Nieuws nominatie zinnige zorg award
14 mei 2019

Angstige patiënten hoeven geen narcose, maar ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep via sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, kan ook prima op een polikliniek in plaats van de operatiekamer, geeft een sneller herstel en een korter verblijf in het ziekenhuis. Deze zorgvernieuwing van het Radboudumc is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van VGZ.

De Zinnige Zorg Award is voor het beste zorginitiatief dat de patiënt centraal én kostenbesparend is. Anesthesioloog Michiel Vaneker leidt het genomineerde Radboudumc-project. ‘Als een behandeling of onderzoek te belastend of pijnlijk is, dan kunnen patiënten dit ondergaan onder Procedurele Sedatie en Analgesie (PSA)’, vertelt hij in de laatste Radbode. Hoe werkt dit precies? ‘Met medicatietoediening onderdrukken we pijn, stress en angst bij de patiënt en dat maakt de omstandigheden ook optimaal voor de behandelaar. Inmiddels hebben we hiermee zoveel expertise opgedaan dat we in staat zijn procedures die voorheen alleen op de operatiekamer onder narcose konden, nu op de polikliniek onder PSA plaats kunnen vinden.’
De PSA wordt nu toegepast op de afdeling MKA voor het behandelen van patiënten die bijvoorbeeld angst hebben voor het trekken van een verstandskies.

98,8 procent

Patiënt waarderen het, blijkt uit een enquête. ‘Maar liefst 98,8 procent zou het aanbevelen aan iemand anders’, vertelt Michiel. Het is veel minder belastend dan narcose, patiënten hoeven niet meer naar de operatiekamer of verkoeverkamer, want PSA is snel uitgewerkt. Efficiënter en goedkoper, per procedure is er 60 procent reductie van de zorgkosten.

Breng nu je stem uit!

Ben je ook enthousiast over dit initiatief? Stem dan nu! Tot 2 juni kun je stemmen.

Meer nieuws


Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer

Gericht behandelen van zeldzame erfelijke syndromen

12 juni 2019

Het project “ProMiSe” is een van de eerste 17 projecten die financiering krijgen van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer

Opiaten-epidemie deel van de Nationale Wetenschapsa­genda

12 juni 2019

Een nieuw consortium van wetenschappers, zorginstellingen en farmaceutische bedrijven gaat het gebruik van verslavende pijnstillers in Nederland onderzoeken.

lees meer