Nieuws IC-verpleegkundige Boukje Dijkstra blij met Anna Reynvaan Praktijkprijs
15 mei 2020

Dinsdag 12 mei, op de Dag van de Verpleging, heeft Boukje Dijkstra (IC-verpleegkundige en onderzoeker HAN) samen met Lilian Vloet (lector Acute Intensieve zorg HAN en IQ healthcare) en Karin Felten (fysiotherapeut en onderzoeker HAN) de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2020 gewonnen.

Vandaag was er taart op de afdeling om het te vieren. Ze hebben eerder een kaart ontwikkeld om naasten van IC-patiënten te betrekken bij de zorg. En deze is nu aangepast met illustraties en daarmee ook heel geschikt voor laaggeletterden en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Wat hebben jullie precies gedaan?

‘Een IC-opname levert voor naasten veel angst en stress op. Het kan hen een beter gevoel geven als ze betrokken worden bij de zorg. Zo kunnen ze zich ook voorbereiden op de rol van mantelzorger thuis. Eerder hebben we een hele lijst van mogelijke activiteiten gemaakt, op basis van literatuur en interviews. Zo kunnen naasten verpleegkundigen en fysiotherapeuten bijvoorbeeld helpen bij het draaien van de patiënt, bij de verzorging, of bij het helpen zitten van de patiënt op de rand van het bed. Ze kunnen met hen communiceren via een iPad, want patiënten aan de beademing kunnen niet praten. Of bij verwardheid hun naaste vertellen waarom ze in het ziekenhuis zijn. Niks hoeft, alles mag… zo lang het maar veilig is.’

Waarom nu de  geïllustreerde kaarten?

‘De oorspronkelijke kaart hebben we nu aangevuld met geïllustreerde kaarten. Overzichtelijk, en ook te gebruiken door laaggeletterden en mensen die de Nederlandse taal niet beheersen. Zorgmedewerkers, maar ook naasten en ex-ic-patiënten hebben input gegeven. We gaan later, wanneer Covid-19 hopelijk afneemt, in verschillende ziekenhuizen testen of het prettig werkt en daarna kunnen alle ziekenhuizen in Nederland de kaarten gebruiken. En, niet onbelangrijk, we onderzoeken ook of we effect ervan zien op het Post Intensive Care syndroom (PICS) en PICS-Familie (PICS-F). Na een IC-opname krijgen patiënten maar ook naasten namelijk vaak last van cognitieve, fysieke en/of psychische problemen.’

Maar er zijn nu weinig bezoekers?

‘Inderdaad, ik sta nu fulltime op de Covid-19-IC. Het onderzoek ligt uiteraard stil, omdat er hier maar één bezoeker drie uur bij de patiënt mag zijn. In sommige ziekenhuizen komt zelfs helemaal geen bezoek. De sfeer is daardoor anders op de afdeling, dat vind ik best moeilijk. Ik heb wel gefacetimed met familie van patiënten. Dat is fijn, maar verre van ideaal. Ik hoop dat het snel weer normaal wordt en dat naasten weer 24 uur per dag bij hun patiënt mogen komen.’

De Anna Reynvaan Praktijkprijs wordt jaarlijks uitgereikt door  V&VN en Amsterdam UMC aan een vernieuwend initiatief van één of meer verpleegkundigen, dat een positieve bijdrage heeft op de directe patiëntenzorg. De prijs is dit keer online uitgereikt.
Meer informatie

Kijk via www.amc.nl/annareynvaan of www.vumc.nl/annareynvaan

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Vaker complicaties bij nierpatiënten met COVID-19

11 augustus 2020

Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden.

lees meer

Terug van vakantie of bezoek aan een gebied met code oranje of rood: aangescherpte maatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers

10 augustus 2020

Tijdens de vakantieperiode kan het reisadvies in delen van een land wijzigen van code geel, naar oranje of zelfs rood. Om ook na deze periode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door.

lees meer

BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer

Slechtere prognose bloedkanker bij dubbele mutatie gen

5 augustus 2020

De rol van TP53 bij myelodysplastisch syndroom

lees meer