Nieuws Patrick Jeurissen lid van Wetenschappelijke Adviesraad
20 november 2020

Patrick Jeurissen, hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg bij de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc en wetenschappelijk adviseur voor het ministerie van VWS, is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich komend jaar in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

Deze onafhankelijke commissie is bijeen geroepen door de Europese afdeling van de World Health Organization (WHO). De commissie gaat het beleid voor gezondheidszorg en zorgstelsels heroverwegen en bekijken in de bredere context van strategieën voor duurzame ontwikkeling.

Vergroten bewustzijn van mogelijke pandemieën

De commissie verdiept zich komend jaar in gezondheidszorgbeleid ten aanzien van pandemieën. De taken van de commissie hierbinnen zijn:

  • een alomvattende heroverweging maken voor het stellen van prioriteiten in het economisch en sociaal beleid;
  • de uitdagingen en kansen identificeren waarmee de gezondheids- en sociale zorgstelsels in de 53 lidstaten van de Europese WHO-regio worden geconfronteerd;
  • aanbevelingen doen en consensus opbouwen over het vergroten van het bewustzijn van mogelijke pandemieën en pandemie-achtige bedreigingen;
  • het verbeteren van gezondheidssystemen in termen van structuur en investeringen;
  • het herdefiniëren van bestuur en de veerkracht en het vermogen van landen versterken om te kunnen anticiperen en te innoveren.

Wetenschappelijke Adviesraad

De commissie zal kennis en wijsheid uit een continent-breed netwerk van onder meer leiders, beleidsmakers en wetenschappers bundelen, en wordt in deze taak ondersteund door een Wetenschappelijke Adviesraad (WA) bestaande uit academici en beleidsmedewerkers.

Patrick Jeurissen zal samen met de overige leden van de WA de commissie een wetenschappelijke basis bieden met het verzamelen van relevante wetenschappelijke literatuur. Daarnaast zal de WA prioriteiten en opties presenteren aan beleidsmakers voor investeringen in gezondheids- en sociale systemen. Dit ter ondersteuning van economische groei en het bevorderen van cohesie in samenlevingen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer