Nieuws Met een goede leefstijl kun je leververvetting voorkomen
30 maart 2021

Gerard van Blitterswijk (62) uit Tiel heeft niet-alcoholische leververvetting. Het is een Westerse welvaartsziekte waar nog geen geneesmiddelen voor zijn. 'Ik adviseer iedereen om gezonder te gaan leven, want ik weet uit ervaring hoe het is om met een chronische ziekte in de medische molen te belanden.’


‘Ik heb van jongs af harder moeten lopen om in de maatschappij mee te draaien. Ik kwam te vroeg op de wereld, maar indertijd was er geen couveuse vrij. Met een groeiachterstand en blijvende longproblemen kwam ik als peuter al in het Radboudumc. Op mijn 39ste kreeg ik daarnaast diabetes. Met een insulinepompje kan ik mijn hypo en hypers redelijk onder controle houden. Maar je weet dat je organen door deze ziekte beschadigd kunnen raken.

Toen mijn internist vroeg of ik mee wilde doen aan een onderzoek naar niet-alcoholische leververvetting, dat bij diabetespatiënten vaker voorkomt, zei ik volmondig ja. Als ik een bijdrage kan leveren aan de wetenschap en daarmee andere mensen kan helpen, doe ik dat graag. Bovendien kom ik ook meer over mezelf te weten. Voor het onderzoek werden regelmatig mijn bloed en urine gecontroleerd. En er is twee keer een leverpunctie gedaan. Na de eerste bleek dat mijn lever inderdaad vervet is. Ik heb vervolgens dagelijks twee jaar lang een experimenteel medicijn geslikt. Maar na een tweede punctie bleek helaas dat het middel niet heeft gewerkt. Ook bij andere patiënten wereldwijd was het resultaat niet naar behoren, de farmaceut heeft het onderzoek stopgezet.

Er ontstaat bij leververvetting langzaam steeds meer littekenweefsel, waardoor de lever verhardt en de doorbloeding slechter wordt. Het verraderlijke is dat je er niks van merkt, maar het kan uiteindelijk wel leiden tot leverontstekingen, leverfalen en leverkanker. Daar moet meer aandacht voor komen, want het positieve is dat je deze aandoening met een goede leefstijl kunt voorkomen. Ik adviseer iedereen om gezonder te gaan leven, met meer beweging en goede voeding, want ik weet uit ervaring hoe het is om met een chronisch ziekte te moeten leren leven.’
Fotografie patiënt:  Paul Lagro


Reactie prof. dr. Joost PH Drenth, hoofd Maag-, Darm- en Leverziekten ‘Preventie het belangrijkste wapen’

‘Leververvetting ontstaat door onze moderne Westerse manier van leven. Het woekert als een epidemie onder ons. Zo’n drie miljoen mensen in Nederland hebben het in mindere of meerdere mate. Het is een “sluipmoordenaar”, klachten ontstaan pas als het te laat is. Wij gaan vanuit het Radboudumc met een subsidie van de Maag-, Darm- en Leverstichting met onder meer partners uit het LUMC en Amsterdam UMC de ‘lever’ meer op de kaart zetten. We willen mensen er bewust van maken dat je vervetting kunt voorkomen, simpelweg met meer beweging en minder calorieën.

We willen de zorg ook verbeteren. Bij diabetespatiënten komt leververvetting vaker voor. Vandaar dat we hen, zoals mijnheer Van Blitterswijk, vragen aan onderzoek mee te doen om meer inzicht te krijgen. We onderzoeken bijvoorbeeld waar het omslagpunt ligt, wanneer de vervetting ophoudt onschuldig te zijn. Er lopen hier ook meerdere trials met geneesmiddelen, maar het blijkt een lastig te beïnvloeden ziektebeeld. Daarom is preventie het belangrijkste wapen. Er gaan in de maatschappij geluiden op voor een suiker- en vettaks en voor minder kindermarketing voor ongezonde voeding. Dat juichen wij enorm toe.’

Dit verhaal verscheen eerder in Radbode, Personeelsmagazine Radboudumc.
 

 

 

Meer nieuws


Nieuwe manier van diagnostiek spoort ‘onvindbare’ genetische afwijkingen op

15 april 2021

Onderzoek biedt leidraad voor wereldwijde toepassing

lees meer

NWO Vici-subsidie voor Michiel Vermeulen voor onderzoek naar modificaties van RNA-moleculen

14 april 2021

Michiel Vermeulen, hoogleraar moleculaire biologie aan het Radboudumc, ontvangt een NWO Vici-subsidie ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hij gaat hiermee onderzoek doen naar modificaties van RNA-moleculen. Deze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van genexpressie.

lees meer

KWF: 2,5 miljoen voor kankeronderzoek Groen licht voor innovatief onderzoek naar eierstokkanker en immunotherapie

13 april 2021

Het Radboudumc ontvangt 2,56 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor drie onderzoeken om oncologische vooruitgang in coronatijd te waarborgen. De projecten die zijn gehonoreerd focussen op innovatief onderzoek naar eierstokkanker en baanbrekende immunotherapie.

lees meer

Zelflerende algoritmes Zesde aflevering podcast 'AI for Life'

13 april 2021

In de zesde aflevering van de podcast 'AI for Life' staan ditmaal zelflerende algoritmes centraal.

lees meer