Nieuws Naar een persoonlijke immuuntherapie voor sepsis
25 maart 2020

Een gepersonaliseerde immuuntherapie kan de sterfte bij patiënten met sepsis (bloedvergiftiging) mogelijk terugdringen. Het internationale onderzoeksproject ImmunoSep, dat wordt gecoördineerd door het Radboudumc, gaat uitzoeken of met zo’n aanpak deze levensbedreigende beter te behandelen is. Het project ontvangt ruim tien miljoen euro subsidie van de Europese Unie.
 
Sepsis is een levensbedreigende ziekte, die ontstaat door de reactie van ons lichaam op een infectie met een bacterie, schimmel of virus. Vijfenzestigplussers, kinderen onder de 1 jaar, mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, kanker en long- of nierproblemen of mensen met een verminderd afweersysteem lopen het grootste risico op sepsis. Jaarlijks krijgen wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen met deze ziekte te maken. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken van mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, met een sterftekans van 30 tot 40 procent. Hoewel het aantal doden door sepsis al sterk is teruggedrongen door antibiotica en behandeling van patiënten op de Intensive Care (IC) afdelingen, verwachten de onderzoekers dat de introductie van een immuuntherapie de overlevingskans nog verder zal vergroten.
 
Individuele patiënten behandelen
Tot dusver was onderzoek gericht op een standaardbehandeling voor iedereen. Dit internationale project richt zich echter op gepersonaliseerde immuuntherapie. Het is bekend dat overactieve ontstekingsprocessen en een verlamming van het immuunsysteem (immuunparalyse) een essentiële rol spelen bij sepsis, maar deze fysiologische processen verschillen per patiënt. Alleen een op de individuele patiëntgerichte immuuntherapie is in staat de behandelresultaten aanmerkelijk te verbeteren.
 
Onderzoekskennis direct toepassen
“ImmunoSep gaat nieuwe onderzoeksgegevens direct toepassen in de klinische praktijk”, zegt hoogleraar experimenteel interne geneeskunde aan het Radboudumc Mihai Netea, die met de Griekse hoogleraar Evangelos Giamarellos-Bourboulis het project coördineert. “Het project verbindt de nieuwste wetenschappelijke kennis met een vertaling daarvan naar concrete dagelijkse toepassingen in het ziekenhuis.”
 
Theranostics
Enkele essentiële onderdelen in het project zijn een ‘proof of concept’ onderzoek, dat moet aangeven of zo’n gepersonaliseerde immuuntherapie inderdaad goed werkt. Ook is een uitgebreid -omics (genomics, proteomics, etc) onderzoek gepland om biomarkers op te sporen die de gepersonaliseerde aanpak mogelijk maken en ondersteunen. Met hulp van andere partners in de consortium wordt ook een nieuw Theranostics platform opgezet, waar geïndividualiseerde diagnoses direct worden gekoppeld aan doelgerichte, persoonlijke therapieën. Traditionele standaardbehandelingen worden ‘opgeknipt’ in meerdere specifiekere behandelingen op maat. Nieuwe immuunbehandelingen moeten, in samenwerking met zorgprofessionals en patiëntorganisaties, snel worden ingevoerd in de gezondheidszorg.
 
Project met potentie
“Een eerste pilot-studie met gepersonaliseerde immuuntherapie bij sepsis, dat twee projectpartners gaan uitvoeren, moet zeer waardevolle informatie opleveren voor alle 14 partners die samenwerken in het ImmunoSep project”, zegt de Griekse hoogleraar Giamarellos. “We verwachten met dit project, waarin mondiale topexperts met elkaar samenwerken, belangrijke vooruitgang te boeken in de aanpak van sepsis.”
­­­­­­­­­­­­
ImmunoSep – Personalised Immunotherapy in Sepsis: a Precision Medicine Approach
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Omleiding centrale gang Radboudumc Vrouw en Kind, Poliplein en het restaurant bereikbaar

8 april 2020

Om goed te kunnen werken aan de nieuwbouw van het Radboudumc, is er een omleiding gemaakt in de centrale gang richting het Poliplein (route 725) en Vrouw en Kind.

lees meer

Continue monitoring van COVID-patiënten wordt uitgebreid naar patiënten verdacht van besmetting

8 april 2020

Op de COVID-afdelingen van het Radboudumc worden de vitale functies continu gemeten en vastgelegd. Door het succes van deze benadering worden nu ook de patiënten met een waarschijnlijke COVID-besmetting op deze manier gemonitord.

lees meer

12 Defensie-medewerkers draaien mee in patiëntenzorg Radboudumc borgt zorg langere termijn

8 april 2020

Radboudumc-medewerkers kunnen de zorg op dit moment goed aan. Maar het umc verwacht dat de crisis lang gaat duren. Daarom is het belangrijk de krachten te spreiden. Zo is het Radboudumc beter voorbereid op de lange termijn.

lees meer

SAFE: Als het thuis niet veilig is… Huiselijk geweld neemt toe tijdens coronacrisis

7 april 2020

‘Blijf zoveel mogelijk thuis, zo blijf je veilig.’ Dat geldt voor besmetting met het coronavirus. Nu partners gedwongen meer bij elkaar thuis zijn, neemt het huiselijk geweld toe. Via online platform SAFE Women biedt het Radboudumc vrouwen in deze situatie hulp.

lees meer

Drone NLblijftThuis vliegt boven Radboudumc en neemt boodschap op Zaterdag 4 april om 16.00 uur schreeuwen we van de daken 'Jebentnodig.nl'

5 april 2020

Het Radboudumc bedankt NL en Nijmegen en roept op te doneren voor onderzoek naar middelen om het coronavirus te kunnen bestrijden voor patiënten en zorgmedewerkers.

lees meer

Radboudumc gebruikt UV-boxen voor desinfecteren medische hulpmiddelen 'Enorme aanwinst in verlagen virusload'

3 april 2020

Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs: ‘Enorme winst: virussen en andere micro-organismen binnen 25 seconden verdwenen’

lees meer