: Veiligheid vóór alles!

lees meer