Nieuws Verpleegkundig specialist Karin Kanselaar wint Els Borst Prijs
2 oktober 2020

Karin Kanselaar, verpleegkundig specialist in het Radboudumc, heeft op 1 oktober de Els Borst Prijs gewonnen. De prijs is uitgereikt op het virtuele jaarcongres op 1 oktober van de beroepsvereniging V&VN Verpleegkundig Specialisten. Kanselaar wint met name omdat zij de rol van regiebehandelaar in de medisch-specialistische zorg voor het voetlicht brengt.

Karin Kanselaar werd door collega-verpleegkundig specialisten genomineerd voor de Els Borst Prijs omdat ‘zij laat zien hoe dit beroep kan worden vormgegeven: als spil in vernieuwing van de zorg, in behandeling, in regievoering samen met de patiënt, in regionaal en landelijk netwerken, werkgroepen, en meer. Ze is een verpleegkundig leider, ze motiveert, denkt mee, staat open voor nieuwe ideeën en zet de patiënt centraal. Hiermee heeft zij een grote positieve impact op patiënten (en hun naasten) en hun behandeling/herstel na een beroerte. Maar ook heeft ze een grote impact op collega’s, op zorgprofessionals in het land, op beleidsvoering, op zorgstandaarden en wetenschap.’

Karin Kanselaars track record

Kanselaar werkt sinds 1991 in het Radboudumc. In 2000 werd zij verpleegkundig consulent en kreeg ze een belangrijke rol in de nazorg voor mensen met een herseninfarct, -bloeding of TIA. Als hbo-verpleegkundige groeide ze door en volgde de opleiding Advanced Nursing Practice die zij in 2007 heeft afgerond. In 2016 werd ze Junior Principal Clinician en vanaf 2019 is ze Principal Clinician.

Ze is lid van de werkgroep CVA (V&VN afdeling neuro en revalidatie), en was jarenlang lid van de commissie maatschappelijke kwaliteit vanuit de Nederlandse Hartstichting. Ook is zij gastdocent bij Radboud Health Academy, en medeoprichter/bestuurslid van het netwerk VS vasculaire neurologie.

Kanselaar zet zich nu in voor het verbeteren van de zorg voor patiënten die op jonge leeftijd een herseninfarct, -bloeding of een TIA krijgen. Zo zette ze onder meer een multidisciplinair spreekuur op, waarbij de patiënt in één dag de diagnose en een behandelplan met zorg op maat krijgt. Een uniek concept, waarbij Neurologie, Vasculair Interne Geneeskunde en Cardiologie nauw samenwerken. En waar straks ook Gynaecologie aan gaat deelnemen.

Daarnaast heeft ze met het team een regionaal netwerk opgezet, om de patiënten te begeleiden bij de langetermijngevolgen. Hierbij neemt arbeid en re-integratie een belangrijke rol in. Zij gaat dit nu uitrollen binnen de ziekenhuizen in het academisch netwerk van het Radboudumc. Ook zal ze een multidisciplinaire videoconference opzetten, waarbij de expertise optimaal kan worden benut.

Over de Els Borst Prijs

De Els Borst Prijs wordt door beroepsvereniging V&VN VS uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt heeft voor de ontwikkeling van het beroep van verpleegkundig specialist. Sinds 2015 reikt V&VN VS de Els Borst Prijs uit (eerder was het in handen van stichting Zorg in Beweging). De Els Borst Prijs bestaat uit een geldbedrag van €500, een beeld en een oorkonde.

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer