Nieuws Wereldkankerdag twee keer zoveel kankergevallen als 30 jaar geleden

4 februari 2019

Vandaag, 4 februari is het Wereldkankerdag. 116.000 Nederlanders kregen vorig jaar te horen dat ze kanker hebben. Dat is twee keer zoveel als 30 jaar geleden. Gisteravond was Koos van der Hoeven, hoogleraar Medische Oncologie, te gast bij het radioprogramma Met het oog op morgen, om de achtergronden van deze statistieken te bespreken.

Hij vertelt hier onder meer over de oorzaak van de verdubbeling van het aantal kankerpatiënten in dertig jaar. Hij gaat in op de mogelijkheden van immuuntherapie en op de aandacht voor late effecten van kanker. Hij betoogt dat de overheid  meer mag uitgeven aan preventie, dat is nu een bedrag van 10 miljoen euro terwijl  er 2 miljard binnenkomt op accijnzen. Koos geeft ook antwoord op de vraag of hij zelf bang is voor kanker.

Beluister hier de uitzending.

 

Meer nieuws


Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. . Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is gepubliceerd in PLoS Medicine.

lees meer