Nieuws Wees voorbereid op uitbraak van het coronavirus in lage en middeninkomenslanden
24 maart 2020

Joost Hopman, arts-microbioloog en medisch directeur van de afdeling Kwaliteit en Veiligheid van het Radboudumc, is van mening dat lage en middeninkomenslanden zich goed moeten voorbereiden op een mogelijke COVID-19 uitbraak. Dit schrijft hij in een beschouwing op aanvraag van het wetenschappelijk tijdschrift JAMA. Hij stelt dat de normen van de WHO op het gebied van infectiepreventie leidend moeten zijn en dat een goede samenwerking tussen overheden en media noodzakelijk is om de verspreiding van onjuiste berichten tegen te gaan.
 
“We hebben in China gezien dat er een aantoonbaar verband is tussen de beperkte beschikbaarheid van medische hulpmiddelen in de gezondheidszorg en het sterftecijfer gerelateerd aan COVID-19. Hoe minder medische middelen er in een land beschikbaar zijn, hoe hoger het sterftecijfer is. Dit kan voorkomen worden door te handelen naar de normen van infectiepreventie (IPC) van de WHO. Het gaat om maatregelen zoals het tijdig doorvoeren van quarantaine en isolatie en het inperken van sociale contacten. Ook is het zaak voldoende voorraad van medische hulpmiddelen, zoals beademingsapparatuur, in huis te hebben en te zorgen voor goed beschermingsmateriaal zoals mondmaskers voor zorgpersoneel en patiĆ«nten.”

“Zeker in lage en middeninkomenslanden moeten programma’s worden opgezet om de minimale infectiepreventie normen van de WHO na te leven. We zien dat het virus zich nu vooral verspreidt in het noordelijk halfrond, waar het winter is. Dit zou kunnen betekenen dat wanneer het zuidelijk halfrond te maken krijgt met de winter, het virus daar lokaal zou kunnen verspreiden. Het ontbreken van SARS-CoV in Afrika en Zuid-Amerika in 2003 ondersteunt deze gedachte. Maar we weten het niet. De landen op het zuidelijk halfrond hebben nu wel de kans zich voor te bereiden op wat eventueel komen gaat.”

Vluchtelingenkampen

“De nood is bijzonder hoog in vluchtelingenkampen. Veel van deze kampen bevinden zich in landen met beperkte medische hulpmiddelen. De gezondheidszorg in deze kampen is zwak en de toegang ertoe beperkt. Bovendien is er minder controle op kwetsbare mensen, die met aandoeningen hebben als hart- en vaatziekten, diabetes, chronische luchtwegaandoeningen, hoge bloeddruk en kanker. Deze groepen zijn extra vatbaar voor COVID-19, wat betekent dat een uitbraak rampzalige gevolgen kan hebben in deze kampen.”

“Een grote uitbraak van COVID-19 in lage en middeninkomenslanden is te voorkomen, als deze landen de IPC-normen van de WHO naleven. Daarnaast is een goede samenwerking tussen overheden en media van groot belang. Het verspreiden van correcte, korte en motiverende boodschappen is cruciaal in het ondersteunen van maatregelen en wetgeving om verspreiding van COVID-19 te voorkomen.”

Managing COVID-19 in Low- and Middle-Income Countries – Joost Hopman, MD, PhD, DTMH; Benedetta Allegranzi, MD, DTMH; Shaheen Mehtar, MBBS, MD (Lon). JAMA: Published online March 16, 2020. doi:10.1001/jama.2020.4169.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Vaker complicaties bij nierpatiënten met COVID-19

11 augustus 2020

Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden.

lees meer

Terug van vakantie of bezoek aan een gebied met code oranje of rood: aangescherpte maatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers

10 augustus 2020

Tijdens de vakantieperiode kan het reisadvies in delen van een land wijzigen van code geel, naar oranje of zelfs rood. Om ook na deze periode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door.

lees meer

BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer

Slechtere prognose bloedkanker bij dubbele mutatie gen

5 augustus 2020

De rol van TP53 bij myelodysplastisch syndroom

lees meer