Nieuws Het Radboudumc gaat voor de doelstelling Nationaal preventieakkoord
2 december 2020

Namens het Radboudumc ondertekende bestuursvoorzitter Bertine Lahuis op 2 december, samen met tien andere vertegenwoordigers van ziekenhuizen in Nederland, de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’ van de Alliantie Voeding in de Zorg. Hiermee verklaren de ziekenhuizen dat ze in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee behalen ze versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben. 

'Aandacht voor gezond eten is onlosmakelijk verbonden met werken aan gezondheid en duurzaamheid. Typisch Radboudumc,dus!', Bertine Lahuis.

Voeding in het Radboudumc

Het Radboudumc hecht veel belang aan preventie. Vanuit meerdere samenwerkingsverbanden richten diverse programma's zich onder meer op een gezonde leefstijl, en daarmee ook op voeding. Zo is door horecapartner Vermaat al stapsgewijs het Food Vision-programma ingevoerd voor patiënten, bezoekers en medewerkers in het Radboudumc. Hierbij ligt de nadruk op het verminderen van hoeveelheden zout, suiker, verzadigde vetten en koolhydraten, terwijl vezel- en eitwitrijke voeding wordt gestimuleerd. Daarnaast is de Food for Care-formule sinds 2016 van kracht: de verse, eiwitrijke voeding die in kleine hoeveelheden meerdere malen per dag wordt aangeboden, bevordert het welzijn en herstel van patiënten.

“Met de ondertekening vandaag markeren we de start van extra aandacht voor het belang van goede voeding bij herstel en preventie van ziekten. Dit kan niet vaak genoeg en niet stevig genoeg benadrukt worden,' Manon van den Berg, themaleider Voeding, diëtist en wetenschappelijk onderzoeker Radboudumc.

Nationaal Preventieakkoord

Gezonde voeding in ziekenhuizen is een van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en getekend door 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). ‘Bij het behalen van de doelen is de inzet van maatschappelijke partners en de overheid onmisbaar’, zegt Menrike Menkveld, directeur van de Alliantie Voeding in de Zorg. ‘We zijn dan ook trots dat de elf ziekenhuizen vandaag de intentieverklaring hebben getekend. Perifere ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen en academische ziekenhuizen, vanuit alle hoeken van Nederland, zijn onderdeel van de voorhoede. Zij lopen vooruit op het in het preventieakkoord gestelde doel.’

Gezonde eetomgeving

De voorhoedeziekenhuizen zijn van mening dat ziekenhuizen een voorbeeldrol hebben in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. De nieuwe Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de ziekenhuizen. Door zowel te werken aan het aanbod als de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving, wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze. De Schijf van Vijf vormt de basis voor het bepalen wat een gezondere keuze is. Voor de richtlijnen voor patiënten benut Goede Zorg Proef Je de jarenlange ervaring van Ziekenhuis Gelderse Vallei, hét Voedingsziekenhuis.

Voorhoedeziekenhuizen

Andere voorhoedeziekenhuizen zijn Amsterdam UMC (locatie AMC en Vumc), Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, MaastrichtUMC+, Martini Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Tergooi en Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer