Nieuws Het Radboudumc gaat voor de doelstelling Nationaal preventieakkoord
2 december 2020

Namens het Radboudumc ondertekende bestuursvoorzitter Bertine Lahuis op 2 december, samen met tien andere vertegenwoordigers van ziekenhuizen in Nederland, de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’ van de Alliantie Voeding in de Zorg. Hiermee verklaren de ziekenhuizen dat ze in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee behalen ze versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben. 

'Aandacht voor gezond eten is onlosmakelijk verbonden met werken aan gezondheid en duurzaamheid. Typisch Radboudumc,dus!', Bertine Lahuis.

Voeding in het Radboudumc

Het Radboudumc hecht veel belang aan preventie. Vanuit meerdere samenwerkingsverbanden richten diverse programma's zich onder meer op een gezonde leefstijl, en daarmee ook op voeding. Zo is door horecapartner Vermaat al stapsgewijs het Food Vision-programma ingevoerd voor patiënten, bezoekers en medewerkers in het Radboudumc. Hierbij ligt de nadruk op het verminderen van hoeveelheden zout, suiker, verzadigde vetten en koolhydraten, terwijl vezel- en eitwitrijke voeding wordt gestimuleerd. Daarnaast is de Food for Care-formule sinds 2016 van kracht: de verse, eiwitrijke voeding die in kleine hoeveelheden meerdere malen per dag wordt aangeboden, bevordert het welzijn en herstel van patiënten.

“Met de ondertekening vandaag markeren we de start van extra aandacht voor het belang van goede voeding bij herstel en preventie van ziekten. Dit kan niet vaak genoeg en niet stevig genoeg benadrukt worden,' Manon van den Berg, themaleider Voeding, diëtist en wetenschappelijk onderzoeker Radboudumc.

Nationaal Preventieakkoord

Gezonde voeding in ziekenhuizen is een van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en getekend door 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). ‘Bij het behalen van de doelen is de inzet van maatschappelijke partners en de overheid onmisbaar’, zegt Menrike Menkveld, directeur van de Alliantie Voeding in de Zorg. ‘We zijn dan ook trots dat de elf ziekenhuizen vandaag de intentieverklaring hebben getekend. Perifere ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen en academische ziekenhuizen, vanuit alle hoeken van Nederland, zijn onderdeel van de voorhoede. Zij lopen vooruit op het in het preventieakkoord gestelde doel.’

Gezonde eetomgeving

De voorhoedeziekenhuizen zijn van mening dat ziekenhuizen een voorbeeldrol hebben in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. De nieuwe Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de ziekenhuizen. Door zowel te werken aan het aanbod als de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving, wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze. De Schijf van Vijf vormt de basis voor het bepalen wat een gezondere keuze is. Voor de richtlijnen voor patiënten benut Goede Zorg Proef Je de jarenlange ervaring van Ziekenhuis Gelderse Vallei, hét Voedingsziekenhuis.

Voorhoedeziekenhuizen

Andere voorhoedeziekenhuizen zijn Amsterdam UMC (locatie AMC en Vumc), Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, MaastrichtUMC+, Martini Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Tergooi en Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
neem contact op

Meer nieuws


Tuberculosevaccin biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen COVID-19 Eerste resultaten BCG-PRIME studie

18 januari 2021

Het BCG-vaccin biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen ziekteverschijnselen door COVID-19. Dat zijn de eerste resultaten van de BCG-PRIME studie onder 6132 kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder.

lees meer

Is het mogelijk om je pijngrens te beïnvloeden?

15 januari 2021

Pijnonderzoeker Esmeralda Blaney Davidson geeft antwoord bij de Universiteit van Nederland

lees meer

Grote regionale verschillen bij euthanasie

15 januari 2021

In sommige Nederlandse gemeenten komt euthanasie soms tot zeven keer vaker voor dan in andere gemeenten blijkt uit onderzoek.

lees meer

Films van LUX kijken vanuit je ziekenhuisbed in het Radboudumc

14 januari 2021

Een bezoek aan het filmtheater brengen vanuit het ziekenhuisbed? LUX en Blue Zone van het Radboudumc maken het mogelijk. Patiënten kunnen vanaf donderdag 14 januari arthouse-films van LUX via filmplatform Picl bekijken.

lees meer