Nieuws Koningin Máxima brengt online werkbezoek aan Radboudumc

27 januari 2021

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdag 28 januari een online werkbezoek aan het Radboudumc in Nijmegen. (Foto: ©RVD - Jeroen van der Meyde)

Vijf jaar na de officiële opening door de Koningin van de unieke MITeC operatiekamers (foto's), brengt de Koningin een online werkbezoek aan het Radboudumc. In dit bezoek aandacht voor wetenschappelijk onderzoek in twee clusters:
1. Zorg/gezondheid en preventie
2. Zorg en wetenschappelijke innovatie

Zorg voor Arbeid

Het werkbezoek start met een gesprek over het programma ‘Zorg voor Arbeid’, waarbij patiënten al vroeg in het traject van diagnose en behandeling ondersteuning krijgen bij vragen over de gevolgen voor hun werk en inkomen. Patiënten krijgen arbeidsgerichte zorg om tijdens en na behandeling duurzaam en gezond - naar vermogen - te kunnen blijven functioneren in hun werk. Evaluatie-onderzoek laat zien dat patiënten en behandelaren positief zijn over de meerwaarde die het programma biedt.

Experts: Desirée Dona, bedrijfsarts, klinisch arbeidsgeneeskundige, principal clinician en drs. Theo Senden, bedrijfsarts, klinisch arbeidsgeneeskundige, kwartiermaker Zorg voor Arbeid.

Fit4Surgery

Het tweede gesprek betreft het ‘Fit4Surgery-programma’, een multimodaal trainingsprogramma dat bestaat uit fysieke training, optimalisatie van voeding, mentale ondersteuning en begeleiding bij stoppen met roken en alcoholgebruik. Dit programma begint vlak na de diagnose tot kort voor de operatie. Doel van het programma is om de conditie van patiënten met minimaal tien procent te verbeteren en hierdoor beter voorbereid te zijn op de operatie, de kans op complicaties te verminderen en sneller te herstellen van de ingreep.

Experts: Dr. Baukje van den Heuvel, gastro-intestinaal en oncologisch chirurg en oprichter Fit4surgery en prof Jeroen Meijerink, hoofd afdeling operatiekamers.

Beter Gezond

Koningin Máxima gaat vervolgens in gesprek met wetenschappers van het Radboudumc over ‘Beter Gezond’, een preventieprogramma dat is gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl. Leefstijl kan een rol spelen bij het ontstaan en het voorkomen van aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, geheugenverlies en kanker. Maar ook voor de kans dat een patiënt geneest en de ziekte niet meer terugkomt.

Experts: Prof. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar erfelijke kanker en prof. dr. Bart Kiemeney, hoogleraar kankerepidemiologie.

Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC)

Aansluitend spreekt Koningin Máxima met onderzoekers en medische experts van het Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC). Het MITeC is een innovatief operatiecentrum waar patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en hoogwaardige technologie worden gecombineerd. Koningin Máxima krijgt uitleg over het Holmium-project voor uitbehandelde oncologische patiënten met levertumoren. Deze patiënten worden behandeld met minuscule Holmium bolletjes waardoor de lever van binnenuit wordt bestraald. Een van de eerste behandelde patiënten leefde langer en in een betere gezondheid, in wat de patiënt zelf ‘extra gegeven tijd’ noemde.

Experts: Prof. Maroeska Rovers, hoogleraar evidence-based surgery, prof. Jurgen Fütterer, hoogleraar beeldgestuurde oncologische interventies, dr. Frank Nijsen, onderzoeker afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde.

Koningin Máxima opende in november 2015 drie innovatieve operatiekamers in het MITeC van het Radboudumc.

Zorg voor Zeldzaam

Het online werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek over het project ‘Zorg voor Zeldzaam’. Dit project is gericht op patiënten met zeldzame aandoeningen en wil een bijdrage leveren aan snellere en betere diagnoses en het verbeteren van de toegang tot bestaande therapie of innovatieve therapie

Expert: Dr. Wendy van Zelst-Stams, hoofd klinische genetica en coördinator zeldzame aandoeningen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Preventie

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet