Nieuws Marianne Boenink benoemd tot hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg
13 oktober 2020

Gezondheidswetenschapper en filosoof Marianne Boenink is met ingang van 1 augustus 2020 benoemd tot hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg, aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.
 
Marianne Boenink zal zich als hoogleraar in het bijzonder richten op de ethiek van nieuwe medische technologie. Nieuwe technische mogelijkheden in de zorg gaan vaak gepaard met verwachtingsvolle toekomstvisioenen, zoals ‘personalized medicine’ en ‘smart healthcare’. Eén van Mariannes onderzoekslijnen richt zich op de analyse van deze toekomstvisioenen: hoe veranderen ze ideeën over gezondheid, ziekte en goede zorg? Een andere onderzoekslijn gaat over concrete innovaties. Wat betekent het bijvoorbeeld voor patiënten, professionals en de samenleving als steeds beter voorspeld kan worden wie een ziekte krijgt en hoe die zal verlopen? Marianne Boenink zal zich bezig houden met de vraag hoe wenselijk technologische ontwikkelingen zijn.

Na een opleiding gezondheidswetenschappen in Maastricht, studeerde Marianne Boenink (Zelhem, 1965) filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveerde ze op de manier waarop filosofische en literaire teksten lezers aan het denken kunnen zetten over normatieve vragen. Maar de medische wereld bleef trekken, dus een postdoc op het gebied van ethiek van genetische tests volgde. Aan de Universiteit Twente richtte Marianne zich als universitair (hoofd)docent jarenlang op de vraag hoe biomedische innovaties ethisch verantwoord ontwikkeld kunnen worden.

Marianne Boenink is verbonden aan de afdeling IQ Healthcare. Ze is ethisch adviseur van verschillende Europese onderzoeksprojecten en zal ook deel uitmaken van de Commissie Mensgebonden Onderzoek Arnhem/Nijmegen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

lees meer

Gaatjes vullen met handinstrumenten niet slechter dan boren

18 mei 2021

Een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, doet niet onder voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling.

lees meer

Actie nodig om toename hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd terug te dringen in 2030

17 mei 2021

Oproep van 17 cardiologen vanuit The Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission

lees meer

Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer