Nieuws Radboudumc ontvangt internationale waardering voor ECMO-behandelingen

13 mei 2022

Het ECLS-centrum van het Radboudumc heeft dit jaar de internationale gouden ELSO-award ontvangen. Met deze toekenning erkent de ELSO ECMO-programma’s die internationaal het hoogste niveau van zorg, vernieuwing en kwaliteit bewerkstelligen. ECMO-behandeling is in het Radboudumc beschikbaar voor zowel pasgeborenen, als kinderen en volwassenen en is ondergebracht binnen één centrum. 

ECMO staat voor Extra Corporele Membraan Oxygenatie. Het is een methode die tijdelijk de functie van het hart of de longen grotendeels kan overnemen, in tegenstelling tot reguliere apparatuur die het hart of de longen alleen kan ondersteunen. Doordat ECMO tijdelijk de functie van het hart of de longen vervangt kunnen deze organen rust krijgen en mede daardoor genezen. Jaarlijks worden ongeveer dertig tot veertig patiënten met direct levensbedreigende long- en/of hartproblemen behandeld met behulp van een ECMO-systeem, waarvan het Radboudumc er zes heeft. 

Het ECMO-systeem is een soort hart-longmachine waarmee gespecialiseerde zorgverleners bloed dat te weinig zuurstof bevat uit het lichaam halen. Het bloed wordt vervolgens door een kunstlong (oxygenator) gepompt. Deze kunstlong verwijdert koolzuur en voegt zuurstof toe aan het bloed. Door een verwarmingselement wordt het bloed weer op lichaamstemperatuur gebracht. Vervolgens wordt het bloed teruggevoerd naar het lichaam, door een canule in bijvoorbeeld de hals of lies. 

Erkenning voor samenwerking

De afdeling Neonatologie van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is één van de twee centra in Nederland waar deze behandeling bij pasgeborenen wordt uitgevoerd. De afgelopen jaren is de afdeling de samenwerking met andere afdelingen in het Radboudumc aangegaan, waar oudere kinderen en volwassenen met ECMO worden behandeld voor bijvoorbeeld acuut hartfalen, ernstige longontsteking, ter ondersteuning van hoog risico dotterbehandelingen of na een openhartoperatie.

Dit gebeurt binnen het ExtraCorporeal Life Support (ECLS) centrum. Willem de Boode, hoogleraar Neonatologie: ‘Deze Radboudumc-brede samenwerking maakt het voor mij extra bijzonder dat we nu deze award krijgen. Doordat we over en weer kennis uitwisselen met onder andere intensivisten voor zowel kinderen als volwassenen, gespecialiseerde verpleegkundigen, perfusionisten en cardiologen leren we veel meer.’ Hij vervolgt: ‘Het gebruik van de ECMO heeft een enorme impact op patiënten en diens familie. Het is een behandeling die we uitvoeren als het echt niet anders kan. Daarom is het fijn dat we elkaar weten te vinden en de patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dit komt de behandeling absoluut ten goede.’

Over de Gold Level Award

De Gold Level Award for Excellence in Life Support werd op 5 mei 2022 toegekend aan het Radboudumc door de internationaal overkoepelende organisatie ELSO (Extracorporeal Life Support Organisation), waarbij organisaties die ECMO-behandelingen uitvoeren zijn aangesloten.


Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop rechts boven in de blauwe balk en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet