Nieuws nominatie zinnige zorg award
14 mei 2019

Angstige patiënten hoeven geen narcose, maar ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep via sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, kan ook prima op een polikliniek in plaats van de operatiekamer, geeft een sneller herstel en een korter verblijf in het ziekenhuis. Deze zorgvernieuwing van het Radboudumc is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van VGZ.

De Zinnige Zorg Award is voor het beste zorginitiatief dat de patiënt centraal én kostenbesparend is. Anesthesioloog Michiel Vaneker leidt het genomineerde Radboudumc-project. ‘Als een behandeling of onderzoek te belastend of pijnlijk is, dan kunnen patiënten dit ondergaan onder Procedurele Sedatie en Analgesie (PSA)’, vertelt hij in de laatste Radbode. Hoe werkt dit precies? ‘Met medicatietoediening onderdrukken we pijn, stress en angst bij de patiënt en dat maakt de omstandigheden ook optimaal voor de behandelaar. Inmiddels hebben we hiermee zoveel expertise opgedaan dat we in staat zijn procedures die voorheen alleen op de operatiekamer onder narcose konden, nu op de polikliniek onder PSA plaats kunnen vinden.’
De PSA wordt nu toegepast op de afdeling MKA voor het behandelen van patiënten die bijvoorbeeld angst hebben voor het trekken van een verstandskies.

98,8 procent

Patiënt waarderen het, blijkt uit een enquête. ‘Maar liefst 98,8 procent zou het aanbevelen aan iemand anders’, vertelt Michiel. Het is veel minder belastend dan narcose, patiënten hoeven niet meer naar de operatiekamer of verkoeverkamer, want PSA is snel uitgewerkt. Efficiënter en goedkoper, per procedure is er 60 procent reductie van de zorgkosten.

Breng nu je stem uit!

Ben je ook enthousiast over dit initiatief? Stem dan nu! Tot 2 juni kun je stemmen.

Meer nieuws


Genetische varianten voor Multiple Sclerose ontdekt

18 november 2019

Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS.

lees meer

Gekweekt minibrein legt hapering in neurologische communicatie bloot Verstoord contact tussen neuronen Kleefstra syndroom in kweekbakjes hersteld

18 november 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen.

lees meer

Lowlandsonderzoek laat potentie zien van reanimatietraining met virtual reality

18 november 2019

De cardiologen van Radboudumc die dit jaar tijdens Lowlands Science het onderzoek Lowlands Saves Lives uitvoerden, hebben de resultaten in recordtempo gepubliceerd in het toptijdschrift JAMA Cardiology.

lees meer

Rob Jetten en Pieter Derks ambassadeurs voor All4small Meer aandacht voor kwetsbare en te vroeg geboren kinderen

15 november 2019

Rob Jetten en Pieter Derks hebben vandaag hun handtekening gezet onder het ambassadeursschap voor All4small, verbonden aan het Radboudumc.

lees meer

Gezond ouder worden met een online coach

15 november 2019

Ook ouderen blijken zelf goed aan een gezondere leefstijl te kunnen werken met hulp van een online coach. Zo kunnen zij het risico op hart- en vaatziekten en dementie verlagen.

lees meer

Willem-Pieter de Boode benoemd tot hoogleraar Neonatologie

14 november 2019

Willem-Pieter de Boode is kinderarts-neonatoloog en staflid van de afdeling Neonatologie in het Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen. (English version included)

lees meer