Nieuws Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek
11 oktober 2019

Het publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag een bijdrage leveren aan innovatief wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten. Naast het gebruik van inslikbare capsules wordt de lichaamstemperatuur ook met videobeelden bepaald. De onderzoekers vragen het publiek om voor dit doel filmpjes in te sturen.
 
Lichaamstemperatuur tijdens inspanning.
Tijdens inspanning stijgt de lichaamstemperatuur. De mate van stijging is afhankelijk van de duur en intensiteit van het sporten. Daarnaast speelt ook de omgevingstemperatuur een belangrijke rol. Als het warm is zal de lichaamstemperatuur meer stijgen dan als het koud is. Een toename van de lichaamstemperatuur tijdens inspanning is normaal, maar kan ook te hoog worden waardoor de sportprestaties afnemen en er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.
 
Thermometer, capsule, camera.
De lichaamstemperatuur wordt normaal gemeten met een thermometer, maar dit is tijdens inspanning niet mogelijk. Een alternatief is het gebruik van een inslikbare temperatuurcapsule die in het darmstelsel de temperatuur meet en gegevens doorstuurt naar een heupband en/of smartphone. Het onderzoeksteam van Radboudumc en TU Delft werkt gezamenlijk aan nieuwe methoden om de lichaamstemperatuur van sporters op grote schaal te meten. Door kunstmatige intelligentie toe te passen op videobeelden kan mogelijk de lichaamstemperatuur van sporters gemeten worden.
 
Help het onderzoeksteam
Het publiek dat tijdens de Marathon Eindhoven langs de route staat kan het onderzoeksteam helpen met het verzamelen van waardevolle gegevens. Door een filmpje met je smartphone van voorbijlopende hardlopers op te nemen kan je al een bijdrage leveren. De filmpjes zijn via de website www.marathoneindhovendata.nl naar het onderzoeksteam te sturen.

 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Nieuwe donorwet van kracht per 1 juli Wat is de impact van deze wet? En wat zijn de grootste misverstanden hierover?

2 juli 2020

Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet. Orgaandonatie--coördinator Willem Hordijk licht de impact van de wijziging toe, en neuroloog-intensivist Farid Abdo bespreekt de 5 grootste misverstanden over deze nieuwe wet.

lees meer

Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer

Invasieve schimmelinfecties bij influenza en COVID-19

29 juni 2020

In de longen van veel COVID-patiënten op de IC wordt de Aspergillus schimmel aangetroffen. Het lijkt op wat wordt gezien bij influenzapatiënten op de IC, maar op basis van de eerste gegevens lijkt een ernstige schimmelinfectie bij COVID-patiënten minder vaak voor te komen. Alertheid blijft geboden.

lees meer

Langdurige onzekerheid over gehoorverlies bij 12 Nederlandse families opgehelderd

29 juni 2020

De schuldige is één genetische afwijking, die met deze ontdekking meteen een van de meest voorkomende oorzaken van erfelijk gehoorverlies bij Nederlanders is.

lees meer

Versoepeling toegangsbeleid Radboudumc Alleen samen voorkomen we verspreiding van het coronavirus

26 juni 2020

Na de eerste weken met het nieuwe toegangsbeleid voor begeleiders en bezoekers in het Radboudumc, is er nu ruimte gekomen om hierin wat te versoepelen. Dit betekent dat er meer uitzonderingen zijn toegevoegd voor begeleiders en bezoekers. Hier leest u hoe u ons kunt bezoeken.

lees meer

Nieuwe manier van werken ziekenhuizen leidt tot doelmatiger zorg zonder kwaliteitsverlies

25 juni 2020

Door nieuwe manieren van werken in Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Bernhoven in Uden is de doelmatigheid van de zorg verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van IQ Healthcare.

lees meer