Nieuws Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc
19 augustus 2019

Veel proefpersonen namen deel aan de twee onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science. 1.472 gaven via onderzoek aan hoe tevreden zij zijn over hun eigen geslachtsdeel; onderzoek dat mogelijk de ondersteuning aan mensen met een ‘variatie in hun geslachtsdeel’ kan verbeteren. Daarnaast leerden 383 bezoekers reanimeren; de helft via een traditionele instructeurstraining, de andere helft via een app en virtual reality-bril. 

In het onderzoek Lowlands Saves Lives konden bezoekers op Lowlands leren reanimeren, en is onderzocht wat hiervoor de beste methode is. Een traditionele methode met een instructeur wordt vergeleken met een virtual reanimatie-app. Het onderzoek is inmiddels afgerond.

Lowlands Saves Lives

Cardioloog Marc Brouwer kijkt zeer tevreden terug op het festival en de hoge deelname aan Lowlands Saves Lives: 383 leerden reanimeren; de helft via de app, de andere helft via de traditionele methode. ‘Wekelijks zijn er in Nederland ruim 300 mensen die plotseling een hartstilstand krijgen’, vertelt hij. ‘De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal bij het reanimeren. Daarmee verhoog je de kans op overleving met minstens 50 procent. Als burger heb je dus meer kans om een leven te redden dan een dokter, die er vaak pas later is. De app kan een laagdrempelige manier zijn voor mensen om te leren reanimeren. Of dat inderdaad zo is, gaan we nu in de resultaten analyseren.’

Wat heb jij in je broek?

Het andere onderzoek op Lowlands ‘Wat heb jij in je broek?’ trok 1.472 proefpersonen. Zoveel festivalgangers – maar liefst 1 op 36 mensen binnen het totale festivalpubliek van 55.000 personen – vulden anoniem een vragenlijst in hoe hun geslachtsorgaan eruit ziet en hoe tevreden ze daarmee zijn. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten en ouders van kinderen met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ te helpen bij een keuze om wel of niet een operatie te laten doen.

Lees meer over de onderzoeken van het Radboudumc op Lowlands Science:

 

Meer nieuws


Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer

Wegafsluiting Geert Groteplein Noord vrijdag 29 mei

27 mei 2020

Op vrijdag 29 mei is het Geert Groteplein Noord afgesloten voor autoverkeer.

lees meer

Extra maatregel toegang Radboudumc Uitbreiding zorg brengt meer mensen in ons huis. Extra maatregel ingevoerd.

27 mei 2020

De uitbreiding van onze zorg brengt meer mensen in ons huis. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen voeren we een aangescherpte check uit bij alle ingangen.

lees meer

Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer

Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer