Nieuws Europese subsidie voor studie naar loopstrategieën bij parkinson

8 november 2022

Onderzoekers van het Radboudumc krijgen samen met drie partners uit andere landen ruim één miljoen euro EU-subsidie voor onderzoek naar compensatiestrategieën voor loopstoornissen bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben regelmatig moeite met lopen en gebruiken verschillende strategieën om beter vooruit te komen. Recent onderzoek vanuit het Radboudumc toonde voor het eerst aan dat er in de hersenen meerdere ‘routes’ zijn die het lopen aansturen, en dit kunnen overnemen als de hoofdroute door parkinson is aangetast. Jorik Nonnekes van het Radboudumc richtte vervolgens een internationaal consortium op om deze ‘routes’ verder te bestuderen.

De aansturing van het lopen wordt in het gehonoreerde onderzoek via verschillende methoden in kaart gebracht. Ieder centrum past daarbij zijn eigen techniek toe, en samen zal dit leiden tot een compleet beeld. In Nijmegen wordt hersenactiviteit tijdens het lopen bijvoorbeeld gemeten met een hersenfilmpje (EEG), partners uit België, Israël en Italië maken gebruik van onder meer MRI-beelden en transcraniële magnetische stimulatie. 

Deze methoden ontrafelen het werkingsmechanisme van compensatiestrategieën voor loopstoornissen ontrafeld. Ook moet duidelijk worden waarom het toepassen van compensatiestrategieën voor de ene patiënt spectaculaire effecten heeft, maar voor de andere persoon niet. Daarnaast wordt gekeken of de compensatiestrategieën nog steeds goed werken als ze gedurende een half jaar toegepast worden, en hoe dit de aansturing vanuit de hersenen beïnvloedt.  

Revalidatiearts Jorik Nonnekes: ‘Met dit onderzoek hopen we te komen tot verbeterde revalidatiebehandeling van loopstoornissen bij Parkinson, en zullen we meer te weten komen over compensatiemechanismen in de hersenen.’

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet