Nieuws Met een goede leefstijl kun je leververvetting voorkomen
30 maart 2021

Gerard van Blitterswijk (62) uit Tiel heeft niet-alcoholische leververvetting. Het is een Westerse welvaartsziekte waar nog geen geneesmiddelen voor zijn. 'Ik adviseer iedereen om gezonder te gaan leven, want ik weet uit ervaring hoe het is om met een chronische ziekte in de medische molen te belanden.’


‘Ik heb van jongs af harder moeten lopen om in de maatschappij mee te draaien. Ik kwam te vroeg op de wereld, maar indertijd was er geen couveuse vrij. Met een groeiachterstand en blijvende longproblemen kwam ik als peuter al in het Radboudumc. Op mijn 39ste kreeg ik daarnaast diabetes. Met een insulinepompje kan ik mijn hypo en hypers redelijk onder controle houden. Maar je weet dat je organen door deze ziekte beschadigd kunnen raken.

Toen mijn internist vroeg of ik mee wilde doen aan een onderzoek naar niet-alcoholische leververvetting, dat bij diabetespatiënten vaker voorkomt, zei ik volmondig ja. Als ik een bijdrage kan leveren aan de wetenschap en daarmee andere mensen kan helpen, doe ik dat graag. Bovendien kom ik ook meer over mezelf te weten. Voor het onderzoek werden regelmatig mijn bloed en urine gecontroleerd. En er is twee keer een leverpunctie gedaan. Na de eerste bleek dat mijn lever inderdaad vervet is. Ik heb vervolgens dagelijks twee jaar lang een experimenteel medicijn geslikt. Maar na een tweede punctie bleek helaas dat het middel niet heeft gewerkt. Ook bij andere patiënten wereldwijd was het resultaat niet naar behoren, de farmaceut heeft het onderzoek stopgezet.

Er ontstaat bij leververvetting langzaam steeds meer littekenweefsel, waardoor de lever verhardt en de doorbloeding slechter wordt. Het verraderlijke is dat je er niks van merkt, maar het kan uiteindelijk wel leiden tot leverontstekingen, leverfalen en leverkanker. Daar moet meer aandacht voor komen, want het positieve is dat je deze aandoening met een goede leefstijl kunt voorkomen. Ik adviseer iedereen om gezonder te gaan leven, met meer beweging en goede voeding, want ik weet uit ervaring hoe het is om met een chronisch ziekte te moeten leren leven.’
Fotografie patiënt:  Paul Lagro


Reactie prof. dr. Joost PH Drenth, hoofd Maag-, Darm- en Leverziekten ‘Preventie het belangrijkste wapen’

‘Leververvetting ontstaat door onze moderne Westerse manier van leven. Het woekert als een epidemie onder ons. Zo’n drie miljoen mensen in Nederland hebben het in mindere of meerdere mate. Het is een “sluipmoordenaar”, klachten ontstaan pas als het te laat is. Wij gaan vanuit het Radboudumc met een subsidie van de Maag-, Darm- en Leverstichting met onder meer partners uit het LUMC en Amsterdam UMC de ‘lever’ meer op de kaart zetten. We willen mensen er bewust van maken dat je vervetting kunt voorkomen, simpelweg met meer beweging en minder calorieën.

We willen de zorg ook verbeteren. Bij diabetespatiënten komt leververvetting vaker voor. Vandaar dat we hen, zoals mijnheer Van Blitterswijk, vragen aan onderzoek mee te doen om meer inzicht te krijgen. We onderzoeken bijvoorbeeld waar het omslagpunt ligt, wanneer de vervetting ophoudt onschuldig te zijn. Er lopen hier ook meerdere trials met geneesmiddelen, maar het blijkt een lastig te beïnvloeden ziektebeeld. Daarom is preventie het belangrijkste wapen. Er gaan in de maatschappij geluiden op voor een suiker- en vettaks en voor minder kindermarketing voor ongezonde voeding. Dat juichen wij enorm toe.’

Dit verhaal verscheen eerder in Radbode, Personeelsmagazine Radboudumc.
 

 

 

Meer nieuws


Verrassend besluit FDA vrijgeven aducanumab als alzheimermedicijn Nederlandse neurologen hebben twijfels

18 juni 2021

Amerikaanse medicijnwaakhond besluit het middel aducanumab vrij te geven als alzheimermedicijn; Nederlandse neurologen zijn verrast over dit besluit. Onderzoeken laten andere uitkomst zien.

lees meer

Nieuw genetisch onderzoek geeft inzicht in mannelijke onvruchtbaarheid Promotie van Manon Oud op 18 juni om 12.30 uur

18 juni 2021

Manon Oud onderzocht tijdens haar promotietraject de rol van genetica bij mannelijke onvruchtbaarheid. Hierdoor is een stap gezet in het ontrafelen van de oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man.

lees meer

Radboudumc en Astherna slaan handen ineen voor nieuwe therapie voor de ziekte van Stargardt

17 juni 2021

RNA-therapie voor patiënten met ernstige erfelijke oogaandoening

lees meer