Nieuws Patrick Jeurissen lid van Wetenschappelijke Adviesraad
20 november 2020

Patrick Jeurissen, hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg bij de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc en wetenschappelijk adviseur voor het ministerie van VWS, is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich komend jaar in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

Deze onafhankelijke commissie is bijeen geroepen door de Europese afdeling van de World Health Organization (WHO). De commissie gaat het beleid voor gezondheidszorg en zorgstelsels heroverwegen en bekijken in de bredere context van strategieën voor duurzame ontwikkeling.

Vergroten bewustzijn van mogelijke pandemieën

De commissie verdiept zich komend jaar in gezondheidszorgbeleid ten aanzien van pandemieën. De taken van de commissie hierbinnen zijn:

  • een alomvattende heroverweging maken voor het stellen van prioriteiten in het economisch en sociaal beleid;
  • de uitdagingen en kansen identificeren waarmee de gezondheids- en sociale zorgstelsels in de 53 lidstaten van de Europese WHO-regio worden geconfronteerd;
  • aanbevelingen doen en consensus opbouwen over het vergroten van het bewustzijn van mogelijke pandemieën en pandemie-achtige bedreigingen;
  • het verbeteren van gezondheidssystemen in termen van structuur en investeringen;
  • het herdefiniëren van bestuur en de veerkracht en het vermogen van landen versterken om te kunnen anticiperen en te innoveren.

Wetenschappelijke Adviesraad

De commissie zal kennis en wijsheid uit een continent-breed netwerk van onder meer leiders, beleidsmakers en wetenschappers bundelen, en wordt in deze taak ondersteund door een Wetenschappelijke Adviesraad (WA) bestaande uit academici en beleidsmedewerkers.

Patrick Jeurissen zal samen met de overige leden van de WA de commissie een wetenschappelijke basis bieden met het verzamelen van relevante wetenschappelijke literatuur. Daarnaast zal de WA prioriteiten en opties presenteren aan beleidsmakers voor investeringen in gezondheids- en sociale systemen. Dit ter ondersteuning van economische groei en het bevorderen van cohesie in samenlevingen.

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer