Nieuws IC-verpleegkundige Boukje Dijkstra blij met Anna Reynvaan Praktijkprijs
15 mei 2020

Dinsdag 12 mei, op de Dag van de Verpleging, heeft Boukje Dijkstra (IC-verpleegkundige en onderzoeker HAN) samen met Lilian Vloet (lector Acute Intensieve zorg HAN en IQ healthcare) en Karin Felten (fysiotherapeut en onderzoeker HAN) de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2020 gewonnen.

Vandaag was er taart op de afdeling om het te vieren. Ze hebben eerder een kaart ontwikkeld om naasten van IC-patiënten te betrekken bij de zorg. En deze is nu aangepast met illustraties en daarmee ook heel geschikt voor laaggeletterden en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Wat hebben jullie precies gedaan?

‘Een IC-opname levert voor naasten veel angst en stress op. Het kan hen een beter gevoel geven als ze betrokken worden bij de zorg. Zo kunnen ze zich ook voorbereiden op de rol van mantelzorger thuis. Eerder hebben we een hele lijst van mogelijke activiteiten gemaakt, op basis van literatuur en interviews. Zo kunnen naasten verpleegkundigen en fysiotherapeuten bijvoorbeeld helpen bij het draaien van de patiënt, bij de verzorging, of bij het helpen zitten van de patiënt op de rand van het bed. Ze kunnen met hen communiceren via een iPad, want patiënten aan de beademing kunnen niet praten. Of bij verwardheid hun naaste vertellen waarom ze in het ziekenhuis zijn. Niks hoeft, alles mag… zo lang het maar veilig is.’

Waarom nu de  geïllustreerde kaarten?

‘De oorspronkelijke kaart hebben we nu aangevuld met geïllustreerde kaarten. Overzichtelijk, en ook te gebruiken door laaggeletterden en mensen die de Nederlandse taal niet beheersen. Zorgmedewerkers, maar ook naasten en ex-ic-patiënten hebben input gegeven. We gaan later, wanneer Covid-19 hopelijk afneemt, in verschillende ziekenhuizen testen of het prettig werkt en daarna kunnen alle ziekenhuizen in Nederland de kaarten gebruiken. En, niet onbelangrijk, we onderzoeken ook of we effect ervan zien op het Post Intensive Care syndroom (PICS) en PICS-Familie (PICS-F). Na een IC-opname krijgen patiënten maar ook naasten namelijk vaak last van cognitieve, fysieke en/of psychische problemen.’

Maar er zijn nu weinig bezoekers?

‘Inderdaad, ik sta nu fulltime op de Covid-19-IC. Het onderzoek ligt uiteraard stil, omdat er hier maar één bezoeker drie uur bij de patiënt mag zijn. In sommige ziekenhuizen komt zelfs helemaal geen bezoek. De sfeer is daardoor anders op de afdeling, dat vind ik best moeilijk. Ik heb wel gefacetimed met familie van patiënten. Dat is fijn, maar verre van ideaal. Ik hoop dat het snel weer normaal wordt en dat naasten weer 24 uur per dag bij hun patiënt mogen komen.’

De Anna Reynvaan Praktijkprijs wordt jaarlijks uitgereikt door  V&VN en Amsterdam UMC aan een vernieuwend initiatief van één of meer verpleegkundigen, dat een positieve bijdrage heeft op de directe patiëntenzorg. De prijs is dit keer online uitgereikt.
Meer informatie

Kijk via www.amc.nl/annareynvaan of www.vumc.nl/annareynvaan

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Onderzoek: Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektrische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer

Ontstekingsremmer Anakinra lijkt ademhalingsfunctie te verbeteren in specifieke groep covid-19 patiënten

19 mei 2020

Een Grieks-Nijmeegs onderzoek naar het effect van anakinra bij 8 ernstig zieke covid-19 patiënten laat een verbetering van de ademhalingsfunctie zien. Ondanks de bemoedigende gegevens is het aantal patiënten in dit onderzoek nog te klein om harde conclusies te trekken.

lees meer