Nieuws Naar een persoonlijke immuuntherapie voor sepsis
25 maart 2020

Een gepersonaliseerde immuuntherapie kan de sterfte bij patiënten met sepsis (bloedvergiftiging) mogelijk terugdringen. Het internationale onderzoeksproject ImmunoSep, dat wordt gecoördineerd door het Radboudumc, gaat uitzoeken of met zo’n aanpak deze levensbedreigende beter te behandelen is. Het project ontvangt ruim tien miljoen euro subsidie van de Europese Unie.
 
Sepsis is een levensbedreigende ziekte, die ontstaat door de reactie van ons lichaam op een infectie met een bacterie, schimmel of virus. Vijfenzestigplussers, kinderen onder de 1 jaar, mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, kanker en long- of nierproblemen of mensen met een verminderd afweersysteem lopen het grootste risico op sepsis. Jaarlijks krijgen wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen met deze ziekte te maken. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken van mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, met een sterftekans van 30 tot 40 procent. Hoewel het aantal doden door sepsis al sterk is teruggedrongen door antibiotica en behandeling van patiënten op de Intensive Care (IC) afdelingen, verwachten de onderzoekers dat de introductie van een immuuntherapie de overlevingskans nog verder zal vergroten.
 
Individuele patiënten behandelen
Tot dusver was onderzoek gericht op een standaardbehandeling voor iedereen. Dit internationale project richt zich echter op gepersonaliseerde immuuntherapie. Het is bekend dat overactieve ontstekingsprocessen en een verlamming van het immuunsysteem (immuunparalyse) een essentiële rol spelen bij sepsis, maar deze fysiologische processen verschillen per patiënt. Alleen een op de individuele patiëntgerichte immuuntherapie is in staat de behandelresultaten aanmerkelijk te verbeteren.
 
Onderzoekskennis direct toepassen
“ImmunoSep gaat nieuwe onderzoeksgegevens direct toepassen in de klinische praktijk”, zegt hoogleraar experimenteel interne geneeskunde aan het Radboudumc Mihai Netea, die met de Griekse hoogleraar Evangelos Giamarellos-Bourboulis het project coördineert. “Het project verbindt de nieuwste wetenschappelijke kennis met een vertaling daarvan naar concrete dagelijkse toepassingen in het ziekenhuis.”
 
Theranostics
Enkele essentiële onderdelen in het project zijn een ‘proof of concept’ onderzoek, dat moet aangeven of zo’n gepersonaliseerde immuuntherapie inderdaad goed werkt. Ook is een uitgebreid -omics (genomics, proteomics, etc) onderzoek gepland om biomarkers op te sporen die de gepersonaliseerde aanpak mogelijk maken en ondersteunen. Met hulp van andere partners in de consortium wordt ook een nieuw Theranostics platform opgezet, waar geïndividualiseerde diagnoses direct worden gekoppeld aan doelgerichte, persoonlijke therapieën. Traditionele standaardbehandelingen worden ‘opgeknipt’ in meerdere specifiekere behandelingen op maat. Nieuwe immuunbehandelingen moeten, in samenwerking met zorgprofessionals en patiëntorganisaties, snel worden ingevoerd in de gezondheidszorg.
 
Project met potentie
“Een eerste pilot-studie met gepersonaliseerde immuuntherapie bij sepsis, dat twee projectpartners gaan uitvoeren, moet zeer waardevolle informatie opleveren voor alle 14 partners die samenwerken in het ImmunoSep project”, zegt de Griekse hoogleraar Giamarellos. “We verwachten met dit project, waarin mondiale topexperts met elkaar samenwerken, belangrijke vooruitgang te boeken in de aanpak van sepsis.”
­­­­­­­­­­­­
ImmunoSep – Personalised Immunotherapy in Sepsis: a Precision Medicine Approach
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer

Invasieve schimmelinfecties bij influenza en COVID-19

29 juni 2020

In de longen van veel COVID-patiënten op de IC wordt de Aspergillus schimmel aangetroffen. Het lijkt op wat wordt gezien bij influenzapatiënten op de IC, maar op basis van de eerste gegevens lijkt een ernstige schimmelinfectie bij COVID-patiënten minder vaak voor te komen. Alertheid blijft geboden.

lees meer

Langdurige onzekerheid over gehoorverlies bij 12 Nederlandse families opgehelderd

29 juni 2020

De schuldige is één genetische afwijking, die met deze ontdekking meteen een van de meest voorkomende oorzaken van erfelijk gehoorverlies bij Nederlanders is.

lees meer

Versoepeling toegangsbeleid Radboudumc Alleen samen voorkomen we verspreiding van het coronavirus

26 juni 2020

Na de eerste weken met het nieuwe toegangsbeleid voor begeleiders en bezoekers in het Radboudumc, is er nu ruimte gekomen om hierin wat te versoepelen. Dit betekent dat er meer uitzonderingen zijn toegevoegd voor begeleiders en bezoekers. Hier leest u hoe u ons kunt bezoeken.

lees meer

Nieuwe manier van werken ziekenhuizen leidt tot doelmatiger zorg zonder kwaliteitsverlies

25 juni 2020

Door nieuwe manieren van werken in Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Bernhoven in Uden is de doelmatigheid van de zorg verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van IQ Healthcare.

lees meer

(Thuis) werken tijdens de hittegolf Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft 4 tips

25 juni 2020

Nu veel mensen thuis werken, en op de thuiswerkplek meestal geen airco is geïnstalleerd, vragen we ons af: hoe kunnen we tijdens de hittegolf toch goed werken? Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft tips waar u écht wat aan hebt. Zoals: ‘Stel jezelf juist bloot aan de warmte’.

lees meer