Nieuws RIHS pakt groots uit tijdens Weekend van de Wetenschap
18 september 2019

Het Radboud Institute for Health Sciences, één van de drie onderzoeksinstituten van het Radboudumc, pakt op 6 oktober flink uit tijdens het Weekend van de Wetenschap. Bezoekers kunnen voor één dag in de huid kruipen van een gezondheidswetenschapper en zien, voelen en horen hoe spannend het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) is.

Klaas kan alles

Gastheer van de dag is Klaas van Kruistum, bekend van televisieprogramma’s als Klaas kan Alles, Zapplive en Checkpoint en van zijn deelname aan Wie is de Mol?. Klaas gaat, onder begeleiding van onderzoeker Thomas van den Heuvel, de ‘baby-battle’ aan met een echo-apparaat. In de collegezaal maakt Klaas eerst met een traditioneel apparaat een echo bij een zwangere vrouw om te benoemen wat hij ziet, en daarna doet hij dat nogmaals, maar dan met behulp van de babyviewer, een draagbaar echosysteem dat is ontwikkeld om moedersterfte onder zwangere vrouwen in Afrika tegen te gaan.

Ruimte voor vragen

Tijdens de open dag staan vragen rondom innovatieve zorg en patiënten centraal. Hoe helpt de computer bij het opsporen van ziekte? Worden robots al veel gebruikt in de zorg? Hoe oefent een kinderchirurg eigenlijk? Deelnemers van jong tot oud kunnen het antwoord op deze vragen komen ontdekken op de kinderuniversiteit (6-12 jaar) en tijdens minicolleges (vanaf 12 jaar). Er is ook een wetenschapsmarkt, waar bezoekers onder meer zelf een echo kunnen maken van een babyhart, en kunnen ontdekken welke rol virtual reality, sensoren en games in de zorg van de toekomst kan gaan spelen.

Op expeditie

Er is naast vragen stellen ook veel te doen! De bezoekers kunnen zelf aan de slag met een fluorescentie-camera of ‘op expeditie’ gaan naar bijvoorbeeld de snijzaal, het anatomisch museum of het helidek. Ook is dit jaar weer het Teddyberenziekenhuis geopend, waar kinderen hun knuffel kunnen laten ‘opereren.’

Meer informatie en aanmelden

De open dag van het RIHS duurt van 12:00 tot 16:00, en vindt plaats in het Radboudumc Studiecentrum (Geert Grooteplein Noord 21). Meer informatie over de open dag en het volledige programma is te vinden op www.radboudumc.nl/opendag. Voor het eerst is het Radboudumc hoofddeelnemer van Weekend van de Wetenschap.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

06 24 59 27 70

Meer nieuws


Laat je leefstijl checken en doe mee aan reanimatie-oefening met een VR-bril

12 oktober 2019

Het Radboudumc besteedt jaarlijks extra aandacht aan leefstijl en gezondheid voor medewerkers, en voor patiënten, bezoekers en andere belangstellenden. Dit jaar kunt u hiervoor terecht op 16 oktober van 10.00 tot 14.00 uur.

lees meer

Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer

Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek

11 oktober 2019

Publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag helpen bij wetenschappelijk onderzoek. De TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten, onder andere met videobeelden. Het publiek kan voor dit doel filmpjes insturen.

lees meer

Prinses Margriet op werkbezoek bij oogonderzoeksprogramma Ter gelegenheid van World Sight Day

11 oktober 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bracht op donderdagmiddag 10 oktober een werkbezoek aan het oogonderzoeksprogramma van Bartiméus voor mensen met een verstandelijke beperking bij ’s Heeren Loo in Ermelo.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor neurochirurg prof. dr. J.A. Grotenhuis Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

10 oktober 2019

André Grotenhuis ontving bij zijn afscheid op donderdag 10 oktober een lintje voor zijn buitengewone verdiensten in de Neurochirurgie.

lees meer