Nieuws nominatie zinnige zorg award
14 mei 2019

Angstige patiënten hoeven geen narcose, maar ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep via sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, kan ook prima op een polikliniek in plaats van de operatiekamer, geeft een sneller herstel en een korter verblijf in het ziekenhuis. Deze zorgvernieuwing van het Radboudumc is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van VGZ.

De Zinnige Zorg Award is voor het beste zorginitiatief dat de patiënt centraal én kostenbesparend is. Anesthesioloog Michiel Vaneker leidt het genomineerde Radboudumc-project. ‘Als een behandeling of onderzoek te belastend of pijnlijk is, dan kunnen patiënten dit ondergaan onder Procedurele Sedatie en Analgesie (PSA)’, vertelt hij in de laatste Radbode. Hoe werkt dit precies? ‘Met medicatietoediening onderdrukken we pijn, stress en angst bij de patiënt en dat maakt de omstandigheden ook optimaal voor de behandelaar. Inmiddels hebben we hiermee zoveel expertise opgedaan dat we in staat zijn procedures die voorheen alleen op de operatiekamer onder narcose konden, nu op de polikliniek onder PSA plaats kunnen vinden.’
De PSA wordt nu toegepast op de afdeling MKA voor het behandelen van patiënten die bijvoorbeeld angst hebben voor het trekken van een verstandskies.

98,8 procent

Patiënt waarderen het, blijkt uit een enquête. ‘Maar liefst 98,8 procent zou het aanbevelen aan iemand anders’, vertelt Michiel. Het is veel minder belastend dan narcose, patiënten hoeven niet meer naar de operatiekamer of verkoeverkamer, want PSA is snel uitgewerkt. Efficiënter en goedkoper, per procedure is er 60 procent reductie van de zorgkosten.

Breng nu je stem uit!

Ben je ook enthousiast over dit initiatief? Stem dan nu! Tot 2 juni kun je stemmen.

Meer nieuws


Zeven hoogleraren benoemd als lid van Academia Europaea

22 augustus 2019

De Nijmeegse hoogleraren Hans van Bokhoven, Beatrice van der Heijden, Olivier Hekster, Nicoline Hoogerbrugge, Hans de Kroon, Asli Ozyurek en Michiel Vermeulen zijn onlangs benoemd in de Academia Europaea

lees meer

Social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap vaak onjuist

21 augustus 2019

Op Nederlandstalige social media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Uit een nieuwe analyse blijkt echter dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen.

lees meer

Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer