Nieuws RIHS pakt groots uit tijdens Weekend van de Wetenschap
18 september 2019

Het Radboud Institute for Health Sciences, één van de drie onderzoeksinstituten van het Radboudumc, pakt op 6 oktober flink uit tijdens het Weekend van de Wetenschap. Bezoekers kunnen voor één dag in de huid kruipen van een gezondheidswetenschapper en zien, voelen en horen hoe spannend het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) is.

Klaas kan alles

Gastheer van de dag is Klaas van Kruistum, bekend van televisieprogramma’s als Klaas kan Alles, Zapplive en Checkpoint en van zijn deelname aan Wie is de Mol?. Klaas gaat, onder begeleiding van onderzoeker Thomas van den Heuvel, de ‘baby-battle’ aan met een echo-apparaat. In de collegezaal maakt Klaas eerst met een traditioneel apparaat een echo bij een zwangere vrouw om te benoemen wat hij ziet, en daarna doet hij dat nogmaals, maar dan met behulp van de babyviewer, een draagbaar echosysteem dat is ontwikkeld om moedersterfte onder zwangere vrouwen in Afrika tegen te gaan.

Ruimte voor vragen

Tijdens de open dag staan vragen rondom innovatieve zorg en patiënten centraal. Hoe helpt de computer bij het opsporen van ziekte? Worden robots al veel gebruikt in de zorg? Hoe oefent een kinderchirurg eigenlijk? Deelnemers van jong tot oud kunnen het antwoord op deze vragen komen ontdekken op de kinderuniversiteit (6-12 jaar) en tijdens minicolleges (vanaf 12 jaar). Er is ook een wetenschapsmarkt, waar bezoekers onder meer zelf een echo kunnen maken van een babyhart, en kunnen ontdekken welke rol virtual reality, sensoren en games in de zorg van de toekomst kan gaan spelen.

Op expeditie

Er is naast vragen stellen ook veel te doen! De bezoekers kunnen zelf aan de slag met een fluorescentie-camera of ‘op expeditie’ gaan naar bijvoorbeeld de snijzaal, het anatomisch museum of het helidek. Ook is dit jaar weer het Teddyberenziekenhuis geopend, waar kinderen hun knuffel kunnen laten ‘opereren.’

Meer informatie en aanmelden

De open dag van het RIHS duurt van 12:00 tot 16:00, en vindt plaats in het Radboudumc Studiecentrum (Geert Grooteplein Noord 21). Meer informatie over de open dag en het volledige programma is te vinden op www.radboudumc.nl/opendag. Voor het eerst is het Radboudumc hoofddeelnemer van Weekend van de Wetenschap.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Magnesium lijkt vaatverkalking bij nierfalen te remmen Eindelijk effectief middel tegen verkalking van vaten?

18 september 2020

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Fysioloog Anique ter Braake promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek,

lees meer

Annette Schenck benoemd tot hoogleraar op de afdeling Genetica

16 september 2020

Annette Schenck is met ingang van 1 augustus benoemd tot hoogleraar Translational Genomics of Neurodevelopmental Disorders.

lees meer

Promotie leidt tot nieuwe techniek om vaatontwikkeling te volgen

16 september 2020

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe de kliniek hiervan kan profiteren

lees meer