Nieuws Valkhofleerstoel voor Elisabeth Binder
27 november 2019

Op 26 november werd professor Elisabeth Binder van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie geïnstalleerd op de Valkhofleerstoel, en hield zij haar Valkhof Lecture.
 
Na een korte introductie door Judith Prins, hoofd van het RIHS, en een laudatio door professor Genetica Barbara Franke, die Binder nomineerde, hield Binder haar Valkhof Lecture over epigenetica en psychiatrische aandoeningen. Epigenetica is de beïnvloeding van de manier waarop het genetische materiaal wordt afgelezen, zonder dat het genetische materiaal zelf verandert.
 
Binder liet zien dat gebeurtenissen die een zwangere vrouw overkomen, invloed kunnen hebben op stress bij het kind. Epigenetica kan de stressreactie veranderen, zodat er een soort herinnering ontstaat aan een stressvol moment, maar dan op genetisch niveau. Binders werk gaat in op de moleculaire werking van deze interacties. Ook onderzoekt zij de mogelijkheden voor het gebruik van organoïden als model voor het ongeboren brein.
 
Elisabeth Binder (1971) is geboren in Wenen, en studeerde geneeskunde in zowel Wenen als Atlanta in de Verenigde Staten. Vanaf 2007 heeft zij haar eigen onderzoeksgroep aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie, maar sinds 2013 is zij hier ook directeur van. Haar werk wordt internationaal gewaardeerd, en de benoeming kon op veel enthousiasme rekenen bij onze onderzoekers in de genetica en neurologie.
 
Voor de Valkhofleerstoel wordt elk jaar aan een vooraanstaande vrouwelijke wetenschapper uitgenodigd, om samenwerking te stimuleren. Zowel de onderzoekers als het onderwijs profiteren van de Valkhofleerstoel.
 
Op de foto wordt Elisabeth Binder (midden) gefeliciteerd door Judith Prins (rechts) en Barbara Franke (links).
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Radboudumc en Voeding Leeft willen met nieuwe leefstijlbehandeling kankerprognose verbeteren

3 juli 2020

Radboudumc, Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl slaan de handen ineen om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor de groeiende groep kankerpatiënten.

lees meer

Carolijn Ploem per 1 oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

3 juli 2020

Drs. Carolijn J. Ploem is door het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit met ingang van 1 oktober 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Zij krijgt de portefeuille Organisatie van Zorg & Human Resources.

lees meer

Radboudumc-artsen naar Suriname voor COVID-hulp

3 juli 2020

Vandaag vertrekt vanaf Schiphol een landelijk team van COVID-deskundigen naar Suriname om ondersteuning te bieden bij de COVID-zorg aldaar. Het Radboudumc coördineert deze hulpactie en biedt terplekke ook hulp en expertise met de inzet van onder meer infectiologen.

lees meer

Herma Renkema benoemd tot Chief Early Development Officer bij Khondrion

3 juli 2020

Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, heeft Herma Renkema per 1 juli 2020 benoemd tot Chief Early Development Officer. Ze zal zich sterk richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor mitochondriële ziekten.

lees meer

Nieuwe donorwet van kracht per 1 juli Wat is de impact van deze wet? En wat zijn de grootste misverstanden hierover?

2 juli 2020

Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet. Orgaandonatie--coördinator Willem Hordijk licht de impact van de wijziging toe, en neuroloog-intensivist Farid Abdo bespreekt de 5 grootste misverstanden over deze nieuwe wet.

lees meer

Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer