Nieuws online mindfulness therapie voor patienten met kanker en psychische klachten
12 juli 2019

Hoogleraar psychiatrie Anne Speckens en hoogleraar medische psychologie Judith Prins hebben een KWF-subsidie ontvangen om online mindfulness therapie voor patiënten met kanker en psychische klachten te onderzoeken. Met dit project, uitgevoerd in samenwerking met Twente University, hopen de onderzoekers Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) op grotere schaal beschikbaar én bereikbaar te kunnen maken voor mensen met kanker.

Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) is één van de effectieve behandelingen voor angst- en somberheidsklachten bij kanker. In MBCT, een training van 8 groepssessies, staat het ontwikkelen van mindfulness centraal. Mindfulness is de vaardigheid om de aandacht te kunnen houden bij de ervaring van dit moment op dit moment op een vriendelijke, niet-oordelende manier. Mindfulness kan deelnemers helpen om bewuster te kiezen hoe ze willen omgaan met niet-helpende gewoontes.  
 
Online
Mensen met kanker kunnen niet altijd aan MBCT in groepsvorm meedoen. Daarom is eerder onderzocht of MBCT ook individueel online aangeboden kan worden. Online MBCT bleek ook effectief, maar er kleven ook nadelen aan deze vorm van online MBCT. Patiënten stopten vaak eerder dan de bedoeling was, misten steun van medepatiënten en de directe interactie met hun behandelaar.
 
Twee interventies testen
Met de bestaande online therapie als uitgangspunt willen de onderzoekers in dit nieuwe project samen met patiënten en patiëntenverenigingen twee nieuwe online MBCT-varianten ontwikkelen: De blended-MBCT, waarbij online- en groepsbijeenkomsten worden gecombineerd, met de voordelen van beide aanbiedingsvormen. Daarnaast kunnen sommige patiënten misschien goed uit de voeten met dezelfde online MBCT-interventie zonder begeleiding, maar met steun van bijvoorbeeld reminders en een virtuele coach. Beide interventies zullen worden getoetst op effectiviteit ten opzichte van gebruikelijke zorg in een randomized controlled trial (RCT).

Meer nieuws


Plasproblemen horen er niet bij Je kunt er wat aan doen

19 september 2019

Vandaag, 19 september, is het nationale plasdag. Veel mensen hebben last van plasproblemen. ‘Ze denken vaak dat het erbij hoort, maar je kunt er veel aan doen’, vertelt Erna Hermeling, verpleegkundig specialist van het Bekkenbodemcentrum Radboudumc.

lees meer

Nijmeegse samenwerking levert innovatief kandidaat-medicijn tegen malariaparasiet op

19 september 2019

Een molecuul dat ooit is ontworpen voor het genezen van de huidziekte psoriasis, blijkt bijzonder effectief tegen malaria. Voor deze infectieziekte heeft het kandidaat-medicijn veel potentie.

lees meer

RIHS pakt groots uit tijdens Weekend van de Wetenschap

18 september 2019

Het Radboud Institute for Health Sciences pakt op 6 oktober flink uit tijdens het Weekend van de Wetenschap. Bezoekers kunnen voor één dag in de huid kruipen van een gezondheidswetenschapper en zien, voelen en horen hoe spannend het Radboudumc is.

lees meer

Elektrische neus kan voorspellen of longkankerpatient baat heeft bij dure immuuntherapie

18 september 2019

Een ademanalyse die voorspelt of een patiënt met uitgezaaide (niet-kleincellige) longtumor baat heeft bij immuuntherapie? De e-nose kan het, zo blijkt uit onderzoek van Mirte Muller (AVL) en Rianne de Vries (Amsterdam UMC) en hoogleraar longziekten Michel van den Heuvel (Radboudumc).

lees meer

Prof Kit Roes benoemd tot hoogleraar Biostatistiek

13 september 2019

De heer Kit Roes is met ingang van 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Biostatistiek aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

lees meer