Nieuws Helikopter Lifeliner 5 weer in de lucht voor vervoer coronapatienten
20 oktober 2020

Vanaf afgelopen maandag 19 oktober staat de Lifeliner 5 weer paraat om coronapatiënten te vervoeren naar de Intensive Care afdelingen in ziekenhuizen binnen Nederland en Duitsland. De 4-koppige bemanning bestaat uit een piloot (ANWB MAA), een extra bemanningslid voor navigatie en assistentie en een mobiel medisch team (MMT). Dit medisch team bestaat uit een anesthesioloog en een gespecialiseerde ambulanceverpleegkundige uit het Radboudumc. De helikopter, van de ANWB Medical Air Assistance, is door het MMT speciaal ingericht voor intensieve zorg. Hoe lang de Lifeliner 5 actief blijft voor het vervoer van coronapatiënten is nog onbekend.

Het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft groeit snel door de tweede coronagolf. Een gelijke verdeling over de ziekenhuizen en UMC’s in ons land is noodzakelijk om ook de reguliere zorg zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. 

Sneller

De helikopter speelt een belangrijke rol bij het snel en veilig vervoeren van IC-patiënten. Het ontlast het medisch vervoer op de weg en wordt ingezet op lange afstanden. Gemiddeld is de helikopter ruim en uur sneller dan vervoer over de weg. Dat geeft behoorlijk wat tijdwinst op een inzet van en naar een ziekenhuis. In de eerste golf werden via deze helikopter 66 patiënten vervoerd door Nederland.

Bescherming

De bemanning draagt beschermende kleding en na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet. Tijdens de eerste golf in het voorjaar is deze Lifeliner ook ingezet voor coronapatiënten. Niemand van het personeel raakte toen besmet.

Volkel

De helikopter vliegt in deze periode vanaf luchtmachtbasis Volkel in Brabant waar ook Lifeliner 3 staat en ook nog steeds ingezet wordt voor traumavluchten.

Extra traumahelikopter

In Nederland vliegen vier traumahelikopters vanuit Amsterdam (Amsterdam UMC locatie VU Medisch Centrum), Rotterdam (ErasmusMC), Groningen (UMCG) en Volkel (Radboudumc). De vijfde helikopter die nu gaat vliegen is groter dan de andere toestellen en heeft daardoor meer ruimte voor ic-apparatuur en zuurstofflessen.

Het ministerie van Volksgezondheid en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hebben zich ingespannen om onder de huidige omstandigheden snel een vijfde traumaheli in de lucht te krijgen om op deze manier IC-patiënten te verdelen over Nederland.

De Lifeliner 5 is de reserve-helikopter voor de Waddeneilanden. De eerste twee patiënten zijn 19 oktober vervoerd.

'We zijn blij dat de Lifeliner 5 weer voor deze missie mag worden ingezet', zegt Geert-Jan van Geffen, anesthesioloog van het Radboudumc en lid van het MMT.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer