Nieuws Valkhofleerstoel voor Elisabeth Binder
27 november 2019

Op 26 november werd professor Elisabeth Binder van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie geïnstalleerd op de Valkhofleerstoel, en hield zij haar Valkhof Lecture.
 
Na een korte introductie door Judith Prins, hoofd van het RIHS, en een laudatio door professor Genetica Barbara Franke, die Binder nomineerde, hield Binder haar Valkhof Lecture over epigenetica en psychiatrische aandoeningen. Epigenetica is de beïnvloeding van de manier waarop het genetische materiaal wordt afgelezen, zonder dat het genetische materiaal zelf verandert.
 
Binder liet zien dat gebeurtenissen die een zwangere vrouw overkomen, invloed kunnen hebben op stress bij het kind. Epigenetica kan de stressreactie veranderen, zodat er een soort herinnering ontstaat aan een stressvol moment, maar dan op genetisch niveau. Binders werk gaat in op de moleculaire werking van deze interacties. Ook onderzoekt zij de mogelijkheden voor het gebruik van organoïden als model voor het ongeboren brein.
 
Elisabeth Binder (1971) is geboren in Wenen, en studeerde geneeskunde in zowel Wenen als Atlanta in de Verenigde Staten. Vanaf 2007 heeft zij haar eigen onderzoeksgroep aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie, maar sinds 2013 is zij hier ook directeur van. Haar werk wordt internationaal gewaardeerd, en de benoeming kon op veel enthousiasme rekenen bij onze onderzoekers in de genetica en neurologie.
 
Voor de Valkhofleerstoel wordt elk jaar aan een vooraanstaande vrouwelijke wetenschapper uitgenodigd, om samenwerking te stimuleren. Zowel de onderzoekers als het onderwijs profiteren van de Valkhofleerstoel.
 
Op de foto wordt Elisabeth Binder (midden) gefeliciteerd door Judith Prins (rechts) en Barbara Franke (links).
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

06 24 59 27 70

Meer nieuws


Prof dr Bart-Jan Kullberg nieuwe voorzitter Gezondheidsraad

6 december 2019

Prof. dr. Bart-Jan Kullberg wordt per 1 januari 2020 voorzitter van de Gezondheidsraad. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

lees meer

Grote gevolgen voor kwaliteit van leven bij kinderen met psoriasis nu bewezen Dermatologen Marieke Seyger en Finola Bruins in het Jeugdjournaal, 19.00u, NPO3

6 december 2019

Onderzoek wijst uit dat bij kinderen met psoriasis de meeste verbetering in kwaliteit van leven optreedt als hun huidafwijkingen door behandeling met minimaal 90% afnemen.

lees meer

Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland Angela Maas uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw in Nederland door Opzij Top100

3 december 2019

Prof. dr. Angela Maas is op 2 december uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event, waarin invloedrijke vrouwen in tien verschillende categorieën worden verkozen.

lees meer

Geen brancard, maar stoel op Spoedeisende Hulp HAN-studenten onderzoeken gebruik behandelstoel voor opname

3 december 2019

Patiënten die in het Radboudumc worden opgenomen op de Spoedeisende Hulp krijgen tijdelijk - waar mogelijk - de keuze tussen behandelstoel of reguliere brancard.

lees meer

Community Psoriasis live

3 december 2019

Op 1 december is de online community Psoriasis live gegaan. In deze community kunnen kinderen, jongeren en jongvolwassenen met psoriasis en hun ouders met elkaar in contact komen.

lees meer