Nieuws Koningin Maxima brengt online werkbezoek aan Radboudumc
27 januari 2021

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdag 28 januari een online werkbezoek aan het Radboudumc in Nijmegen. (Foto: ©RVD - Jeroen van der Meyde)

Vijf jaar na de officiële opening door de Koningin van de unieke MITeC operatiekamers (foto's), brengt de Koningin een online werkbezoek aan het Radboudumc. In dit bezoek aandacht voor wetenschappelijk onderzoek in twee clusters:
1. Zorg/gezondheid en preventie
2. Zorg en wetenschappelijke innovatie

Zorg voor Arbeid

Het werkbezoek start met een gesprek over het programma ‘Zorg voor Arbeid’, waarbij patiënten al vroeg in het traject van diagnose en behandeling ondersteuning krijgen bij vragen over de gevolgen voor hun werk en inkomen. Patiënten krijgen arbeidsgerichte zorg om tijdens en na behandeling duurzaam en gezond - naar vermogen - te kunnen blijven functioneren in hun werk. Evaluatie-onderzoek laat zien dat patiënten en behandelaren positief zijn over de meerwaarde die het programma biedt.

Experts: Desirée Dona, bedrijfsarts, klinisch arbeidsgeneeskundige, principal clinician en drs. Theo Senden, bedrijfsarts, klinisch arbeidsgeneeskundige, kwartiermaker Zorg voor Arbeid.

Fit4Surgery

Het tweede gesprek betreft het ‘Fit4Surgery-programma’, een multimodaal trainingsprogramma dat bestaat uit fysieke training, optimalisatie van voeding, mentale ondersteuning en begeleiding bij stoppen met roken en alcoholgebruik. Dit programma begint vlak na de diagnose tot kort voor de operatie. Doel van het programma is om de conditie van patiënten met minimaal tien procent te verbeteren en hierdoor beter voorbereid te zijn op de operatie, de kans op complicaties te verminderen en sneller te herstellen van de ingreep.

Experts: Dr. Baukje van den Heuvel, gastro-intestinaal en oncologisch chirurg en oprichter Fit4surgery en prof Jeroen Meijerink, hoofd afdeling operatiekamers.

Beter Gezond

Koningin Máxima gaat vervolgens in gesprek met wetenschappers van het Radboudumc over ‘Beter Gezond’, een preventieprogramma dat is gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl. Leefstijl kan een rol spelen bij het ontstaan en het voorkomen van aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, geheugenverlies en kanker. Maar ook voor de kans dat een patiënt geneest en de ziekte niet meer terugkomt.

Experts: Prof. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar erfelijke kanker en prof. dr. Bart Kiemeney, hoogleraar kankerepidemiologie.

Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC)

Aansluitend spreekt Koningin Máxima met onderzoekers en medische experts van het Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC). Het MITeC is een innovatief operatiecentrum waar patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en hoogwaardige technologie worden gecombineerd. Koningin Máxima krijgt uitleg over het Holmium-project voor uitbehandelde oncologische patiënten met levertumoren. Deze patiënten worden behandeld met minuscule Holmium bolletjes waardoor de lever van binnenuit wordt bestraald. Een van de eerste behandelde patiënten leefde langer en in een betere gezondheid, in wat de patiënt zelf ‘extra gegeven tijd’ noemde.

Experts: Prof. Maroeska Rovers, hoogleraar evidence-based surgery, prof. Jurgen Fütterer, hoogleraar beeldgestuurde oncologische interventies, dr. Frank Nijsen, onderzoeker afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde.

Koningin Máxima opende in november 2015 drie innovatieve operatiekamers in het MITeC van het Radboudumc.

Zorg voor Zeldzaam

Het online werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek over het project ‘Zorg voor Zeldzaam’. Dit project is gericht op patiënten met zeldzame aandoeningen en wil een bijdrage leveren aan snellere en betere diagnoses en het verbeteren van de toegang tot bestaande therapie of innovatieve therapie

Expert: Dr. Wendy van Zelst-Stams, hoofd klinische genetica en coördinator zeldzame aandoeningen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Preventie

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email
lees meer

Meer nieuws


Radboudumc helpt mensen fitter een operatie in te gaan Fit4Surgery in stappen in hele ziekenhuis beschikbaar

28 juni 2021

Patiënten in een zo goed mogelijke conditie zien te krijgen voor een operatie. Met dat doel startte het Radboudumc twee jaar geleden met het Fit4Surgery programma voor mensen met darmkanker. En met succes.

lees meer

Voeding in Radboudumc vanaf 2022 volledig gezond ‘We gaan voor gezond, duurzaam én lekker’

26 april 2021

Vanaf 2022 willen we een volledig gezond, duurzaam én lekker, vernieuwd assortiment eten en drinken aanbieden. Hiermee willen we een positieve impact hebben op de gezondheid van onze medewerkers, patiënten en bezoekers, maar ook op de samenleving en onze wereld.

lees meer

Nieuw lab voor AI in gezondheid, gedrag en voeding

12 februari 2021

Het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) opent een nieuw lab gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Bij dit nieuwe OnePlanet ICAI-lab for Precision Health, Nutrition and Behavior zijn Radboud Universiteit, Wageningen en Radboudumc betrokken.

lees meer

Waarom kom je niet uit je kantoorstoel? Naar een nieuwe psychologie van zitgedrag

16 juni 2020

Een publicatie van onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc in PNAS zet de eerste stappen naar een ‘psychologie van het zitten’.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet