Nieuws Wereldkankerdag twee keer zoveel kankergevallen als 30 jaar geleden

4 februari 2019

Vandaag, 4 februari is het Wereldkankerdag. 116.000 Nederlanders kregen vorig jaar te horen dat ze kanker hebben. Dat is twee keer zoveel als 30 jaar geleden. Gisteravond was Koos van der Hoeven, hoogleraar Medische Oncologie, te gast bij het radioprogramma Met het oog op morgen, om de achtergronden van deze statistieken te bespreken.

Hij vertelt hier onder meer over de oorzaak van de verdubbeling van het aantal kankerpatiënten in dertig jaar. Hij gaat in op de mogelijkheden van immuuntherapie en op de aandacht voor late effecten van kanker. Hij betoogt dat de overheid  meer mag uitgeven aan preventie, dat is nu een bedrag van 10 miljoen euro terwijl  er 2 miljard binnenkomt op accijnzen. Koos geeft ook antwoord op de vraag of hij zelf bang is voor kanker.

Beluister hier de uitzending.

 

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

11 april is het Wereld Parkinson Dag. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan de ziekte van Parkinson. De op één na meest progressieve hersenziekte in de wereld. Nederland telt 50.000 mensen met deze aandoening. Verwacht wordt dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld.

lees meer