Nieuws Valkhofleerstoel voor Elisabeth Binder
27 november 2019

Op 26 november werd professor Elisabeth Binder van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie geïnstalleerd op de Valkhofleerstoel, en hield zij haar Valkhof Lecture.
 
Na een korte introductie door Judith Prins, hoofd van het RIHS, en een laudatio door professor Genetica Barbara Franke, die Binder nomineerde, hield Binder haar Valkhof Lecture over epigenetica en psychiatrische aandoeningen. Epigenetica is de beïnvloeding van de manier waarop het genetische materiaal wordt afgelezen, zonder dat het genetische materiaal zelf verandert.
 
Binder liet zien dat gebeurtenissen die een zwangere vrouw overkomen, invloed kunnen hebben op stress bij het kind. Epigenetica kan de stressreactie veranderen, zodat er een soort herinnering ontstaat aan een stressvol moment, maar dan op genetisch niveau. Binders werk gaat in op de moleculaire werking van deze interacties. Ook onderzoekt zij de mogelijkheden voor het gebruik van organoïden als model voor het ongeboren brein.
 
Elisabeth Binder (1971) is geboren in Wenen, en studeerde geneeskunde in zowel Wenen als Atlanta in de Verenigde Staten. Vanaf 2007 heeft zij haar eigen onderzoeksgroep aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie, maar sinds 2013 is zij hier ook directeur van. Haar werk wordt internationaal gewaardeerd, en de benoeming kon op veel enthousiasme rekenen bij onze onderzoekers in de genetica en neurologie.
 
Voor de Valkhofleerstoel wordt elk jaar aan een vooraanstaande vrouwelijke wetenschapper uitgenodigd, om samenwerking te stimuleren. Zowel de onderzoekers als het onderwijs profiteren van de Valkhofleerstoel.
 
Op de foto wordt Elisabeth Binder (midden) gefeliciteerd door Judith Prins (rechts) en Barbara Franke (links).
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Anne Speckens bij de Boeddhistische Blik NCRV Zondag 19 januari Boeddha's in het Westen deel 2, NCRV, NPO2, 15.25 uur

16 januari 2020

Zondag 19 januari is deel 2 te zien van de Boeddhistische Blik, Boeddha's in het Westen. Anne Speckens wordt daarin ook geïnterviewd o.a. over Mindfulness.

lees meer

Promotie: hoe snel kun je zien als je ouder wordt?

15 januari 2020

De snelheid waarmee we zien is niet iets waar we vaak over nadenken. Het is iets dat we veelal voor lief nemen, en ook de meeste oogtests gaan eraan voorbij. Karlijn Woutersen deed wel onderzoek naar dit onderwerp en promoveerde er 15 januari op.

lees meer

Intensivist Farid Abdo bij Op1 over donorregistratie

14 januari 2020

Nierstichting en Patiëntenvereniging starten campagne 'Doneer 1 minuut' over registratie donorschap

lees meer

Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

13 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Rubicon-subsidie voor 2 jonge Radboudumc-onderzoekers Beurzen voor Marieke Klein en Sami Mohammed

13 januari 2020

De prestigieuze Rubicon-beurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

lees meer