Nieuws Ziekenhuizen regio starten ICcafe voor voormalige IC-patienten

21 maart 2019

Een opname op de intensive care kan erg ingrijpend zijn, voor de patiënten maar ook voor hun naasten. Daarom start op 2 april het eerste IC-café in deze regio. Uit gesprekken met voormalig IC-patiënten blijkt er behoefte aan een ontmoetingsplek.

Patiënten kunnen er met andere lotgenoten en hun familie ervaringen uitwisselen, ook over de periode na de opname.  Elke bijeenkomst komt er een ander thema aan bod. Het café wordt georganiseerd door Netwerk-IC Nijmegen en omstreken, waarin ook het Radboudumc participeert. 

Eerste bijeenkomst op 2 april

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 2 april van 19.00-21.00 uur in het Oud Burger Gasthuis aan de Prof. Cornelissenstraat 2 in Nijmegen. Thema van de ontmoeting is klachten die mensen kunnen ervaren na een IC-opname. De verzamelnaam voor die klachten heet post-intensive care syndroom (PICS). Opgeven kan via: monitor.ic@radboudumc.nl , graag onder vermelding van IC-café en het aantal mensen dat wenst te komen.

Onderzoek Monitor-IC

Sinds 2016 loopt er ook een onderzoek vanuit het Radboudumc, de Monitor-IC. Het volgt 12.000 IC-patiënten thuis, tot vijf jaar na ontslag. Welke klachten hebben ze, welke zorgbehoeften? Met die kennis willen we de kwaliteit van zorg verbeteren.
Kijk hier voor meer informatie over dit onderzoek.

 

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

11 april is het Wereld Parkinson Dag. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan de ziekte van Parkinson. De op één na meest progressieve hersenziekte in de wereld. Nederland telt 50.000 mensen met deze aandoening. Verwacht wordt dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld.

lees meer