Nieuws online mindfulness therapie voor patienten met kanker en psychische klachten
12 juli 2019

Hoogleraar psychiatrie Anne Speckens en hoogleraar medische psychologie Judith Prins hebben een KWF-subsidie ontvangen om online mindfulness therapie voor patiënten met kanker en psychische klachten te onderzoeken. Met dit project, uitgevoerd in samenwerking met Twente University, hopen de onderzoekers Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) op grotere schaal beschikbaar én bereikbaar te kunnen maken voor mensen met kanker.

Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) is één van de effectieve behandelingen voor angst- en somberheidsklachten bij kanker. In MBCT, een training van 8 groepssessies, staat het ontwikkelen van mindfulness centraal. Mindfulness is de vaardigheid om de aandacht te kunnen houden bij de ervaring van dit moment op dit moment op een vriendelijke, niet-oordelende manier. Mindfulness kan deelnemers helpen om bewuster te kiezen hoe ze willen omgaan met niet-helpende gewoontes.  
 
Online
Mensen met kanker kunnen niet altijd aan MBCT in groepsvorm meedoen. Daarom is eerder onderzocht of MBCT ook individueel online aangeboden kan worden. Online MBCT bleek ook effectief, maar er kleven ook nadelen aan deze vorm van online MBCT. Patiënten stopten vaak eerder dan de bedoeling was, misten steun van medepatiënten en de directe interactie met hun behandelaar.
 
Twee interventies testen
Met de bestaande online therapie als uitgangspunt willen de onderzoekers in dit nieuwe project samen met patiënten en patiëntenverenigingen twee nieuwe online MBCT-varianten ontwikkelen: De blended-MBCT, waarbij online- en groepsbijeenkomsten worden gecombineerd, met de voordelen van beide aanbiedingsvormen. Daarnaast kunnen sommige patiënten misschien goed uit de voeten met dezelfde online MBCT-interventie zonder begeleiding, maar met steun van bijvoorbeeld reminders en een virtuele coach. Beide interventies zullen worden getoetst op effectiviteit ten opzichte van gebruikelijke zorg in een randomized controlled trial (RCT).
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Ricardo Eeren: een jongensdroom in het teken van veiligheid

17 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen. Afl. 2 Beveiliger Ricardo Eeren: Veiligheid vóór alles!

lees meer

Hoge bloeddruk te behandelen bij patienten met Alzheimer

17 juli 2019

Het idee dat een hoge bloeddruk bij oudere mensen met dementie beter niet kan worden behandeld, vanwege het risico van een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen klopt niet. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in een artikel in het vakblad Hypertension.

lees meer

Variaties in hersenstructuur gelinkt aan functie en gedrag

16 juli 2019

Mensen kunnen aanzienlijk verschillen in hersenstructuur, in de manier waarop hun hersenen zijn opgebouwd. Onderzoekers van het Radboudumc wisten globale variaties in de hersenstructuur te koppelen aan verschillen in bijvoorbeeld geheugenfunctie, eenzaamheid en intelligentie.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Linda Koster loopt Vierdaagse voor overleden man Henk

16 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen. Aflevering 1: Nefroloog Linda Koster over 'lopen als vorm van rouwverwerking'

lees meer

Zestien Veni subsidies voor onderzoekers Radboud

16 juli 2019

Zestien onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit krijgen een Veni-subsidie van NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

lees meer

Ideeengenerator beloont onderzoek naar immuuntherapie en locked in syndroom Nationale wetenschapsagenda financiert vier Nijmeegse projecten

16 juli 2019

Martin Dresler en Paul de Jonge van het Radboudumc hebben ieder 50.000 euro ontvangen van de Ideeëngenerator; het programma van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer