Nieuws Helikopter Lifeliner 5 weer in de lucht voor vervoer coronapatienten
20 oktober 2020

Vanaf afgelopen maandag 19 oktober staat de Lifeliner 5 weer paraat om coronapatiënten te vervoeren naar de Intensive Care afdelingen in ziekenhuizen binnen Nederland en Duitsland. De 4-koppige bemanning bestaat uit een piloot (ANWB MAA), een extra bemanningslid voor navigatie en assistentie en een mobiel medisch team (MMT). Dit medisch team bestaat uit een anesthesioloog en een gespecialiseerde ambulanceverpleegkundige uit het Radboudumc. De helikopter, van de ANWB Medical Air Assistance, is door het MMT speciaal ingericht voor intensieve zorg. Hoe lang de Lifeliner 5 actief blijft voor het vervoer van coronapatiënten is nog onbekend.

Het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft groeit snel door de tweede coronagolf. Een gelijke verdeling over de ziekenhuizen en UMC’s in ons land is noodzakelijk om ook de reguliere zorg zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. 

Sneller

De helikopter speelt een belangrijke rol bij het snel en veilig vervoeren van IC-patiënten. Het ontlast het medisch vervoer op de weg en wordt ingezet op lange afstanden. Gemiddeld is de helikopter ruim en uur sneller dan vervoer over de weg. Dat geeft behoorlijk wat tijdwinst op een inzet van en naar een ziekenhuis. In de eerste golf werden via deze helikopter 66 patiënten vervoerd door Nederland.

Bescherming

De bemanning draagt beschermende kleding en na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet. Tijdens de eerste golf in het voorjaar is deze Lifeliner ook ingezet voor coronapatiënten. Niemand van het personeel raakte toen besmet.

Volkel

De helikopter vliegt in deze periode vanaf luchtmachtbasis Volkel in Brabant waar ook Lifeliner 3 staat en ook nog steeds ingezet wordt voor traumavluchten.

Extra traumahelikopter

In Nederland vliegen vier traumahelikopters vanuit Amsterdam (Amsterdam UMC locatie VU Medisch Centrum), Rotterdam (ErasmusMC), Groningen (UMCG) en Volkel (Radboudumc). De vijfde helikopter die nu gaat vliegen is groter dan de andere toestellen en heeft daardoor meer ruimte voor ic-apparatuur en zuurstofflessen.

Het ministerie van Volksgezondheid en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hebben zich ingespannen om onder de huidige omstandigheden snel een vijfde traumaheli in de lucht te krijgen om op deze manier IC-patiënten te verdelen over Nederland.

De Lifeliner 5 is de reserve-helikopter voor de Waddeneilanden. De eerste twee patiënten zijn 19 oktober vervoerd.

'We zijn blij dat de Lifeliner 5 weer voor deze missie mag worden ingezet', zegt Geert-Jan van Geffen, anesthesioloog van het Radboudumc en lid van het MMT.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Patiënten met obesitas of overgewicht lopen het risico op een ernstiger verloop COVID-19

19 april 2021

Internationaal onderzoek toont aan dat kans op sterfte niet toeneemt.

lees meer

Accreditatie JCI behaald JCI-keurmerk verlengd met drie jaar

19 april 2021

Het Radboudumc heeft opnieuw de accreditatie van JCI behaald. Het keurmerk van het internationaal accreditatieorgaan Joint Commission International (JCI) voor de kwaliteit en veiligheid van onze patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek, is verlengd met drie jaar.

lees meer

Nieuwe manier van diagnostiek spoort ‘onvindbare’ genetische afwijkingen op

15 april 2021

Onderzoek biedt leidraad voor wereldwijde toepassing

lees meer