Nieuws Babysterfte omlaag dankzij zelfredzame neonatale IC-unit in Tanzania
31 januari 2022

Physician assistant Neonatologie Milou van Ingen is sinds afgelopen oktober naar Sengerema (Noord-Tanzania) afgereisd, om de laatste stappen te zetten naar een zelfredzame Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Dankzij de NICU is de babysterfte daar al gedaald met 40 procent.

Sinds 2020 heeft het Amalia kinderziekenhuis een samenwerkingsverband met de kindergeneeskunde van Sengerema Hospital, een missieziekenhuis in Noord-Tanzania. Doel van deze samenwerking is elkaar, op afstand, optimaal versterken. Daarnaast kunnen kinderartsen in opleiding een maatschappelijke stage lopen in het grote, drukke kinderziekenhuis van Sengerema.

De Neonatale Intensive Care Unit in het Sengerema Hospital.

Babysterfte met 40 procent gedaald

Initiatiefnemer en kartrekker van deze samenwerking is physician assistant Neonatologie Milou van Ingen. In 2015 heeft zij vanuit Stichting Vrienden Sengerema Hospital samen met het lokale team in Sengerema een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) opgezet. Met groot succes, de babysterfte is met 40 procent gedaald. Ook is het aantal opnames in de afgelopen jaren verdrievoudigd doordat vanuit een grotere regio baby’s worden ingestuurd. Het doel is om deze mate van zorg te continueren en waar mogelijk naar een hoger niveau te brengen.

Om dit proces te begeleiden gaat Milou gemiddeld tweemaal per jaar naar het ziekenhuis om onderwijs te geven, te ondersteunen bij het maken van beleid en te werken op de ‘tropische NICU’. Afgelopen oktober is ze voor een half jaar naar Sengerema afgereisd, om de laatste stappen te zetten naar een zelfredzame en grotendeels onafhankelijke NICU.

Milou van Ingen is kartrekker van de ‘tropische NICU’ in Noord-Tanzania.

Zorgverleners in het Sengerema Hospital oefenen hun vaardigheden op de NICU.

Financiële steun

Milou krijgt vaak de vraag hoe mensen kunnen helpen. Om op afstand het ziekenhuis en de patiëntenpopulatie zoveel mogelijk te ondersteunen, is het vergroten van de financiële mogelijkheden en ervoor zorgen dat dit geld op een effectieve en duurzame manier wordt geïnvesteerd, het meest efficiënt. Stichting Vrienden Sengerema Hospital helpt het ziekenhuis hier structureel bij. Wil je hier ook een bijdrage aan leveren, ga dan naar stichtingvsh.nl voor meer informatie.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet