Nieuws Valkhofleerstoel voor Elisabeth Binder

27 november 2019

Op 26 november werd professor Elisabeth Binder van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie geïnstalleerd op de Valkhofleerstoel, en hield zij haar Valkhof Lecture.
 
Na een korte introductie door Judith Prins, hoofd van het RIHS, en een laudatio door professor Genetica Barbara Franke, die Binder nomineerde, hield Binder haar Valkhof Lecture over epigenetica en psychiatrische aandoeningen. Epigenetica is de beïnvloeding van de manier waarop het genetische materiaal wordt afgelezen, zonder dat het genetische materiaal zelf verandert.
 
Binder liet zien dat gebeurtenissen die een zwangere vrouw overkomen, invloed kunnen hebben op stress bij het kind. Epigenetica kan de stressreactie veranderen, zodat er een soort herinnering ontstaat aan een stressvol moment, maar dan op genetisch niveau. Binders werk gaat in op de moleculaire werking van deze interacties. Ook onderzoekt zij de mogelijkheden voor het gebruik van organoïden als model voor het ongeboren brein.
 
Elisabeth Binder (1971) is geboren in Wenen, en studeerde geneeskunde in zowel Wenen als Atlanta in de Verenigde Staten. Vanaf 2007 heeft zij haar eigen onderzoeksgroep aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie, maar sinds 2013 is zij hier ook directeur van. Haar werk wordt internationaal gewaardeerd, en de benoeming kon op veel enthousiasme rekenen bij onze onderzoekers in de genetica en neurologie.
 
Voor de Valkhofleerstoel wordt elk jaar aan een vooraanstaande vrouwelijke wetenschapper uitgenodigd, om samenwerking te stimuleren. Zowel de onderzoekers als het onderwijs profiteren van de Valkhofleerstoel.
 
Op de foto wordt Elisabeth Binder (midden) gefeliciteerd door Judith Prins (rechts) en Barbara Franke (links).

Meer nieuws


Gentherapie myotone dystrofie type 1 vereist ook epigenetische ingreep Alleen genetische mutatie verwijderen lijkt onvoldoende

8 mei 2024

Correctie van een genetische mutatie repareert niet automatisch ook de epigenetische veranderingen ontdekte Rick Wansink bij onderzoek naar myotone dystrofie type 1. Dat heeft ook consequenties voor therapieontwikkeling bij soortgelijke aandoeningen.

lees meer

Plotseling gehoorverlies mogelijk voorteken van vaatproblemen? Onderzoekers zien verhoogd risico alleen bij zestigplus

6 mei 2024

Plots gehoorverlies wordt vaak genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. Onderzoekers vonden alleen bij zestigplussers een verhoogd risico. Moet de behandeling daarop worden aangepast?

lees meer

NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet