Nieuws online mindfulness therapie voor patienten met kanker en psychische klachten
12 juli 2019

Hoogleraar psychiatrie Anne Speckens en hoogleraar medische psychologie Judith Prins hebben een KWF-subsidie ontvangen om online mindfulness therapie voor patiënten met kanker en psychische klachten te onderzoeken. Met dit project, uitgevoerd in samenwerking met Twente University, hopen de onderzoekers Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) op grotere schaal beschikbaar én bereikbaar te kunnen maken voor mensen met kanker.

Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) is één van de effectieve behandelingen voor angst- en somberheidsklachten bij kanker. In MBCT, een training van 8 groepssessies, staat het ontwikkelen van mindfulness centraal. Mindfulness is de vaardigheid om de aandacht te kunnen houden bij de ervaring van dit moment op dit moment op een vriendelijke, niet-oordelende manier. Mindfulness kan deelnemers helpen om bewuster te kiezen hoe ze willen omgaan met niet-helpende gewoontes.  
 
Online
Mensen met kanker kunnen niet altijd aan MBCT in groepsvorm meedoen. Daarom is eerder onderzocht of MBCT ook individueel online aangeboden kan worden. Online MBCT bleek ook effectief, maar er kleven ook nadelen aan deze vorm van online MBCT. Patiënten stopten vaak eerder dan de bedoeling was, misten steun van medepatiënten en de directe interactie met hun behandelaar.
 
Twee interventies testen
Met de bestaande online therapie als uitgangspunt willen de onderzoekers in dit nieuwe project samen met patiënten en patiëntenverenigingen twee nieuwe online MBCT-varianten ontwikkelen: De blended-MBCT, waarbij online- en groepsbijeenkomsten worden gecombineerd, met de voordelen van beide aanbiedingsvormen. Daarnaast kunnen sommige patiënten misschien goed uit de voeten met dezelfde online MBCT-interventie zonder begeleiding, maar met steun van bijvoorbeeld reminders en een virtuele coach. Beide interventies zullen worden getoetst op effectiviteit ten opzichte van gebruikelijke zorg in een randomized controlled trial (RCT).

Meer nieuws


Mutaties in het SPOP gen veroorzaken twee verschillende syndromen met verstandelijke beperking Onderzoekers Radboudumc vinden gen met twee gezichten

28 februari 2020

Na een jarenlange medische speurtocht hebben onderzoekers van het Radboudumc en hun Zwitserse collega’s de oorzaak gevonden van twee zeldzame aandoeningen die een verstandelijke beperking met bijzondere gelaatskenmerken veroorzaakt.

lees meer

Arnt Schellekens benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie

26 februari 2020

Arnt Schellekens is met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan het Radboudumc.

lees meer

ImmUniverse wil meer individuele en ziekteoverstijgende aanpak immuun-gemedieerde ontstekingsziekten Europees project speurt naar gemeenschappelijke biomarkers voor colitis ulcerosa en atopische dermatitis

25 februari 2020

Het Radboudumc gaat met 25 Europese partners de onderliggende ziektemechanismen van Colitis ulcerosa en Atopische dermatitis onderzoeken om de diagnose en behandeling van patiënten met deze aandoeningen te verbeteren.

lees meer

Jurgen Fütterer benoemd tot hoogleraar Beeldgestuurde Oncologische Interventies

25 februari 2020

Jurgen Fütterer is met ingang van 1 december 2019 benoemd tot hoogleraar Beeldgestuurde Oncologische Interventies aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is expert op het gebied van beeldvormingstechnieken bij kanker, beeldgestuurde interventies en robotica.

lees meer

Onderzoekers Radboudumc in twee projecten NWO Groot

25 februari 2020

Michel Vermeulen en Peter Friedl van het Radboudumc nemen deel aan twee onderzoeksprojecten die een NWO-Groot subsidie hebben ontvangen in het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer