Nieuws Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc
19 augustus 2019

Veel proefpersonen namen deel aan de twee onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science. 1.472 gaven via onderzoek aan hoe tevreden zij zijn over hun eigen geslachtsdeel; onderzoek dat mogelijk de ondersteuning aan mensen met een ‘variatie in hun geslachtsdeel’ kan verbeteren. Daarnaast leerden 383 bezoekers reanimeren; de helft via een traditionele instructeurstraining, de andere helft via een app en virtual reality-bril. 

In het onderzoek Lowlands Saves Lives konden bezoekers op Lowlands leren reanimeren, en is onderzocht wat hiervoor de beste methode is. Een traditionele methode met een instructeur wordt vergeleken met een virtual reanimatie-app. Het onderzoek is inmiddels afgerond.

Lowlands Saves Lives

Cardioloog Marc Brouwer kijkt zeer tevreden terug op het festival en de hoge deelname aan Lowlands Saves Lives: 383 leerden reanimeren; de helft via de app, de andere helft via de traditionele methode. ‘Wekelijks zijn er in Nederland ruim 300 mensen die plotseling een hartstilstand krijgen’, vertelt hij. ‘De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal bij het reanimeren. Daarmee verhoog je de kans op overleving met minstens 50 procent. Als burger heb je dus meer kans om een leven te redden dan een dokter, die er vaak pas later is. De app kan een laagdrempelige manier zijn voor mensen om te leren reanimeren. Of dat inderdaad zo is, gaan we nu in de resultaten analyseren.’

Wat heb jij in je broek?

Het andere onderzoek op Lowlands ‘Wat heb jij in je broek?’ trok 1.472 proefpersonen. Zoveel festivalgangers – maar liefst 1 op 36 mensen binnen het totale festivalpubliek van 55.000 personen – vulden anoniem een vragenlijst in hoe hun geslachtsorgaan eruit ziet en hoe tevreden ze daarmee zijn. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten en ouders van kinderen met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ te helpen bij een keuze om wel of niet een operatie te laten doen.

Lees meer over de onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science:

 

Meer nieuws


1,5 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar eerder herkennen van parkinson

27 oktober 2021

Onderzoekers gaan voortekenen en subtypes van ziekte van Parkinson beter in kaart brengen met grote internationale studie

lees meer

Precisiegeneeskunde voor hersenaandoeningen Project BRAINMODEL ontvangt 4 miljoen subsidie van ZonMw

25 oktober 2021

In het project BRAINMODEL werken Radboudumc en VU Amsterdam met andere kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, beroepsverenigingen en bedrijven aan onderzoeksmethodes om ontwikkelingsstoornissen in de hersenen beter te kunnen genezen op basis van stamcellen.

lees meer

Christian Gilissen benoemd tot hoogleraar Genoom Bioinformatica

22 oktober 2021

Christian Gilissen is per 1 oktober 2021 benoemd tot hoogleraar Genoom Bioinformatica aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit.

lees meer

Landelijke actiedag cao - 26 oktober Radboudumc doet ook mee

21 oktober 2021

Dinsdag 26 oktober organiseren de FNV, CNV, LAD en FBZ een landelijke actiedag voor een betere cao in de acht Nederlandse umc’s. En dit keer doet ook het Radboudumc mee. 21 afdelingen draaien op deze dag zondagsdiensten.

lees meer