Nieuws Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek
11 oktober 2019

Het publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag een bijdrage leveren aan innovatief wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten. Naast het gebruik van inslikbare capsules wordt de lichaamstemperatuur ook met videobeelden bepaald. De onderzoekers vragen het publiek om voor dit doel filmpjes in te sturen.
 
Lichaamstemperatuur tijdens inspanning.
Tijdens inspanning stijgt de lichaamstemperatuur. De mate van stijging is afhankelijk van de duur en intensiteit van het sporten. Daarnaast speelt ook de omgevingstemperatuur een belangrijke rol. Als het warm is zal de lichaamstemperatuur meer stijgen dan als het koud is. Een toename van de lichaamstemperatuur tijdens inspanning is normaal, maar kan ook te hoog worden waardoor de sportprestaties afnemen en er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.
 
Thermometer, capsule, camera.
De lichaamstemperatuur wordt normaal gemeten met een thermometer, maar dit is tijdens inspanning niet mogelijk. Een alternatief is het gebruik van een inslikbare temperatuurcapsule die in het darmstelsel de temperatuur meet en gegevens doorstuurt naar een heupband en/of smartphone. Het onderzoeksteam van Radboudumc en TU Delft werkt gezamenlijk aan nieuwe methoden om de lichaamstemperatuur van sporters op grote schaal te meten. Door kunstmatige intelligentie toe te passen op videobeelden kan mogelijk de lichaamstemperatuur van sporters gemeten worden.
 
Help het onderzoeksteam
Het publiek dat tijdens de Marathon Eindhoven langs de route staat kan het onderzoeksteam helpen met het verzamelen van waardevolle gegevens. Door een filmpje met je smartphone van voorbijlopende hardlopers op te nemen kan je al een bijdrage leveren. De filmpjes zijn via de website www.marathoneindhovendata.nl naar het onderzoeksteam te sturen.

 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Indira Tendolkar benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry

22 november 2019

Neuroloog, psychiater en psychotherapeut Indira Tendolkar is met ingang van 1 oktober 2019 benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

lees meer

Innovatieproject is Beste Onderwijs­innovatie 2019 volgens Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs Studenten ontwikkelen zelfbedachte zorginnovaties

22 november 2019

Het Innovatieproject is een unieke onderwijsvorm waarin studenten in teamverband werken aan een zelfgekozen probleem in de gezondheidszorg, en een innovatie hiervoor bedenken.

lees meer

Nederlandse hoogleraren dementie ontmoetten minister Hugo de Jonge

21 november 2019

Nederlandse hoogleraren op bezoek bij Minister Hugo de Jonge. Radboudumc was erbij. Meer geld voor preventie van dementie.

lees meer

Veertien Radboud-onderzoekers in de lijst van meest geciteerde wetenschappers

21 november 2019

Web of Science maakte de 1% meest geciteerde wetenschappers van de periode 2008-2018 bekend. Maar liefst acht wetenschappers van Radboudumc haalden de lijst, en zes van Radboud Universiteit.

lees meer

Genetische varianten voor Multiple Sclerose ontdekt

18 november 2019

Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS.

lees meer

Gekweekt minibrein legt hapering in neurologische communicatie bloot Verstoord contact tussen neuronen Kleefstra syndroom in kweekbakjes hersteld

18 november 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen.

lees meer