Nieuws Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc
19 augustus 2019

Veel proefpersonen namen deel aan de twee onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science. 1.472 gaven via onderzoek aan hoe tevreden zij zijn over hun eigen geslachtsdeel; onderzoek dat mogelijk de ondersteuning aan mensen met een ‘variatie in hun geslachtsdeel’ kan verbeteren. Daarnaast leerden 383 bezoekers reanimeren; de helft via een traditionele instructeurstraining, de andere helft via een app en virtual reality-bril. 

In het onderzoek Lowlands Saves Lives konden bezoekers op Lowlands leren reanimeren, en is onderzocht wat hiervoor de beste methode is. Een traditionele methode met een instructeur wordt vergeleken met een virtual reanimatie-app. Het onderzoek is inmiddels afgerond.

Lowlands Saves Lives

Cardioloog Marc Brouwer kijkt zeer tevreden terug op het festival en de hoge deelname aan Lowlands Saves Lives: 383 leerden reanimeren; de helft via de app, de andere helft via de traditionele methode. ‘Wekelijks zijn er in Nederland ruim 300 mensen die plotseling een hartstilstand krijgen’, vertelt hij. ‘De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal bij het reanimeren. Daarmee verhoog je de kans op overleving met minstens 50 procent. Als burger heb je dus meer kans om een leven te redden dan een dokter, die er vaak pas later is. De app kan een laagdrempelige manier zijn voor mensen om te leren reanimeren. Of dat inderdaad zo is, gaan we nu in de resultaten analyseren.’

Wat heb jij in je broek?

Het andere onderzoek op Lowlands ‘Wat heb jij in je broek?’ trok 1.472 proefpersonen. Zoveel festivalgangers – maar liefst 1 op 36 mensen binnen het totale festivalpubliek van 55.000 personen – vulden anoniem een vragenlijst in hoe hun geslachtsorgaan eruit ziet en hoe tevreden ze daarmee zijn. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiĆ«nten en ouders van kinderen met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ te helpen bij een keuze om wel of niet een operatie te laten doen.

Lees meer over de onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science:

 

Meer nieuws


Verloop van dementie beter in kaart gebracht

12 november 2019

Dementie is een ziekte met vele gezichten. Het kan diverse oorzaken hebben, maar hoe de ziekte verloopt wordt ook door veel factoren beïnvloedt. Miriam Haaksma onderzocht deze invloeden en promoveert daarop aan het Radboudumc op 12 november 2019.

lees meer

Hoe gezond bent u? Test het nu! Gratis leefstijlchecks op dag van de chronisch zieken

12 november 2019

Cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker zijn de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van een beroerte. De afdeling Neurologie van het Radboudumc organiseert daarom een publiekevenement op 12 november. Iedereen die zijn of haar gezondheid wil laten testen (is welkom.

lees meer

1,9 miljoen euro voor landelijk onderzoek naar schildklierhormonen

11 november 2019

Internist-endocrinoloog Marco Medici heeft met een landelijk samenwerkingsverband 1,9 miljoen euro toegekend gekregen voor een klinische studie naar schildklierhormonen.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. Merel Ritskes-Hoitinga Officier in de Orde van Oranje-Nassau

7 november 2019

Prof. Merel Ritskes-Hoitinga ontving bij haar oratie op 6 november een Koninklijke Onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau van burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen voor haar werk op het gebied van verantwoord proefdieronderzoek. (foto: Paul Lagro)

lees meer

Keuzehulp ondersteunt ouders én artsen bij dreigende extreme vroeggeboorte

6 november 2019

Een extreme vroeggeboorte kan bij ouders zorgen voor angst, onzekerheid en vragen, en voor artsen is het uitdagend hiermee om te gaan. Om beide partijen optimaal te ondersteunen is er een keuzehulp ontwikkeld.

lees meer

Early Career Award van KNAW voor Geert Litjens

5 november 2019

Geert Litjens heeft met zijn originele onderzoek naar kunstmatige intelligentie een Early Career Award van de KNAW gewonnen. De prijs bestaat uit een kunstwerk en 15.000 euro.

lees meer