Nieuws Onderzoek in Radboudumc naar dementie

27 oktober 2022

Twee samenwerkingsverbanden waar het Radboudumc aan deelneemt ontvangen een subsidie van ZonMw voor onderzoek naar dementie. Zij starten onderzoek naar de rol van leefstijl om de kans op dementie te verlagen en naar jonge mensen met dementie.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt een vorm van dementie. De ziekte is nog steeds niet te genezen of adequaat te voorkomen, en heeft een grote impact op de levenskwaliteit. Uiteindelijk overlijden mensen aan dementie. Het is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. ZonMw honoreert in het kader van het Onderzoeksprogramma Dementie vier consortia-aanvragen, waarvan er twee mede geleid worden door het Radboudumc. 

Jonge mensen met dementie

Bij slechts een klein deel van de Nederlanders die dementie oplopen, ontstaat de ziekte voor het 65-ste levensjaar. De ziekte is nog steeds niet te genezen of adequaat te voorkomen en heeft een grote impact op de levenskwaliteit. ZonMw kent ruim 6,3 miljoen euro toe aan vier Nederlandse consortia die samenwerken aan onderzoek naar dementie én de zorg voor mensen met dementie. Het consortium ‘Jonge mensen met dementie’ onder leiding van Raymond Koopmans, Radboudumc hoogleraar Ouderengeneeskunde in het bijzonder de langdurige zorg, richt zich op oorzaak, diagnose, zorg en behandeling van dementie bij mensen op jonge leeftijd. Raymond is, naast hoofdaanvrager van het onderzoek, tevens voorzitter van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen, een samenwerking tussen onze afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en negentien regionale zorgorganisaties op het gebied van ouderenzorg. 

Kans op dementie verkleinen door leefstijl

Welke interventies zijn effectief om dementie te voorkomen bij mensen met een verhoogd risico op dementie? De onderzoekers helpen mensen met een verhoogd risico om hun leefstijl te verbeteren. Deze mensen bepalen zélf hoe ze dat willen doen. Dit project wordt geleid door Edo Richard, hoogleraar Neurologie van het Radboudumc en Sebastian Kohler van Maastricht UMC+.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet