Nieuws Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc
19 augustus 2019

Veel proefpersonen namen deel aan de twee onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science. 1.472 gaven via onderzoek aan hoe tevreden zij zijn over hun eigen geslachtsdeel; onderzoek dat mogelijk de ondersteuning aan mensen met een ‘variatie in hun geslachtsdeel’ kan verbeteren. Daarnaast leerden 383 bezoekers reanimeren; de helft via een traditionele instructeurstraining, de andere helft via een app en virtual reality-bril. 

In het onderzoek Lowlands Saves Lives konden bezoekers op Lowlands leren reanimeren, en is onderzocht wat hiervoor de beste methode is. Een traditionele methode met een instructeur wordt vergeleken met een virtual reanimatie-app. Het onderzoek is inmiddels afgerond.

Lowlands Saves Lives

Cardioloog Marc Brouwer kijkt zeer tevreden terug op het festival en de hoge deelname aan Lowlands Saves Lives: 383 leerden reanimeren; de helft via de app, de andere helft via de traditionele methode. ‘Wekelijks zijn er in Nederland ruim 300 mensen die plotseling een hartstilstand krijgen’, vertelt hij. ‘De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal bij het reanimeren. Daarmee verhoog je de kans op overleving met minstens 50 procent. Als burger heb je dus meer kans om een leven te redden dan een dokter, die er vaak pas later is. De app kan een laagdrempelige manier zijn voor mensen om te leren reanimeren. Of dat inderdaad zo is, gaan we nu in de resultaten analyseren.’

Wat heb jij in je broek?

Het andere onderzoek op Lowlands ‘Wat heb jij in je broek?’ trok 1.472 proefpersonen. Zoveel festivalgangers – maar liefst 1 op 36 mensen binnen het totale festivalpubliek van 55.000 personen – vulden anoniem een vragenlijst in hoe hun geslachtsorgaan eruit ziet en hoe tevreden ze daarmee zijn. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten en ouders van kinderen met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ te helpen bij een keuze om wel of niet een operatie te laten doen.

Lees meer over de onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science:

 

Meer nieuws


Prof Kit Roes benoemd tot hoogleraar Biostatistiek

13 september 2019

De heer Kit Roes is met ingang van 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Biostatistiek aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

lees meer

Ig Nobelprijs voor Nijmeegs onderzoek naar Dirty Money Prestigieuze Amerikaanse prijs voor publicatie met een knipoog

13 september 2019

Voor onderzoek naar dirty money ontvingen Andreas Voss, arts-microbioloog in het Radboudumc en het CWZ, en zijn collega-onderzoekers in de Verenigde Staten een Ig Nobel prijs.

lees meer

Alertheid op voorschrijven verslavende pijnstillers blijft nodig Opioïdengebruik in Nederland; nog geen Amerikaanse toestanden

13 september 2019

Hoewel ook in Nederland het gebruik van opioïde-pijnstillers de afgelopen tien jaar is gestegen, is er geen sprake van Amerikaanse toestanden schrijven Arnt Schellekens en collega’s in The Lancet Public Health.

lees meer

Thuis sporten heeft positief effect voor patiënten met Parkinson

11 september 2019

Radboudumc onderzoekers Bas Bloem, Nicolien van der Kolk en collega's laten zien dat patiënten in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson maandenlang kunnen sporten. Het sporten had een positief effect op de motoriek, met een verbetering die overeenkwam met het effect van gangbare medicatie.

lees meer

Yvonne Engels benoemd tot hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg

10 september 2019

Yvonne Engels is met ingang van 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit/Radboudumc

lees meer

Onderzoek ontvlechting Radboud Universiteit en Radboudumc

9 september 2019

De Stichting Katholieke Universiteit (SKU) gaat de mogelijkheid onderzoeken om de Radboud Universiteit en Radboudumc bestuurlijk te ontvlechten. Doel is beide organisaties slagvaardiger te maken in een steeds dynamischer en complexere omgeving.

lees meer