Nieuws Marianne Boenink benoemd tot hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg
13 oktober 2020

Gezondheidswetenschapper en filosoof Marianne Boenink is met ingang van 1 augustus 2020 benoemd tot hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg, aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.
 
Marianne Boenink zal zich als hoogleraar in het bijzonder richten op de ethiek van nieuwe medische technologie. Nieuwe technische mogelijkheden in de zorg gaan vaak gepaard met verwachtingsvolle toekomstvisioenen, zoals ‘personalized medicine’ en ‘smart healthcare’. Eén van Mariannes onderzoekslijnen richt zich op de analyse van deze toekomstvisioenen: hoe veranderen ze ideeën over gezondheid, ziekte en goede zorg? Een andere onderzoekslijn gaat over concrete innovaties. Wat betekent het bijvoorbeeld voor patiënten, professionals en de samenleving als steeds beter voorspeld kan worden wie een ziekte krijgt en hoe die zal verlopen? Marianne Boenink zal zich bezig houden met de vraag hoe wenselijk technologische ontwikkelingen zijn.

Na een opleiding gezondheidswetenschappen in Maastricht, studeerde Marianne Boenink (Zelhem, 1965) filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveerde ze op de manier waarop filosofische en literaire teksten lezers aan het denken kunnen zetten over normatieve vragen. Maar de medische wereld bleef trekken, dus een postdoc op het gebied van ethiek van genetische tests volgde. Aan de Universiteit Twente richtte Marianne zich als universitair (hoofd)docent jarenlang op de vraag hoe biomedische innovaties ethisch verantwoord ontwikkeld kunnen worden.

Marianne Boenink is verbonden aan de afdeling IQ Healthcare. Ze is ethisch adviseur van verschillende Europese onderzoeksprojecten en zal ook deel uitmaken van de Commissie Mensgebonden Onderzoek Arnhem/Nijmegen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

Pauline Dekhuijzen MSc, MA
wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer