Nieuws Sportmogelijkheden chronisch zieke kinderen

24 januari 2019

In Nederland leven ruim 13.000 kinderen met een motorisch beperking. Sportmogelijkheden voor deze kinderen zijn erg beperkt. Daarnaast zijn de meeste sportlessen alleen gericht op fysieke aspecten, maar blijven belangrijke psychosociale aspecten achter. Het Radboudumc wil graag een sportprogramma ontwikkelen dat aandacht besteedt aan zowel de fysieke als psychosociale ontwikkeling van jongeren met een motorische beperking.

Trainingen die beide aspecten bevatten bestaan al in de vorm van martial arts (verdedigingskunsten zoals karate, judo en taekwon-do). Tijdens martial arts lessen worden fysieke aspecten als kracht, lenigheid, coördinatie en balans getraind, maar er is ook veel aandacht voor psychosociale aspecten zoals zelfbeeld, zelfvertrouwen en weerbaarheid.

Daarmee lijken martial arts een ideale basis te zijn voor een sportprogramma gericht op zowel fysieke als psychosociale aspecten. De reguliere martial arts trainingen zijn echter niet een op een toegankelijk voor jongeren met een motorische beperking. Het is belangrijk om te kijken welke oefeningen wel en niet haalbaar zijn en of alle oefeningen veilig zijn. Daarom wordt in samenwerking met medische-, onderwijs-, en martial arts experts en ervaringsdeskundigen (ouders en jongeren) een aangepast sportprogramma ontwikkeld.

Het Radboudumc start nu met een pilotstudie waarin wordt bekeken of dit aangepaste programma haalbaar en effectief is voor een grote groep kinderen en jongeren met chronische motorische beperkingen. Eerder al werd een aangepaste training succesvol ingezet voor jongens met Duchenne spierdystrofie tijdens de Duchenne dag 2018. Uiteindelijk is het doel om kinderen die kennis hebben gemaakt met martial arts trainingen te laten doorstromen in reguliere martial arts klassen. Door samenwerking met de sportbond ‘ITF Nederland’ wordt gekeken naar de mogelijkheden om dit programma ook op grotere schaal te implementeren.

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

11 april is het Wereld Parkinson Dag. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan de ziekte van Parkinson. De op één na meest progressieve hersenziekte in de wereld. Nederland telt 50.000 mensen met deze aandoening. Verwacht wordt dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld.

lees meer