Nieuws Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

Veel proefpersonen namen deel aan de twee onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science. 1.472 gaven via onderzoek aan hoe tevreden zij zijn over hun eigen geslachtsdeel; onderzoek dat mogelijk de ondersteuning aan mensen met een ‘variatie in hun geslachtsdeel’ kan verbeteren. Daarnaast leerden 383 bezoekers reanimeren; de helft via een traditionele instructeurstraining, de andere helft via een app en virtual reality-bril. 

In het onderzoek Lowlands Saves Lives konden bezoekers op Lowlands leren reanimeren, en is onderzocht wat hiervoor de beste methode is. Een traditionele methode met een instructeur wordt vergeleken met een virtual reanimatie-app. Het onderzoek is inmiddels afgerond.

Lowlands Saves Lives

Cardioloog Marc Brouwer kijkt zeer tevreden terug op het festival en de hoge deelname aan Lowlands Saves Lives: 383 leerden reanimeren; de helft via de app, de andere helft via de traditionele methode. ‘Wekelijks zijn er in Nederland ruim 300 mensen die plotseling een hartstilstand krijgen’, vertelt hij. ‘De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal bij het reanimeren. Daarmee verhoog je de kans op overleving met minstens 50 procent. Als burger heb je dus meer kans om een leven te redden dan een dokter, die er vaak pas later is. De app kan een laagdrempelige manier zijn voor mensen om te leren reanimeren. Of dat inderdaad zo is, gaan we nu in de resultaten analyseren.’

Wat heb jij in je broek?

Het andere onderzoek op Lowlands ‘Wat heb jij in je broek?’ trok 1.472 proefpersonen. Zoveel festivalgangers – maar liefst 1 op 36 mensen binnen het totale festivalpubliek van 55.000 personen – vulden anoniem een vragenlijst in hoe hun geslachtsorgaan eruit ziet en hoe tevreden ze daarmee zijn. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiĆ«nten en ouders van kinderen met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ te helpen bij een keuze om wel of niet een operatie te laten doen.

Lees meer over de onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science:

 

Meer nieuws


Wereldwijde focus op antibioticaresistentie

24 mei 2024

Een serie artikelen in The Lancet, met onder meer Heiman Wertheim, roept op tot een daadkrachtige aanpak van antibioticaresistentie. Een voorschot voor de bijeenkomst van de VN, later dit jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet