Nieuws Sportmogelijkheden chronisch zieke kinderen
24 januari 2019

In Nederland leven ruim 13.000 kinderen met een motorisch beperking. Sportmogelijkheden voor deze kinderen zijn erg beperkt. Daarnaast zijn de meeste sportlessen alleen gericht op fysieke aspecten, maar blijven belangrijke psychosociale aspecten achter. Het Radboudumc wil graag een sportprogramma ontwikkelen dat aandacht besteedt aan zowel de fysieke als psychosociale ontwikkeling van jongeren met een motorische beperking.

Trainingen die beide aspecten bevatten bestaan al in de vorm van martial arts (verdedigingskunsten zoals karate, judo en taekwon-do). Tijdens martial arts lessen worden fysieke aspecten als kracht, lenigheid, coördinatie en balans getraind, maar er is ook veel aandacht voor psychosociale aspecten zoals zelfbeeld, zelfvertrouwen en weerbaarheid.

Daarmee lijken martial arts een ideale basis te zijn voor een sportprogramma gericht op zowel fysieke als psychosociale aspecten. De reguliere martial arts trainingen zijn echter niet een op een toegankelijk voor jongeren met een motorische beperking. Het is belangrijk om te kijken welke oefeningen wel en niet haalbaar zijn en of alle oefeningen veilig zijn. Daarom wordt in samenwerking met medische-, onderwijs-, en martial arts experts en ervaringsdeskundigen (ouders en jongeren) een aangepast sportprogramma ontwikkeld.

Het Radboudumc start nu met een pilotstudie waarin wordt bekeken of dit aangepaste programma haalbaar en effectief is voor een grote groep kinderen en jongeren met chronische motorische beperkingen. Eerder al werd een aangepaste training succesvol ingezet voor jongens met Duchenne spierdystrofie tijdens de Duchenne dag 2018. Uiteindelijk is het doel om kinderen die kennis hebben gemaakt met martial arts trainingen te laten doorstromen in reguliere martial arts klassen. Door samenwerking met de sportbond ‘ITF Nederland’ wordt gekeken naar de mogelijkheden om dit programma ook op grotere schaal te implementeren.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Niets te gek voor de patiënt; ook niet tijdens de Vierdaagse Ook voor patiënten een leuke Vierdaagse-intocht

19 juli 2019

Ook dit jaar heeft een team van vrijwilligers, logistiek medewerkers, beveiligers, artsen en verpleegkundigen onder de bezielende leiding van gastheer Jan Jaap Schmitz ervoor gezorgd dat ook onze patiënten een gezellige intocht konden beleven. En met DJ Jos erbij kon de dag niet meer stuk.

lees meer

Invoering één landelijk waarschuwingssysteem maakt kinderafdelingen nog veiliger Professionals kindzorg in Nederland verwachten veel van ‘Dutch PEWS’

19 juli 2019

Signaleringssysteem 'Dutch Pews' kan onderbuik gevoel van ouders 'meenemen' naast vitale functies van opgenomen kinderen in signaleringssysteem.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Jos Wessels: sinds 2014 DJ op het Radboudterras tijdens de intocht

19 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen.

lees meer

Eerste resultaten Vierdaagse Onderzoek 2019 bekend

19 juli 2019

De eerste resultaten van het onderzoeksteam van Prof. Maria Hopman van het Radboudumc zijn bekend.

lees meer

Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten

19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Ricardo Eeren: een jongensdroom in het teken van veiligheid

17 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen. Afl. 2 Beveiliger Ricardo Eeren: Veiligheid vóór alles!

lees meer