Nieuws Sportmogelijkheden chronisch zieke kinderen

24 januari 2019

In Nederland leven ruim 13.000 kinderen met een motorisch beperking. Sportmogelijkheden voor deze kinderen zijn erg beperkt. Daarnaast zijn de meeste sportlessen alleen gericht op fysieke aspecten, maar blijven belangrijke psychosociale aspecten achter. Het Radboudumc wil graag een sportprogramma ontwikkelen dat aandacht besteedt aan zowel de fysieke als psychosociale ontwikkeling van jongeren met een motorische beperking.

Trainingen die beide aspecten bevatten bestaan al in de vorm van martial arts (verdedigingskunsten zoals karate, judo en taekwon-do). Tijdens martial arts lessen worden fysieke aspecten als kracht, lenigheid, coördinatie en balans getraind, maar er is ook veel aandacht voor psychosociale aspecten zoals zelfbeeld, zelfvertrouwen en weerbaarheid.

Daarmee lijken martial arts een ideale basis te zijn voor een sportprogramma gericht op zowel fysieke als psychosociale aspecten. De reguliere martial arts trainingen zijn echter niet een op een toegankelijk voor jongeren met een motorische beperking. Het is belangrijk om te kijken welke oefeningen wel en niet haalbaar zijn en of alle oefeningen veilig zijn. Daarom wordt in samenwerking met medische-, onderwijs-, en martial arts experts en ervaringsdeskundigen (ouders en jongeren) een aangepast sportprogramma ontwikkeld.

Het Radboudumc start nu met een pilotstudie waarin wordt bekeken of dit aangepaste programma haalbaar en effectief is voor een grote groep kinderen en jongeren met chronische motorische beperkingen. Eerder al werd een aangepaste training succesvol ingezet voor jongens met Duchenne spierdystrofie tijdens de Duchenne dag 2018. Uiteindelijk is het doel om kinderen die kennis hebben gemaakt met martial arts trainingen te laten doorstromen in reguliere martial arts klassen. Door samenwerking met de sportbond ‘ITF Nederland’ wordt gekeken naar de mogelijkheden om dit programma ook op grotere schaal te implementeren.

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. . Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is gepubliceerd in PLoS Medicine.

lees meer