Nieuws Ziekenhuizen regio starten ICcafe voor voormalige IC-patienten
21 maart 2019

Een opname op de intensive care kan erg ingrijpend zijn, voor de patiënten maar ook voor hun naasten. Daarom start op 2 april het eerste IC-café in deze regio. Uit gesprekken met voormalig IC-patiënten blijkt er behoefte aan een ontmoetingsplek.

Patiënten kunnen er met andere lotgenoten en hun familie ervaringen uitwisselen, ook over de periode na de opname.  Elke bijeenkomst komt er een ander thema aan bod. Het café wordt georganiseerd door Netwerk-IC Nijmegen en omstreken, waarin ook het Radboudumc participeert. 

Eerste bijeenkomst op 2 april

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 2 april van 19.00-21.00 uur in het Oud Burger Gasthuis aan de Prof. Cornelissenstraat 2 in Nijmegen. Thema van de ontmoeting is klachten die mensen kunnen ervaren na een IC-opname. De verzamelnaam voor die klachten heet post-intensive care syndroom (PICS). Opgeven kan via: monitor.ic@radboudumc.nl , graag onder vermelding van IC-café en het aantal mensen dat wenst te komen.

Onderzoek Monitor-IC

Sinds 2016 loopt er ook een onderzoek vanuit het Radboudumc, de Monitor-IC. Het volgt 12.000 IC-patiënten thuis, tot vijf jaar na ontslag. Welke klachten hebben ze, welke zorgbehoeften? Met die kennis willen we de kwaliteit van zorg verbeteren.
Kijk hier voor meer informatie over dit onderzoek.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Laat je leefstijl checken en doe mee aan reanimatie-oefening met een VR-bril

12 oktober 2019

Het Radboudumc besteedt jaarlijks extra aandacht aan leefstijl en gezondheid voor medewerkers, en voor patiënten, bezoekers en andere belangstellenden. Dit jaar kunt u hiervoor terecht op 16 oktober van 10.00 tot 14.00 uur.

lees meer

Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer

Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek

11 oktober 2019

Publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag helpen bij wetenschappelijk onderzoek. De TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten, onder andere met videobeelden. Het publiek kan voor dit doel filmpjes insturen.

lees meer

Prinses Margriet op werkbezoek bij oogonderzoeksprogramma Ter gelegenheid van World Sight Day

11 oktober 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bracht op donderdagmiddag 10 oktober een werkbezoek aan het oogonderzoeksprogramma van Bartiméus voor mensen met een verstandelijke beperking bij ’s Heeren Loo in Ermelo.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor neurochirurg prof. dr. J.A. Grotenhuis Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

10 oktober 2019

André Grotenhuis ontving bij zijn afscheid op donderdag 10 oktober een lintje voor zijn buitengewone verdiensten in de Neurochirurgie.

lees meer

Rol van zuurstoftekort in auto-immuunziekte sclerodermie ontrafeld

10 oktober 2019

Dankzij het onderzoek dat afgelopen maandag leidde tot de Nobelprijs voor de Geneeskunde kan Laurent Paardekooper vandaag promoveren op het ontstaan van de auto-immuunziekte sclerodermie. Bij de ziekte speelt zuurstoftekort ook een rol.

lees meer