21 maart 2019

Een opname op de intensive care kan erg ingrijpend zijn, voor de patiënten maar ook voor hun naasten. Daarom start op 2 april het eerste IC-café in deze regio. Uit gesprekken met voormalig IC-patiënten blijkt er behoefte aan een ontmoetingsplek.

Patiënten kunnen er met andere lotgenoten en hun familie ervaringen uitwisselen, ook over de periode na de opname.  Elke bijeenkomst komt er een ander thema aan bod. Het café wordt georganiseerd door Netwerk-IC Nijmegen en omstreken, waarin ook het Radboudumc participeert. 

Eerste bijeenkomst op 2 april

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 2 april van 19.00-21.00 uur in het Oud Burger Gasthuis aan de Prof. Cornelissenstraat 2 in Nijmegen. Thema van de ontmoeting is klachten die mensen kunnen ervaren na een IC-opname. De verzamelnaam voor die klachten heet post-intensive care syndroom (PICS). Opgeven kan via: monitor.ic@radboudumc.nl , graag onder vermelding van IC-café en het aantal mensen dat wenst te komen.

Onderzoek Monitor-IC

Sinds 2016 loopt er ook een onderzoek vanuit het Radboudumc, de Monitor-IC. Het volgt 12.000 IC-patiënten thuis, tot vijf jaar na ontslag. Welke klachten hebben ze, welke zorgbehoeften? Met die kennis willen we de kwaliteit van zorg verbeteren.
Kijk hier voor meer informatie over dit onderzoek.

 

Meer nieuws


Rechtzetten neustussenschot verbetert kwaliteit van leven Meest uitgevoerde KNO-behandeling bij volwassenen is effectief

19 juni 2019

Het uitvoeren van een correctie van het neustussenschot is zinvol. Patiënten met een scheef neustussenschot ademen na de operatie beter en hun kwaliteit van leven neemt toe.

lees meer

Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer