Nieuws RIHS pakt groots uit tijdens Weekend van de Wetenschap
18 september 2019

Het Radboud Institute for Health Sciences, één van de drie onderzoeksinstituten van het Radboudumc, pakt op 6 oktober flink uit tijdens het Weekend van de Wetenschap. Bezoekers kunnen voor één dag in de huid kruipen van een gezondheidswetenschapper en zien, voelen en horen hoe spannend het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) is.

Klaas kan alles

Gastheer van de dag is Klaas van Kruistum, bekend van televisieprogramma’s als Klaas kan Alles, Zapplive en Checkpoint en van zijn deelname aan Wie is de Mol?. Klaas gaat, onder begeleiding van onderzoeker Thomas van den Heuvel, de ‘baby-battle’ aan met een echo-apparaat. In de collegezaal maakt Klaas eerst met een traditioneel apparaat een echo bij een zwangere vrouw om te benoemen wat hij ziet, en daarna doet hij dat nogmaals, maar dan met behulp van de babyviewer, een draagbaar echosysteem dat is ontwikkeld om moedersterfte onder zwangere vrouwen in Afrika tegen te gaan.

Ruimte voor vragen

Tijdens de open dag staan vragen rondom innovatieve zorg en patiënten centraal. Hoe helpt de computer bij het opsporen van ziekte? Worden robots al veel gebruikt in de zorg? Hoe oefent een kinderchirurg eigenlijk? Deelnemers van jong tot oud kunnen het antwoord op deze vragen komen ontdekken op de kinderuniversiteit (6-12 jaar) en tijdens minicolleges (vanaf 12 jaar). Er is ook een wetenschapsmarkt, waar bezoekers onder meer zelf een echo kunnen maken van een babyhart, en kunnen ontdekken welke rol virtual reality, sensoren en games in de zorg van de toekomst kan gaan spelen.

Op expeditie

Er is naast vragen stellen ook veel te doen! De bezoekers kunnen zelf aan de slag met een fluorescentie-camera of ‘op expeditie’ gaan naar bijvoorbeeld de snijzaal, het anatomisch museum of het helidek. Ook is dit jaar weer het Teddyberenziekenhuis geopend, waar kinderen hun knuffel kunnen laten ‘opereren.’

Meer informatie en aanmelden

De open dag van het RIHS duurt van 12:00 tot 16:00, en vindt plaats in het Radboudumc Studiecentrum (Geert Grooteplein Noord 21). Meer informatie over de open dag en het volledige programma is te vinden op www.radboudumc.nl/opendag. Voor het eerst is het Radboudumc hoofddeelnemer van Weekend van de Wetenschap.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Mark Janssen per 15 maart 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

16 december 2019

Mark Janssen is met ingang van 15 maart 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc met de aandachtsgebieden financiën en financiële bedrijfsvoering, ICT en bouw. Hij volgt Cees Buren op.

lees meer

Robert Takes benoemd tot hoogleraar in de Keel-, Neus-, Oorheelkunde

12 december 2019

KNO-arts en keteneigenaar hoofd-halsoncologie Robert Takes is benoemd tot hoogleraar in de Keel-, Neus-, Oorheelkunde, in het bijzonder de Hoofd-Hals Oncologie aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

lees meer

Christine Mohrmann Stipendium 2019 voor twee promovendi Radboudumc

12 december 2019

Tien vrouwelijke promovendi van de Radboud Universiteit ontvingen dinsdag 10 december een Christine Mohrmann Stipendium.

lees meer

Meekijken met een hersenoperatie? Parkinsonpatiënt ondergaat deep brain stimulation

12 december 2019

Neurochirurg Saman Vinke en neuroloog Rianne Esselink nemen je mee in de operatiekamer van het Radboudumc.

lees meer

Turbo grants voor onderzoekers Radboudumc en Universiteit Twente

11 december 2019

Het TURBO-programma van het Radboudumc en de Universiteit Twente heeft vier subsidies toegekend voor nieuw technisch-medisch onderzoek. De onderzoeksgroepen kunnen met de subsidie een innovatief idee uitwerken dat moet leiden tot een vervolgaanvraag bij een externe subsidieverstrekker.

lees meer

Haiko Bloemendal benoemd tot hoogleraar Netwerken in Oncologie

10 december 2019

Voorzitter van het Centrum voor Oncologie en medisch oncoloog Haiko Bloemendal is met ingang van 1 november benoemd tot hoogleraar Netwerken in Oncologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

lees meer